Blogin kävijäseuranta Google Analytics -palvelun avulla

Google Analytics on ilmainen, tehokas verkkopavelu blogin kävijämäärien tilastointiin ja seurantaan. Palvelu ei monipuolisuutensa vuoksi ole niitä kaikkein yksinkertaisimpia. Netistä löytyy kuitenkin runsaasti ohjeita Analyticsin aloitteleville käyttäjille.

Tässä ohjeessa ei opetella tarkemmin Analyticisn käyttöä vaan käydään ainostaan läpi Analytics-tilin lisääminen omalle blogisivustolle. Huomaa että yliopiston blogipalvelussa ei käytetä Analyticisn tarjoamaan oletusmetodia, jossa lisätään javascript-koodia sivuston HTML-koodiin.

  • Kirjaudu aluksi sisään Analyticsiin. Kirjautumiseen tarvitset Google-tunnuksen. Tunnus on sama, jota käytetään kaikissa Googlen palveluissa, kuten Gmailissa, Googlen Docsissa ja Google+:ssa.
  • Yhdellä tunnuksella voi olla useampi seurantatili. Jos käytössäsi on useampia blogeja, jokaiselle blogille on usein järkevintä tehdä oma tili.
  • Uutta tiliä luotaessa muista valita oikea aikavyöhyke ja anna sivustosi domainiksi blogs.helsinki.fi
  • Jokaisella tilillä oma UA-koodi, jotka näytetään mm. tilin nimen vieressä mm. Analyticisn etusivulla.  Koodi alkaa kirjaimilla “UA“, jota seuraa numerosarja, esim “UA-1234567-8“. Ota koodi talteen leikepöydälle.
  • Syötä UA-koodi blogissa kohtaan ”Asetukset” (”Settings”) > ”Google Analytics”.

Analytics alkaa nyt kerätä tietoja blogisi kävijöistä. Tuloksia alkaa kuitenkin ilmestyä Analytics-tilillesi yleensä vasta seuraavana päivänä.