Hejdå see you never

Nämen GUD hej! Klappat och klart. Love it! Kursen är sluuuuuuuuuuut. Nu skriver jag detta igen ganska sent. Kursen har varit givande. Bloggen har varit ett bra sätt att lära sig. Som jag redan tidigare sakt, gillar jag en friare form att skriva. Dock vet jag inte om jag till och med skrivit lite för fritt…

Under kursen blev uppgifterna hela tiden svårare men det var bra att det hela tiden blev mera självständigt, att man påriktigt måste tänka vadman gör och VARFÖR man gör det! Sista kursgången var också bra för att vi fick lära oss hur och varifrån man kan söka databaser online. Man kunde ju nästan börja göra sånhänt frivilligt!

Så sista gången gjorde jag två kartor och använde en databas av terrorattacker runt världen. Databasen var punktformad och väldigt stor. Det var klart att jag måste begränsa datan på något sätt för att kunna påpeka någonting. Men jag är inte helt nöjd med resultatet, för att det blev på ett konstigt sätt blankt. Jag gjorde alltså två kartor (bild 1 och 2), som berättar hur många och vad för vapen man använt i terrorattackerna som hänt i Europa och en del av Amerika. Man kan se att man använt mycket mera skjutvapen än handvapen. Detta kan visa att man har större möjlighet att skaffa sig själv ett skjutvapen i Amerika än i Europa. Dock kan det också handla om andra saker än bara tillgängligheten av vapen.

Bild 1: Vapen som använts under terrorattacker i Amerika
Bild 2: Vapen som använts under terrorattacker i Europa

På kartan av Europa kan vi se kluster av punket till exempel i Irland som troligen beror på konflikten i Nordirland.

 

Som Matti Katajisto sade i sin blogg, var det lättare att hitta ett ämne man ville göra om, men att hitta datan och kunna använda den var svårare. Många sidor var komplicerade och man visste inte riktigt hur man kunde ladda någonting…  Det blev ennu lite oklart hur man kan kombinera databaser och Laura Hynynen hadde hittat bra data till sin blogg om plaståtervinning. Hon hadde väldigt snygga kartor med en klar ”agenda”. I hennes båda kartor hade hon också kombinerat mängden av plasten som återvinns med mängden energi som är ”gjord av” förnybar energi i alla land i Europa. Intressant!!!

Men så då, är det slut. Jag ahr lärt mig väldigt mycket men jag kunde ha ennu LIIIITE mera se en djupare bild med alla arbeten vi gjort. Jag kunde ha analyserat mera och påriktigt haft mera baktanke med allt man gjort. Men det är ju bra att lämna lite space för att kunna bli bättre i framtiden. Med detta slutar jag denna blogg, tack o adjö!

 

KÄLLOR:

Hynynen, Laura. Kotiplaneetan puolesta, kursgång 7. Använt 9.3.2020. https://blogs.helsinki.fi/lauravel/

Katajisto, M. Afrikka, sarvikuonojen maa, kursgång 7. Använt 9.3.2020.https://blogs.helsinki.fi/mattikat/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *