Yli puolet kontulalaisista ja koivukyläläisistä luottavat paljon asuinalueensa muihin ihmisiin

Sanoisitko, että asuinalueesi muihin ihmisiin voi luottaa? Asukaspaneelissa kartoitimme muun muassa sitä, kuinka paljon asukkaat luottavat muihin ihmisiin yleisesti ja oman asuinalueidensa ihmisiin erityisesti.

Mittaamme luottamusta asteikolla 0–10, jossa 0 tarkoittaa ettei muiden ihmisten suhteen voi olla liian varovainen ja 10, että useimpiin ihmisiin voi luottaa. Keskimäärin asukkaat antavat luottamukselle arvon 6,2 (oman asuinalueensa ihmiset) ja 6,5 (ihmisin yleisesti). Pääsääntöisesti vastaajat siis luottavat paljon sekä asuinalueensa ihmisiin ja ihmisiin yleisesti. Toisaalta yli kuusi prosenttia ei luota muihin ihmisiin lainkaan.

 Alla olevat kuvat kuvaavat vastausten jakaumaa kysymyksiin siitä, kuinka paljon muihin ihmisiin voi luottaa, asteikolla 0–10. Keskiarvo on merkitty kuvioihin oranssilla viivalla.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta tämä laajalti yhteiskuntatieteissä käytetty mittari kuvastaa hyvin yleistettyä luottamusta, joka puolestaan heijastuu ihmisten kykyyn tulla toimeen toistensa kanssa. Korkea muita ihmisiä kohtaan ilmaistu luottamus tuo kantajalleen todennäköisemmin myös muita positiivisia vaikutuksia, esimerkiksi asuinalueensa muihin ihmisiin luottavat tuntevat olonsa todennäköisesti turvallisemmaksi omalla asuinalueella liikkuessaan.

Julkaisemme tutkimusaluekohtaiset raportit keskeisistä tuloksista syksyllä, mutta tuloksiin voi tulla tutustumaan ja tutkijoiden kanssa keskustelemaan jo alkukesästä:

  • Koivukylä: Koivukylän suuralueen verkostokahveilla tiistaina 11.6. kello 16.00–17.30, osoitteessa Hakopolku 2 (Koivukylän asukastila)
  • Kontula: Helsinki-päivänä keskiviikkona 12.6 kello 12 alkaen Kontulan ostarifestareilla (Kontula-aukio, kirjaston läheisyydessä).

Jos haluat, että lähetämme sinulle tietoa julkaistuista tuloksista, lähetä meille sähköpostiviesti osoitteeseen asukaspaneeli@helsinki.fi.

Lämpimästi tervetuloa!

8 500 ovenkoputusta ja 1 100 tuntia kentällä – näin haastattelimme edustavaa otosta Kontulan ja Koivukylän väestöstä

Tänä päivänä hyvän kyselytutkimusten teko ei ole helppoa, kaikista uusista sähköisistä ja internet-pohjaisista työkaluista huolimatta. Kun meille lähes joka päivä syötetään niin tutkimuskyselyjä kuin mielipidetutkimuksia, yhä harvempi meistä jaksaa vastata. Monesti on vaikea hahmottaa, mitä hyötyä pitkiin kyselyihin vastaamisella on omaan elämään. Jopa Tilastokeskus nosti keväällä esiin huolen siitä, että tämä ”tutkimusuupumus” jopa vaarantaa keskeisten tilastojen luotettavuutta.

Asukaspaneelitutkimuksessa emme siksi lähettäneet Kontulan ja Koivukylän asukkaille tutkimuskutsua postitse, niin kuin monissa tutkimuksissa ennen, sillä kokemuksesta tiedämme, että niihin vastaavat stereotyyppisesti aktiivisimmin korkeasti koulutetut, keski-ikäiset ja sitä vanhemmat naiset. Näissä tutkimuksissa erityisesti monien maahanmuuttajaryhmien äänet jäävät kuulematta. Samalla postikyselyn kustannukset ovat suhteellisen korkeat – varsinkin jos siihen vastaa kutsutuista jopa alle 20 prosenttia.

Asukaspaneelitutkimuksessa haastattelimme asukkaita siksi paikan päällä asuinalueellaan. Tavoitteenamme oli saada täysin edustava otos Kontulan ja Koivukylän asukkaista, ja sen takiaemme vain kyselleet ihmisiltä, joita näimme kaduilla ja ostareilla, vaan suurin osa haastatteluista tehtiin asukkaiden kodeissa. Koputimme siis asuntojen ovia suuressa osassa Kontulan ja Koivukylän kerrostaloista.

Tutkimuksen jokaisessa vaiheessa noin puolet putosi pois

Vietimme 13 tutkimusavustajan kanssa yhteensä yli 1 100 tuntia Kontulassa ja Koivukylässä yhteensä. Tänä aikana koputimme yhteensä 8 517 kertaa asuntojen oviin (tai soitimme ovikelloa). Yli 6 000 kertaa kukaan ei avannut koputtamaamme ovea. Kuitenkin rekisteröimme yli 3 000 kontaktia asukkaiden kanssa.

Noin puolet niistä henkilöistä, jotka kutsuimme osallistumaan tutkimukseen, halusivat osallistua. Näin haastattelimme 831 kontulalaista ja 774 koivukyläläistä. Heistä noin puolet suostuivat antamaan yhteystietonsa sähköiseen jatkokyselyyn kutsumiseksi, joista edelleen puolet vastasivat jatkokyselyyn. Jatkokyselyyn saimme siis yhteensä 415 vastausta.

Ensimmäisen kyselyn (eli sen, jossa haastattelimme itse paikan päällä) otos edustaa varsin hyvin Kontulan ja Koivukylän väestöä. Erityisenä huolena ja toiveena meillä oli tavoittaa alueiden erittäin moninainen ulkomaalaistaustainen väestö. Onnistuimme tässä hyvin, sillä ulkomaalaistaustaisten vastaajien osuus kyselyssä vastaa lähes prosentilleen ulkomaalaistaustaisen väestön osuutta Kontulan ja Koivukylän väestössä.

Naiset ovat kyselyaineistossamme jokseenkin yliedustettuja. Samoin nuorempia asukkaita on haastateltu suhteessa enemmän kuin vanhempia ikäluokkia. Alla olevissa kuvioissa on esitetty eri ikäisten naisten ja miesten osuudet alueiden väestöstä (mustaviivaiset palkit) ja kyselyaineistossa (värilliset palkit). Mikäli värillinen palkki on mustaa palkkia lyhyempi, on kyseinen ryhmä aineistossamme aliedustettuna, ja mikäi värillinen palkki on pidempi, on kyseinen ryhmä aineistossamme yliedustettuna.

Väestöpyramidi, Kontulan ja Koivukylän asukkaat ja vastaajat sukupuolittain ja ikäryhmittäin.

Jatkokyselyssä vastaajat eivät enää edusta yhtä hyvin Kontulan ja Koivukylän väestöä kuin ensimmäisessä kyselyssä. Esimerkiksi Kontulassa ensimmäiseen kyselyyn vastanneista korkeakoulutetuista 43 prosenttia vastasi myös jatkokyselyyn, mutta korkeintaan peruskoulun suorittaneista vain 16 prosenttia. Tämä havainto vahvistaa käsitystämme siitä, että parhaimmat vastaukset ja parhaiten koko väestöä edustavan otoksen saa puhumalla ihmisten kanssa kasvotusten. Näin välittyy myös paljon enemmän tietoa ja ymmärrystä ihmisistä, kuin mitä yksinkertaiset kyselyn kysymykset ja vastaukset koskaan voivat kertoa.

Kerromme ja keskustelemme tuloksista kaupunkien kanssa

Kun tutkimuksemme on nyt kiivaimmassa analyysivaiheessa, keskustelemme aktiivisesti kaupunkien ja asukkaiden kanssa tuloksista.

Vierailimme esimerkiksi maanantaina 27. toukokuuta Helsingin kaupungin kaupunkitietoyksikössä kertomassa tutkimuksesta ja alustavista tuloksistamme. Kesäkuussa keskustelemme tuloksistamme Vantaan kaupungin segregaatioverkoston kanssa.

Julkaisemme syksyllä tutkimusaluekohtaiset raportit keskeisistä tuloksista, mutta tuloksiin voi tulla tutustumaan ja tutkijoiden kanssa keskustelemaan jo alkukesästä:

  • Koivukylä: Koivukylän suuralueen verkostokahveilla tiistaina 11.6. kello 16.00–17.30, osoitteessa Hakopolku 2 (Koivukylän asukastila)
  • Kontula: Helsinki-päivänä keskiviikkona 12.6 kello 12 alkaen Kontulan ostarifestareilla (Kontula-aukio, kirjaston läheisyydessä).

Jos haluat, että lähetämme sinulle tietoa julkaistuista tuloksista, lähetä meille sähköpostiviesti osoitteeseen asukaspaneeli@helsinki.fi.

Tutkimuksen toinen jakso on käynnistynyt!

Asukaspaneeli-tutkimus jatkuu. Kutsu vastata uuteen kyselyyn on tänään lähetetty kaikille yhteystietonsa ja suostumuksensa antaneille! Vastausaikaa on noin kaksi viikkoa, toivomme että mahdollisimman moni osallistujista haluaa ja ehtii vastata tähän jatkokyselyyn.

Mikäli sinulla on kysymyksiä kyselystä tai tutkimuksesta laajemmin, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse asukaspaneeli@helsinki.fi.

Kerromme tuloksista keväällä 2024 asukastilaisuuksissa Kontulassa ja Koivukylässä. Jos haluat, että lähettämme sinulle tietoa tuloksista ja asukastilaisuudesta, voit ilmoittaa siitä meille samaan sähköpostiosoitteeseen.

Kyselylomake suljettiin keskiviikkona 15. marraskuuta. Noin 55 prosenttia osallistujista vastasi tähän jatkokyselyyn. Kiitos kaikille vastaajille! 

Tietoa arvonnasta

Suunnitellusta poiketen postitamme lahjakortit alkukesän haastatteluiden lahjakorttiarvonnan voittajille.

Olemme ilmoittaneet voittajille henkilökohtaisesti sähköpostitse tai tekstiviestillä, ja pyytäneet lähettämään nimi- ja postiosoitetiedot meille lahjakorttien lähetystä varten.

Aloimme pyytämään osoitteita heti, kun olimme tilanneet lahjakortit S- ja K-ryhmältä, jotta lahjakorttien lähettäminen hoituisi mahdollisimman sujuvasti. Lahjakorttien saapumisessa meille yliopistolle kestää tietysti jonkin aikaa, joten valitettavasti emme saa lahjakortteja postiin välittömästi yhteydenoton jälkeen.

Mikäli voitit K-ryhmän lahjakortin, ja olet ilmoittanut osoitteesi meille viimeistään 5.10, on lahjakorttisi lähtenyt postiin iltapäivällä torstaina 5. lokakuuta. Tämän jälkeen lahjakortteja on postitettu sitä mukaa kuin voittajat ovat ilmoittaneet osoitteensa.

Mikäli voitit S-ryhmän lahjakortin joudut valitettavasti odottamaan vielä hetken. Odotamme lahjakorttien saapuvan meille yliopistolle viikon 41 aikana (9.–13. lokakuuta) ja lähetämme ne välittömästi eteenpäin voittajille kun ne ovat saapuneet meille.  Päivitys: Lahjakortit saapuivat ke. 18.10 ja lähtevät postiin to. 19.10.

Mikäli et ilmoita osoitetietojasi vastauksena viestiimme määräaikaan mennessä, arvomme lahjakorttisi jollekin toiselle osallistujalle.

Onnea kaikille arvonnassa voittaneille ja kiitos kärsivällisyydestänne!

Mikäli sinulla on kysyttävää arvonnasta, voit kommentoida tätä ilmoitusta tai lähettää meille sähköpostia asukaspaneeli@helsinki.fi.

Mikä tekisi Kontulasta ja Koivukylästä paremman paikan? Asukaspaneeli-tutkimus jatkuu lokakuussa jatkokyselyllä

Haastattelurupeamamme alkukesästä Kontulassa ja Koivukylässä sujui erinomaisesti ja saimme yhdessä 13 tutkimusavustajan kanssa haastateltua seitsemässä viikossa noin kahdeksaasataa asukasta sekä Kontulassa että Koivukylässä. Vastaanotto kummallakin alueella oli lämmin ja noin puolet kysytyistä asukkaista suostuivat haastatteluun. Lähes kaikki asukasryhmät olivat lisäksi hyvin edustettuina aineistossamme, mistä olemme hyvin iloisia. Kiitos kaikille vastanneille!

Tutkimuksemme etenee ja muutaman viikon sisään lähetämme yhteystietonsa antaneille kutsun vastata sähköiseen jatkokyselyyn. Kyselyssä kysytään muun muassa asukkaiden näkemyksiä siitä, mitä asuinalueella pitäisi tehdä, jotta siitä tulisi entistä parempi paikka asua. Osa kysymyksistä on tuttuja alkukesän haastatteluista, sillä joidenkin asioiden osalta olemme kiinnostuneita siitä, miten vastaajien mieli mahdollisesti on muuttunut, mutta suurin osa kysymyksistä on uusia ja sellaisia, jotka eivät ensimmäiseen kyselyyn mahtuneet mukaan.

Kerromme tutkimuksen tuloksista myöhemmin näillä sivuilla. Järjestämme myös keväällä 2024 asukastilaisuudet Kontulassa ja Koivukylässä, jossa keskustelemme tuloksista yhdessä asukkaiden ja kaupungin edustajien kanssa.

Jos haluat, että lähetämme sinulle tietoa tuloksista ja asukastilaisuudesta sähköpostitse, ilmoita siitä meille sähköpostitse osoitteeseen asukaspaneeli@helsinki.fi.

Tervetuloa asukaspaneelin nettisivuille!

Kontulan ja Koivukylän asukaspaneeli on osa pohjoismaista tutkimushanketta ”Syrjittyjen asuinalueiden ääniä pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa” (The Future of Diverse and Disadvantaged Neighbourhoods in the Nordic Welfare States  The Voices of Residents).

Tutkimuksessa haastatellaan Kontulan (Helsinki) ja Koivukylän (Vantaa) asukkaita. Alkukesästä 2023 hankkeessa haastateltiin yhteensä 1 600 asukasta asuinalueilla. Suostumuksensa antaneita tutkimukseen osallistuneita pyydetään vastaamaan sähköiseen jatkokyselyyn syksyllä 2023.

Tutkimushanke on osa tutkimusohjelmaa Tulevaisuuden haasteet Pohjolassa – ihminen, kulttuuri ja yhteiskunta jota rahoittaa Svenska litteratursällskapet i Finland, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Riksbankens Jubileumsfond ja Familjen Kamprads stiftelse.