Hanke mukana kansainvälisessä yhteistyössä – Kazakstanin asiantuntijat tutustumassa suomalaiseen talousopetukseen

Keskiviikkona 15.5. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan vieraaksi saapui asiantuntijaryhmä Kazakstanista. Ryhmän vierailu Suomeen oli osa Kazakstanissa käynnissä olevaa projektia, jonka tavoitteena on parantaa kazakstanilaisten talousosaamista, vahvistaa taloustaitojen opetusta koulutussektorilla ja edistää “Velaton yhteiskunta” -ohjelmaa. Vierailun päätavoitteena oli tunnistaa tehokkaita menetelmiä talousosaamisen kehittämiseen ja taloustaitojen opetukseen. Kazakstanilaiset vieraamme olivat erityisesti kiinnostuneita siitä, miten Suomessa opetetaan taloustaitoja eri koulutusasteilla. 

Vierailun aikana vieraat saivat arvokasta tietoa taloustaitojen opetuksesta Suomessa. CONFIN-SKILLS-hankkeen johtaja ja kotitaloustieteen ja -opetuksen professori Minna Autio kertoi vieraille talousosaamisen opetuksesta kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hankkeen projektisuunnittelija Hilde Lehtonen esitteli suomalaista opetussuunnitelmaa kotitalouden oppiaineen osalta ja avasi tarkemmin kotitalousopetuksen roolia nuorten talousosaamisen vahvistamisessa. Lehtonen esitteli myös CONFIN-SKILLS-hankkeessa tehtävää työtä koulujen kuluttaja- ja talousopetuksen edistämiseksi.

Kuvassa hankkeen projektisuunnittelija ja asiantuntijaryhmän vierailija tutkivat suomalaisia kotitalouden oppikirjoja.
Vieraat olivat kiinnostuneita siitä, miten suomalaisissa kotitalouden oppikirjoissa käsitellään kuluttaja- ja talousosaamista. Kuvassa hankkeen projektisuunnittelija ja vierailijamme tutkivat oppikirjoja. 

Tilaisuus jatkui Turun yliopiston historian ja yhteiskuntaopin professorin Jan Löfströmin esityksellä siitä, miten yhteiskuntaopissa käsitellään talousosaamista koulutusjärjestelmän eri asteilla. Nuorten Yrittäjyys ja Talous NYT:n asiantuntija Mari Hannola-Antikainen esitteli NYT:n työtä talousosaamisen edistämiseksi ja tutustutti vieraat erilaisiin talousopetuksessa käytettäviin työkaluihin. Vieraat pääsivät muun muassa testaamaan Taloussankari-peliä. Tilaisuuden viimeinen esiintyjä oli Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi, joka kertoi pelillisyyden hyödyntämisestä talousopetuksessa ja talousosaamisen kehittämisessä. 

Oli hienoa päästä jakamaan hankkeen alustavia tuloksia vierailijoille ja esittelemään yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa konkreettisesti sitä työtä, mitä Suomessa tehdään talousosaamisen edistämiseksi. Hankkeemme keskittyy kuluttaja- ja talousopetuksen vahvistamiseen kouluissa ja erityisesti kotitalousopetuksessa, ja isossa mittakaavassa yksi tavoitteistamme on tehdä koulujen kuluttaja- ja talouskasvatuksesta entistä vaikuttavampaa. Tämä pyrkimys on kirjattu myös Suomen nykyiseen hallitusohjelmaan (hallitusohjelma 2023, 101). Hyvien käytäntöjen ja menetelmien jakaminen niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin on tärkeää, kun yhteisenä tavoitteena on talousosaamisen kehittäminen.   

Yhdessä opettajien kanssa kohti vaikuttavaa kuluttaja- ja talousopetusta: Hankkeen työpajojen antia

CONFIN-SKILLS-hankkeen tavoitteena on kehittää tutkimusperustaisia ja nuorisolähtöisiä materiaaleja koulujen kuluttaja- ja talousopetuksen tueksi. Hankkeen materiaaleja kehitetään yhteistyössä kentällä toimivien kotitalousopettajien kanssa.

Yhteistyö polkaistiin käyntiin kahdella kotitalousopettajien työpajalla: 17.4. Helsingissä ja 24.4. Tampereella. Työpajoihin osallistuneet kotitalousopettajat muodostavat kehittäjäyhteisön, ja he ovat mukana antamassa palautetta materiaaleista myös syksyllä ennen kuin ne julkaistaan kaikille avoimena.

Työpajoihin osallistuneet opettajat olivat etukäteen päässeet tutustumaan suunnitelmaan hankkeessa tuotettavista materiaaleista. Hankkeen materiaalikokonaisuus on suunniteltu kotitalousopettajien haastattelujen pohjalta. Materiaalikokonaisuus koostuu neljästä teemakokonaisuudesta, ja Helsingin työpajalla keskityttiin teemoihin 1) Minä & mun rahat ja 2) Minä = käyttäjä, ostaja & maksaja. Tampereella puolestaan pureuduttiin teemoihin 3) Minä, media & mainonta sekä 4) Minä, mun valinnat & maailma.

Työpajoilla pääsimme perehtymään vielä haastattelujakin syvemmin kotitalousopettajien kokemuksiin, toiveisiin ja tarpeisiin. Saimme opettajilta paljon rakentavaa palautetta materiaalisuunnitelmasta, ja opettajat toivat esiin tärkeitä näkökulmia esimerkiksi materiaalien soveltuvuudesta ja saavutettavuudesta ympäri Suomen, oppimistehtävien vaikeustasosta ja siitä, miten materiaalikokonaisuus olisi opettajalle helposti lähestyttävä. Opettajat pääsivät myös itse ideoimaan uusia ja innostavia oppimistehtäviä ryhmittäin. Kaikki työpajoilla ideoidut oppimistehtävät otetaan osaksi materiaalikokonaisuutta.

Opetustyylejä ja pedagogisia näkemyksiä on tietysti yhtä monta kuin kentällä opettajia, mutta työpajojen avulla pääsimme syvemmälle kotitalousopettajien arkeen ja sen moninaisuuteen, ja saimme kentän asiantuntijuuden käyttöön. Työpajojen pohjalta materiaalien suunnitteluvaihe saadaan viimeisteltyä ja konkreettinen tuottaminen voidaan aloittaa.

Tavoitteemme on kehittää materiaaleja, jotka todella vastaavat kotitalousopettajien toiveisiin ja tarpeisiin. Työpajojen jälkeen olemme jälleen askeleen lähempänä tätä tavoitetta!

Nuori: Tule mukaan jakamaan kokemuksiasi ja kehittämään samalla kuluttaja- ja taloustaitojen opetusta!

Etsimme tällä hetkellä hankkeen haastatteluihin 13–17-vuotiaita nuoria, jotka haluaisivat jakaa omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan kuluttamisesta ja rahankäytöstä. Tunnetko sinä nuoren, joka voisi kiinnostua tutkimukseemme osallistumisesta? Tai oletko kenties itse haastattelujen kohderyhmää ja tahtoisit mukaan?

CONFIN-SKILLS-hankkeen tavoitteena on kehittää nuorisolähtöisiä materiaaleja koulujen kuluttaja- ja talousopetuksen tueksi. Haastattelemalla nuoria haluamme ymmärtää paremmin sitä, miten kuluttaminen ja rahankäyttö linkittyvät nuorten maailmaan ja millaisia toiveita ja kokemuksia nuorilla itsellään on kuluttaja- ja talouskasvatuksen suhteen. Lisäksi hankkeen tutkimusavustaja Annukka Rytky hyödyntää haastatteluja aineistona omassa gradussaan.

Haastatteluun osallistuminen ei edellytä aiempaa kuluttaja- ja talouskasvatusta koskevaa tietämystä tai kokemusta, eikä haastattelutilanteeseen tarvitse valmistautua ennakkoon. Olemme kiinnostuneita nimenomaan siitä, millaisena kuluttamiseen ja rahankäyttöön liittyvät teemat näyttäytyvät nuoren maailmasta käsin. Haastattelut kestävät noin 30 minuuttia, ja ne on mahdollista järjestää joustavasti etänä verkon välityksellä tai haastateltavan haluamassa paikassa. Haastatteluun voi osallistua myös yhdessä ystävän kanssa. Haastattelut ovat täysin vapaaehtoisia ja kerättyjä tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Tutkimusaineisto anonymisoidaan täysin ja nauhoitettu tutkimusaineisto hävitetään litteroinnin jälkeen. Alle 15-vuotias nuori tarvitsee tutkimukseen osallistuakseen huoltajaltaan luvan.

Jos kiinnostuit tai sinulla heräsi jotain kysyttävää haastatteluista, ota yhteyttä hankkeen tutkimusavustajaan Annukka Rytkyyn sähköpostitse annukka.rytky@helsinki.fi tai Whatsappissa 050 306 7022. 

Artikkelikuva: Pixabay.