Kotitaloustieteilijät koolla maailmankonferenssissa Irlannissa: Tekoälyä, kuluttajakasvatusta ja kansainvälistä yhteistyötä

Kotitalousalan tutkijat, opettajat ja järjestöjen edustajat kokoontuivat Irlantiin keskustelemaan tutkimuksesta, oppimisesta sekä erilaisista käytännön toteutuksista ja kehittämishankkeista. Tapahtuma oli 25. IFHE (The International Federation for Home Economics) maailmankonferenssi, jonka teemana oli “Home Economics in a Time of Transformation: Bridging the Past – Charting the Future“. Konferenssin järjestäjänä toimi the National Centre of Excellence for Home Economics (St Angela’s College) ja se pidettiin Galwayn yliopistossa, joka tarjosi erinomaiset puitteet kansainväliselle yleisölle.

Hankkeellamme oli kaksi esitystä konferenssissa: Janne Poikolaisen esitys kuluttajakasvatuksesta (Topics and Teaching Methods in Consumer Education: Insights from Finnish Home Economics Teachers) ja Minna Aution esitys tekoälystä (Finnish Home Economics Teachers’ Encounter with AI). Osana kotitalousopettajien haastatteluja olemme selvittäneet, miten opettajat kokevat tekoälyn vaikuttavan työhönsä. Ilmiö on opettajille vielä melko tuore, mutta opettajilla on kokemuksia siitä, miten oppilaat käyttävät tekoälyä kirjallisissa tehtävissä. Opettajat myös itse voivat hyödyntää tekoälyä kuluttajakasvatuksen opetuksessa, kuten opettaja pohtii: ”Tulee itselläkin mieleen, et minä voisin tekoälyltä kysyä, et miten tätä kuluttaja-asiaa voitaisiin nyt käsitellä ja pyytää vielä se sitten englanniksi. Ehkä sieltä tulisikin ihan hyviä keskustelunaiheita tai projektiaiheita.

Poikolaisen esitys käsitteli kotitalousopettajien käytänteitä kuluttajataitojen opetuksessa. Hän nosti esiin rahankäytön taidot sekä aktiivisen kansalaisuuden. Siinä missä rahankäyttötaidot kohdistuvat säästämisen, laskujen maksamisen ja hintavertailun oppimiseen, aktiivinen kansalaisuus huomioi myös kestävän kulutuksen, kuten energian ja veden säästämisen sekä ruokahävikin estäminen (myös Sekki ym. 2022). Näin kuluttajakasvatus kattaa rahatalouden opetusta laajemmin kulutuksen ilmiöitä, kuten kuluttajakasvatuksen pioneeri Sue McGregor (2018) on tuonut esiin.

Myös kollegamme tutkivat samoja teemoja. Väitöskirjatutkija Heike Müllerin (Technische Universität Berlin) esitys “Consumer Education as part of Home Economics or cross-curricular theme: Teacher professionalization makes the difference” tarkasteli saksalaisten koulujen kuluttajakasvatuksen opetusta. Hän toi esiin, että vaikka kuluttajakasvatus sisältyy monien oppiaineiden tavoitteisiin, sen toteutuksesta vastaavat pääasiallisesti kotitalousopettajat. Kotitalousopettajat käyttävät myös kuluttajataitojen opetuksessa monipuolisempia opetusmenetelmiä (vrt. Pollari ym. 2022) kuin matematiikan, maantieteen ja biologian opettajat. Saksalaiset kotitalousopettajat hyödyntävät muun muassa videoita, roolipelejä, tapaustutkimusta sekä tuotteiden ja palveluiden testaamista.

Myös käytännön talousosaamista edistävät kansalaisjärjestöt osallistuivat konferenssiin. Marttaliiton Kati-Erika Timperi tarkasteli esityksessään “Improving Young People’s Financial Literacy with Functional Ways” sitä, kuinka liitto edistää nuorten talouslukutaitoa käytännön ruoanlaiton ja kuluttajataitojen oppimisen kautta (ks. Sekki ym. 2020).

Konferenssi tarjosi tilaisuuden luoda uusia ja vahvistaa jo olemassa olevia yhteistyöverkostoja. Se edisti omien tutkimustulosten selkeyttämistä ja korosti kollegoiden kanssa käydyn kansainvälisen ja tieteellisen keskustelun tärkeyttä.

Kirjoittaja: Minna Autio

Lähteet

McGregor, S. L. (2018). Status of consumer education and financial education in Canada (2016). Canadian Journal of Education/Revue canadienne de l’éducation, 41(2), 601–632. https://www.proquest.com/docview/2076261675/fulltextPDF/72AC4A5550D24B7CPQ/1?accountid=11365&sourcetype=Scholarly%20Journals

Pollari, M., Hokkanen, J., Eronen, L., Reijonen, H., Murphy, J., Autio, M., & Elorinne, A.-L. (2022). Perusopetuksen opettajat ruokakasvattajina – kohti kestävää ruokakäyttäytymistä edistäviä opetusmenetelmiä. Ainedidaktiikka 5(3), 5–27. https://doi.org/10.23988/ad.111284

Sekki, S., & Autio, M. (2020). Arkilähtöinen kotitalousneuvonta ja -kasvatus nuorten siirtymävaiheiden tukena. Sosiaalipedagoginen aikakauskirja 21, 9–37. https://journal.fi/sosiaalipedagogiikka/article/view/90106

Sekki, S., Autio, M., Lindblom, T., & Niva, M. (2022). ”Koko ruoanvalmistusprosessi on täynnä ilmastotekoja!” – Kotitalousopettajien näkemyksiä perusopetuksen kestävästä ruokakasvatuksesta. Ainedidaktiikka 5(3), 28–50. https://doi.org/10.23988/ad.111246

Artikkelin kuvat: Minna Autio

CONFIN-SKILLS-hankkeen puolivälikatsaus: Mitä teimme kevään aikana ja mitä tapahtuu syksyllä?

CONFIN-SKILLS-hankkeen tavoitteena on kehittää tutkimusperustaisia materiaaleja koulujen kuluttaja- ja talousopetuksen tueksi sekä tehdä tutkimusta kuluttaja- ja talouskasvatuksen käytännöistä ja vastuunjaoista. Hanke on nyt edennyt puoleen väliin. Kevään aikana tapahtui monia merkittäviä edistysaskeleita ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Lue alta, mitä kaikkea olemme tehneet tähän mennessä ja mitä on luvassa syksyllä.

Kevään aikana pääsimme tapaamaan useita kentällä toimivia kotitalousopettajia haastatteluiden merkeissä ja muun muassa Kotitalousopettajien liiton kevätkoulutuspäivillä. Monien keskusteluiden kautta pääsimme perehtymään syvällisesti heidän näkemyksiinsä kuluttaja- ja talousopetuksesta. Kotitalousopettajien liiton tuella keräsimme opettajista kehittäjäyhteisön, jonka kanssa aloitimme hankkeen materiaalien suunnittelun ja kehittämisen. Materiaaleja kehitettiin kahdessa huhtikuussa järjestetyssä työpajassa: yksi Helsingissä ja toinen Tampereella.

Haastattelimme myös lasten ja nuorten vanhempia ymmärtääksemme paremmin, millaista kuluttaja- ja talouskasvatusta kodeissa tapahtuu. Tavoitteenamme oli selvittää myös, miten vanhemmat näkevät oman ja koulun roolin kuluttaja- ja talouskasvattajina. Alustavia tuloksia voit lukea täältä. Loppukeväästä ja alkukesästä haastattelimme myös 13–17-vuotiaita nuoria kuluttaja- ja talousasioista. Kysyimme heiltä arjen rahankäytöstä sekä kotoa ja koulusta saadusta kuluttaja- ja talouskasvatuksesta. Hankkeen tutkimusavustaja Annukka Rytky käyttää haastatteluja aineistona gradussaan, josta kuulette lisää myöhemmin. Kaikkien kevään aikana tehtyjen haastattelujen pohjalta pystymme huomioimaan opettajien, vanhempien ja nuorten toiveet hankkeen materiaalien tuottamisessa.

Hanke on ollut mukana myös kasvatustieteellisen tiedekunnan opintojaksoilla. Hanke muun muassa mahdollisti hedelmällisen yhteistyön Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa Kotitaloustaitojen syventäminen-opintojaksolla, jonka aikana opiskelijat pääsivät itse suunnittelemaan pedagogisia työkaluja kuluttajakasvatuksen tueksi. Myös talousosaamisen kurssilla tulevat opettajat ja kasvatusalan ammattilaiset pääsivät kuulemaan hankkeen työstä ja alustavista tuloksista.

Hankkeen tiimi on osallistunut ensimmäisen puoliskon aikana monenlaiseen yhteistyöhön. Yhteistyökumppanimme Kotitalousopettajien liitto ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat olleet tiiviisti mukana hankkeessa. Kotitalousopettajien liiton kautta olemme pystyneet viestimään hankkeen toiminnasta kotitalousopettajille koko Suomen laajuisesti. Olemme tehneet yhteistyötä Kilpailu- ja kuluttajaviraston oppimisen palveluiden tiimin kanssa ja saaneet heiltä arvokasta tukea ja palautetta materiaalien suunnitteluprosessissa. Lisäksi muun muassa Suomen Pankin talousosaamisen toimijaverkoston tilaisuudet ja kansainvälinen yhteistyö Kazakstanin asiantuntijadelegaation kanssa ovat rikastuttaneet kevättämme ja mahdollistaneet kiinnostavia keskusteluja kuluttaja- ja talouskasvatuksen merkityksestä eri näkökulmista.

Hankkeen toiminta jatkuu elokuussa vilkkaana. Kuluttaja- ja talousopetuksen materiaalipaketin ensimmäinen versio lähetetään kehittäjäyhteisön opettajille kommentoitavaksi kouluvuoden alussa. Samalla aloitamme kotitalousopettajille suunnatun kuluttaja- ja talouskasvatuksen oppaan tuottamisen. Materiaaleja muokataan kehittäjäyhteisön opettajien palautteen perusteella, ja valmiit materiaalit julkaistaan loppuvuodesta. Julkaisun jälkeen järjestämme kotitalousopettajille koulutusta kuluttaja- ja talousopetukseen ja materiaalien käyttöönottoon liittyen. Keräämme opettajilta myös palautetta materiaaleista julkaisun jälkeen.

Syksyn aikana kirjoitamme artikkelin, jossa hyödynnämme opettajien haastatteluja aineistona. Hanke on myös syksyllä vahvasti mukana kasvatustieteellisen tiedekunnan opintojaksoilla. Hankkeen alustavia tuloksia esitellään esimerkiksi opintonsa aloittavien opiskelijoiden johdantokurssilla. Järjestämme myös opetusharjoitteluun osallistuville opiskelijoille työpajoja ja keräämme heiltä palautetta materiaalikokonaisuudesta. Hankkeen tutkimusaineistojen ja materiaalien pohjalta tavoitteemme on kehittää myös talousosaamisen kurssia entistä vaikuttavammaksi.

Hankkeen tiimi toivottaa mukavaa kesää ja kiittää kaikkia tähän mennessä mukana olleita onnistuneesta yhteistyöstä!

Artikkelikuva: Pixabay