Elore 15 vuotta verkossa

Folkloristien Elore-lehden tuoreimman numeron 1/2009 pääkirjoituksessa muistellaan menneitä, sillä lehti on ilmestynyt verkossa jo 15 vuoden ajan. Lehden ensimmäiset vuosikerrat ilmestyivät tosin hivenen hankalammin lausuttavalla nimellä Elektroloristi, mutta konsepti oli sama alusta lähtien. Aloittaessaan vuonna 1994 lehti oli todella varhain liikkellä – en ole ihan varma oliko Elore aivan ensimmäinen verkossa ilmestynyt suomalainen tiedelehti, mutta hyvin lähellä kuitenkin.

Petja Aarnipuun ja Riina Haanpään pääkirjoitus paljastaa kyllä varsin osuvasti senkin, miksi avointen tiedelehtien syntyminen on edennyt Suomessa niin nihkeästi. Elore on saanut 5000 euron vuosittaista valtionavustusta vasta vuodesta 2006, ja nyt sekin on leikattu puoleen. Tieteellisille lehdille osoitetun tuen periaatteisiin on perinteisesti kuulunut se, että lehdellä edellytetään olevan avustuksen lisäksi myös muita tuloja (esim. tilausmaksut), jolloin pelkästään verkossa ilmestyvien open access -lehtien tukeminen on jäänyt lähinnä hyvän tahdon varaan.  Niinpä open access -lehden julkaiseminen Suomessa edellyttää käytännössä edelleen joko vakavaraista taustaorganisaatiota tai palavaa  innostusta palkattomaan vapaaehtoistyöhön.

Suhteellisuudentajun säilyttämiseksi on toki hyvä muistaa, että Tieteellisten seurain valtuuskunnan jakaman julkaisutuen kokonaissumma on lopulta melko pieni (noin 900.000 euroa vuodessa, ks. tukipäätös vuodelta 2009) ja jakajia on kovin monta. Esim. kirjastojen kansainvälisten tiedelehtien hankintaan käyttämiin miljooniin verrattuna puhutaan siis joka tapauksessa suhteellisen pienistä summista. Mutta toisaalta julkiselta vallalta voisi kuitenkin ehkä toivoa hivenen vankempia signaaleja sen suhteen, että open access -lehtien – uusien tai vanhojen – julkaisemista ollaan ihan oikeasti valmiita tukemaan.

Lisätietoja