Adore djatoka -kuvapalvelin (OR2009 4/10)

Los Alamosin tutkimuskirjastolla oli uutta esiteltävää tänäkin vuonna: aDORe djatoka. Itse aDORe on hieman julkaisuarkiston kaltainen digitaaliarkisto-ohjelmisto, joka ei ole juuri levinnyt Los Alamosin ulkopuolelle. Djatokalla tulee uskoakseni olemaan suurempi tilaus maailmalla.

Adore djatoka on avoimen lähdekoodin palvelinohjelmisto JPEG2000-kuvien käyttämiseen. Se ei kuulosta erikoislaatuiselta innovaatiolta, mutta tätä djatoka ei olekaan. Ohjelmisto on käytännössä kuitenkin varsin käytettävä, yksinkertainen ja nopea ratkaisu hyvin suuriresoluutioisten kuvien tarkasteluun. Tavallisesti verkossa esiintyvien kuvien käyttämiseen ei tarvitse tietenkään mitään erikoista käyttöliittymää kuvien katsomiseen saati tarkoitukseen omistettua kuvapalvelinta. Kun kuvien koko kasvaa satoihin mega- tai gigatavuihin, kuvien käyttäminen ei ole enää niin yksinkertaista. Digitoinnin tuloksena näin suuria kuvatiedostoja syntyy, kun kuvantarkkuus halutaan pitää mahdollisimman korkealaatuisena. Joitakin kaupallisia käyttöliittymätuotteita suurien kuvien käyttämiseen on, mutta niissäkin on omat rajoituksensa. Adore djatoka kehitettiin avoimen lähdekoodin vastineeksi kaupallisille tuotteille. Djatokan eduksi voi laskea myös, että sen ovat kehittäneet alan asiantuntijat, jotka tuntevat kirjastojen ja museoiden tarpeet hyvin.

Ei ole yllätys, että djatoka keskittyy ainoastaan JPEG2000-kuvaformaattiin. JPEG2000:a käytetään tyypillisesti digitoinnin tuloksena syntyvien hyvin suurien kuvien tallennukseen. JPEG2000 soveltuu erityisen hyvin suurten kuvien katseluun, koska kuvasta voi erottaa ja purkaa ainoastaan tietyn alueen näyttämistä varten ja koska se mahdollistaa kuvan vaiheittaisen lataamisen. Näin JPEG2000-kuvan lataaminen on huomattavasti nopeampaa kuin muussa tiedostomuodossa olevan kuvan. Hyvä pakkautuvuus ja häviöttömyys ovat ominaisuuksia, jolla on myös säilytyksessä hyötyä. Tulevaisuudessa JPEG2000 tulee luultavasti yleistymään myös tavallisessa käytössä ja mahdollisesti korvaamaan vanhat tiedostomuodot. Djatoka voi muuntaa kuvan myös muihin tiedostomuotoihin reaaliaikaisesti käyttöä varten. Vaatimuksena on ainoastaan se, että tallennetut kuvat ovat JPEG2000-muodossa kuvapalvelimella.

Kuvien uudelleenkäyttö ja jakelu on djatokan avulla helpompaa kuin tyypillisillä kaupallisilla ohjelmistoilla, koska tiettyyn kuvanäkymään voidaan linkittää suoraan verkko-osoitteella. Djatoka tukee myös tunnisteiden käyttöä. Verkko-osoitteella voidaan linkittää suoraan tiettyyn kuvanäkymään, mukaan lukien tietty kuva-alue ja käännetty kuva tai kuva-alue, pyytää kuvaa tietyssä tiedostomuodossa tai esimerkiksi tarkastella ainoastaan kuvan metadataa. Verkko-osoitteet on rakennettu OpenURL:n varaan. Alla on esimerkki yhdestä OpenURL-perustaisesta kyselystä:


http://african.lanl.gov/adore-djatoka/resolver?
   url_ver=Z39.88-2004 &
   rft_id=info:lanl-repo/ds/5c71dc60-25eb-4081-af05-eb44c813df88 &
   svc_id=info:lanl-repo/svc/getRegion & svc_val_fmt=info:ofi/fmt:kev:mtx:jpeg2000 &
   svc.format=image/jpeg&svc.level=5 & svc.rotate=0&svc.region=930,0,920,1271

Suurten kuvien käyttämiseen ei selaimen tarjoamat mahdollisuudet riitä, vaan niitä varten käytetään usein palvelinpuolella toteutettuja toteutuksia. Yksi djatokan tarjoamista käyttöliittymästä on IIPImage, josta on esimerkki alla:


djatoka-screenshot

Selaimella pääset samaan näkymään demopalvelimelle käsiksi tästäKuvakaappauksen oikeassa yläkulmassa näkyy koko kuvasta pienennetty navigointikuva ja sen alla navigointitoiminnot.

Mikäli kuvia ei haluta säilyttää djatokassa, on mahdollista käyttää djatokaa myös kuvien käyttöliittymänä. Djatoka voidaan liittää myös muihin julkaisu-arkisto-ohjelmistoihin, kuten Fedoraan. Kunnollinen integrointi on kuitenkin mahdollista ainoastaan aDORen kanssa.

Adore djatoka on jo ehditty ottaa käyttöön massiivisessa BHL Europe –projektissa (Biodiversity Heritage for Europe). Projektissa digitoidaan ja asetetaan käyttöön eri organisaatioiden biodiversiteettiin liittyvä kirjallisuus. Digitoituja sivuja palveluun on tähän asti kertynyt 15 miljoonaa.

Linkkejä ja lisätietoa:

Biodiversity Heritage Library ja djatoka: http://biodiversitylibrary.blogspot.com/2009/01/now-serving-all-page-images-via-djatoka.html

Biodiversity Heritage Libraryn palvelu: http://www.biodiversitylibrary.org/

Demo: http://african.lanl.gov/adore-djatoka/viewer/

Esimerkki Gentin yliopiston kirjastolla: http://adore.ugent.be/topwerk/showcase_02.htm

Wiki: http://apps.sourceforge.net/mediawiki/djatoka/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *