Open Repositories 2013: Yleistä konferenssista (1/3)

anneTämän vuoden Open Repositories -konferenssi järjestettiin kuukausi sitten Charlottetownissa Prince Edward Islandilla. Tämä Kanadan itärannikolla sijaitseva saari tunnetaan Suomessa varmasti parhaiten Lucy Maud Montgomeryn klassisista tyttökirjoista, joiden sankarit olivat myös Charlottetownissa esillä joka puolella. Tämä asukasluvultaan kutakuinkin Järvenpään kokoinen pikkukaupunki tarjosi aurinkoiset ja leppoisat puitteet kahdeksatta kertaa järjestetylle julkaisuarkistoalan ihmisten kokoontumiselle.

Julkaisuarkistopiireissä Prince Edward Island tunnetaan Fedoran Drupal-pohjaisen Islandora-käyttöliittymän ja Islandoraa hyödyntäviä palveluita tarjoavan Discovery Garden -firman kotipaikkana. bienvenue Islandoran puuhamies, University of Prince Edward Islandin kirjaston johtaja Mark Leggott olikin keskeisessä roolissa myös konferenssin järjestelyissä. Open Repositories -konferenssin saaminen saarelle oli paikallisille selkeästi iso juttu, ja tapahtuma näkyi konferenssihotellin lisäksi myös muualla kaupungilla.

Konferenssin osallistujamäärä (vähän yli kolmesataa) oli tällä kertaa kolmanneksen pienempi kuin viime vuonna Edinburgissa, mikä varmaan johtui paitsi liikenneyhteyksien kannalta hankalammasta sijainnista myös siitä, että Euroopassa järjestetyt OR-konferenssit ovat viime vuosina muutenkin keränneet enemmän väkeä. Konferenssin aikana huomio kiintyi tosin siihen, ettei esim. Latinalaisesta Amerikasta ollut mukana kuin yksi osallistuja, vaikka sielläkin on paljon julkaisuarkistoihin liittyvää aktiivisuutta. Toisaalta esim. Japani oli tänäkin vuonna hyvin edustettuna. Suomea edusti tällä kertaa ainoastaan Kansalliskirjaston joukkue, jonka muodostivat Esa-Pekka Keskitalo ja minä.

Jos tästä haluaa hakea positiivisia puolia, osallistujien ja saman tien myös esiintyjien pienempi määrä merkitsi sitä, ettei ohjelma ollut aivan niin täyteen ahdettu kuin viime vuonna, eli sosiaaliseen verkostoitumiseen soveltuvia suvantohetkiä jäi ohjelman lomaan jonkin verran enemmän.
posters

Tutkimusdataa ja -etiikkaa

Open Repositories -konferensseille on tyypillistä, että suurin osa ohjelmasta on yhteisön itsensä tuottamaa. Konferenssin pääteema oli tänä vuonna “Use, Reuse, Reproduce”, eli monet esityksistä liittyivät datan ja metadatan uusiokäyttöön. Ulkopuolisilta pyydettyjä keynote-puheenvuoroja oli tänä vuonna kaksi.

Ensimmäisenä esiintynyt Columbia-yliopiston professori Victoria Stodden on profiloitunut mm. Run My Code -palvelun perustajana. Stoddenin esityksen lähtökohtana oli tietotekniikan ja laskennan keskeinen rooli suuressa osassa nykyistä tutkimusta: jos saavutetut tulokset ovat sidoksissa tiettyihin ohjelmistoihin ja suuri osa tehdyistä oletuksista ja metodisista valinnoista on koodattu ohjelmistojen sisään, miten voidaan taata tutkimuksen ja sen tulosten toistettavuus?

Stodden korosti sitä, että laskennallisessa tutkimuksessa tieteellinen julkaisu on ainoastaan varsinaisen tutkimustyön mainos. Itse tutkimus koostuu ohjeista ja datasta joiden pohjalta tulokset tuotettiin. Tieteen avoimuus edellyttää sitä, että tutkimustyön yhteydessä huolehditaan siitä että tutkimuksen tulokset ovat todennettavissa ja tuotettavissa uudelleen. Tätä varten tarvitaan infrastruktuureja, jotka säilyttävät sekä datan että sen käsittelyyn käytetyn koodin eri versiot, joissa data ja koodi on linkitetty julkaistuun artikkeliin ja joissa ne ovat löydettävissä pysyvästä osoitteesta. Käytännössä tähän liittyy tietysti paljon haasteita, joihin liittyviä ratkaisumalleja Stodden kävi esityksessään läpi.

guedonAikanaan myös Hankenilla 2004 järjestetyssä Suomen ensimmäisessä Open Access -konferenssissa esiintynyt Montrealin yliopiston professori Jean-Claude Guédon kritisoi omassa puheenvuorossaan tieteellisessä tutkimuksessa yleistynyttä kilpailuhenkeä, johon tutkijoita kannustetaan monin eri tavoin. Hänen mukaansa tilanne on karannut käsistä ja on johtanut monenlaisiin väärinkäytöksiin ja epäkohtiin, joiden vertailukohdaksi hän nosti doping-vetoisen huippu-urheilun. Erilaisilla indikaattoreilla (mm. viime aikoina kritiikin kohteeksi muuallakin päätynyt Impact Factor) ja ranking-listoilla ryyditettynä tieteestä on tullut huippu-urheilun kaltaista verissä päin ja hinnalla millä hyvänsä käytävää kamppailua globaaleista kärkitiloista, joita on tarjolla vain harvoille ja valituille.

Guédonin mukaan tällainen jatkuva erinomaisuuden tavoittelu ei ole kestävällä pohjalla eikä tieteen omien intressien mukaista, ja hänen mukaansa erinomaisuuden (excellence) sijaan olisi hedelmällisempää keskittyä puhumaan tutkimuksen laadusta (quality). Guédon esitti toiveen, että julkaisuarkistot voisivat palauttaa edes jonkin verran järkeä takaisin tieteellisen julkaisemisen käytäntöihin. Keskeisen roolin saavuttaminen ei kuitenkaan tapahdu pelkkien tallennusmandaattien tuella, vaan julkaisuarkistojen pitää pystyä kehittymään tutkijoiden kannalta aidosti hyödyllisiksi ja välttämättömiksi palveluiksi.

guedon-comment

Ensi vuonna Helsingissä

Guédonin esitys oli epäilemättä yksi konferenssin kohokohdista, ja meillä oli vähän epäkiitollinen tehtävä nousta samalle esiintymislavalle kertomaan ensi vuoden konferenssista, joka järjestetään 9.-13.6.2014 täällä Helsingissä. Ihan hyvin meni kuitenkin, ja Welcome to Helsinki -esityksemme sai Twitterissä ja käytäväpuheissa positiivista palautetta. Olin tosin vähän yllättynyt siitä, miten harvat osallistujat näyttivät tunnistavan Helsingin yliopiston esittelyssä esimerkkinä käyttämämme Linus Torvaldsin naaman – edes siinä vaiheessa kun olin kertonut vihjeenä, että hän oli kehittänyt opiskeluaikanaan oman käyttöjärjestelmän…

or-list

Näyttää joka tapauksessa siltä, että meihin kohdistuu paljon odotuksia ensi vuoden suhteen, ja niiden täyttäminen vaatii luonnollisesti kovasti työtä. Konferenssin järjestelyjen etenemistä voi seurata sekä Twitterin, Facebookin että tietenkin konferenssin omien (vielä rakenteilla olevien) verkkosivujen kautta. Luvassa on toistaiseksi suurin Suomessa järjestetty Open Access -julkaisemiseen ja kirjastoalan avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin keskittyvä tapahtuma, eli sitä kannattaa kyllä odottaa!

monkey

Kuvateksti: Konferenssin maskotti matkasi jo Suomeen

(Jatkuu seuraavassa merkinnässä…)