Lisäarvoa palkokasveilla –seminaari 17.3.2020 / Creating value through the use of legumes seminar, March 17, 2020

Aika: 17.3.2020 klo 8:30-16:15
Paikka: Technopolis, Ruoholahti 1
Osoite: Hiilikatu 3, 00180 Helsinki
Saapumisohjeet

Palkoviljat inspiroivat jalostajia kehittämään uusia palkokasvielintarvikkeita ja rehuratkaisuja. Arvopotentiaalin kokonaisvaltainen hyödyntäminen ja laajentaminen herättävät useita kysymyksiä niin Suomessa kuin koko Euroopassa.

Seminaarissa kansainväliset asiantuntijat Saksasta, Ruotsista, Tanskasta ja Itävallasta kertovat palkokasvien tämänhetkisestä tilanteesta Euroopassa viljelyyn, arvoketjun rakentamiseen ja kuluttajiin liittyen. Myös yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun. Työpajoissa pohditaan palkokasvien arvoketjun kehittämistä Suomessa ja palkokasvien soveltuvuutta suomalaiseen ruokavalioon. Esitykset pidetään englanniksi.

Ohjelma
08:30 Aamukahvi

09:00 – 09:15 Kristina Lindström, Helsingin Yliopisto: Tervetuloa

09:15 – 10:00 Ulrich Quendt, Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen, Saksa: Demonstration and knowledge transfer network for expanding and improving cultivation and utilisation for field peas and beans in Germany

10:00 – 10:30 Leopold Rittler, Donau Soja, Itävalta: Soya from Europe – A Sustainable, Safe and European protein supply

10:30 – 11:15 Karen Hamann, Institute for Food Studies & Agroindustrial Development, Tanska: The diversity of business cases and opportunities for grain legumes in food

11:15 – 12.15 Casimir Schauman, Helsingin Yliopisto; Karoliina Rimhanen, Luonnonvarakeskus; Marjukka Lamminen, Helsingin Yliopisto: Työpaja 1: Harnessing the value creation potential from Finnish legumes
Huom! Työpaja pidetään joko englanniksi tai suomeksi, osallistujien mukaan.

12:15 – 13:15 Lounas ravintola Hiilessä (omakustanteinen)

13:15 – 13:45 Anne Maria Pajari, Helsingin Yliopisto: Palkokasvien rooli planetaarisessa ruokavaliossa

13:45 – 14:15 Nicolas Carton, Swedish University of Agricultural Sciences, Ruotsi: Grain legumes for the transition towards more sustainable diets – a Swedish perspective

14:15 – 15:15 Casimir Schauman, Karoliina Rimhanen, Marjukka Lamminen:
Työpaja 2: What does the Planetary Health Diet entail for Finland?
Huom! Työpaja pidetään joko englanniksi tai suomeksi, osallistujien mukaan.

15:15 – 16:15 Kaikki kutsutut kansainväliset vieraat: Panel discussion with international guests, moderated by Fred Stoddard

Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan tästä linkistä viimeistään 10.3.2020. Tilaan mahtuu 90 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Mikäli et pääse paikan päälle, voit seurata tilaisuutta suorana verkossa tai myöhemmin tallenteelta. Etäseurauslinkki julkaistaan ennen seminaaria.

Yhteystiedot
Casimir Schauman, casimir.schauman@helsinki.fi puh. 050 311 9291
Marjukka Lamminen, marjukka.lamminen@helsinki.fi puh. 029 415 8563
Karoliina Rimhanen, karoliina.rimhanen@luke.fi puh. 029 532 6481

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Ground for Growth-palkokasviverkosto, osana Translating knowledge for legume-based farming for feed and food systems (Legumes Translated) -hanketta, Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä -hanke (Leg4Life) ja Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa koordinaatiohanke (VILLE). Tilaisuutta tukee Jalofoods.

Lämpimästi tervetuloa!

Creating value through the use of legumes seminar, March 17, 2020

Time: March 17 2020, 8.30-16.15 o’clock
Place: Technopolis, Ruoholahti I
Address: Hiilikatu 3, Helsinki, Finland
Follow this link for directions.

Grain legumes are inspiring processors to innovative new legume-based food products and feeding solutions. However, there are several issues related to scaling-up the value creating potential of grain legumes in Europe.

This event is about exploring the prospects and challenges of creating value through grain legumes. During the first half of the day, international guests from Germany, Sweden, Denmark and Austria will present examples and insights on improving and expanding the use of legumes for food and feed in Europe. The second half of the day starts with considerations about the role of legumes in the Planetary Health Diet and to what extent it can be applied in Finland.

Program
08:30 Coffee

09:00 – 09:15 Kristina Lindström, University of Helsinki: Welcome speech

09:15 – 10:00 Ulrich Quendt, Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen, Germany: Demonstration and knowledge transfer network for expanding and improving cultivation and utilisation for field peas and beans in Germany

10:00 – 10:30 Leopold Rittler, Donau Soja, Austria: Soya from Europe – A Sustainable, Safe and European protein supply

10:30 – 11:15 Karen Hamann, Institute for Food Studies & Agroindustrial Development, Denmark: The diversity of business cases and opportunities for grain legumes in food

11:15 – 12.15 Casimir Schauman, Univeristy of Helsinki; Karoliina Rimhanen, Natural Resources Institute Finland; Marjukka Lamminen, University of Helsinki: Workshop 1: Harnessing the value creation potential from Finnish legumes

12:15 – 13:15 Lunch at restaurant Hiili (at own expense)

13:15 – 13:45 Anne Maria Pajari, Univeristy of Helsinki : The role of legumes in the Planetary Health Diet

13:45 – 14:15 Nicolas Carton, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden: Grain legumes for the transition towards more sustainable diets – a Swedish perspective

14:15 – 15:15 Casimir Schauman, Karoliina Rimhanen, Marjukka Lamminen:
Workshop 2: What does the Planetary Health Diet entail for Finland?

15:15 – 16:15 All invited speakers: Panel discussion with international guests, moderated by Fred Stoddard

Registration
Registration is open until March 10, 2020. Please note, that due to the limited amount of places in the venue, first 90 guests will get a place. Please use this link to register for this event.

Unable to attend in person?
We are also pleased to inform you that the seminar will be recorded and streamed online. Instructions for connecting to the livestream will be given before the meeting.

Contact details
Casimir Schauman, casimir.schauman@helsinki.fi tel. +358 50 311 9291
Marjukka Lamminen, marjukka.lamminen@helsinki.fi tel. +358 29 415 8563
Karoliina Rimhanen, karoliina.rimhanen@luke.fi tel. +358 29 532 6481

The seminar is organized by: Ground for Growth, as part of Translating knowledge for legume-based farming for feed and food systems (Legumes Translated); Legumes for Sustainable Food System and Healthy Life (Leg4life); and Climate change mitigation and adaptation in Finnish agriculture -coordination project (VILLE). The seminar is supported by Jalofoods.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *