Viikko 4 – Rasteriaineistot

Tällä viikolla pureuduimme rasterimuotoisen kartan tekemiseen. Käytimme hyväksi tietokantaa, jossa oli todella paljon informaatiota pääkaupunkiseudusta, kuten rakennusten rakennusvuosi, kuinka paljon rakennuksessa on asukkaita ja asukkaiden ikä. Karsimme tietokannasta turhan datan pois ja keskityimme vain muutamaan tiettyyn asiaan. Valitsin itse tarkasteluun muunkielisten osuuden pääkaupunkiseudulla ja tein siitä ruututeemakartan (Kuva 1).

Muunkielisillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka puhuvat äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea.”

-Tuomas Hartikainen

Kuva 1. Muunkielisten osuus väestöstä pääkaupunkiseudulla 2015 neliökilometrin tarkkuudella

Ruututeemakartasta (Kuva 1) huomaa, että missä päin muunkielisiä asuu suhteessa muuhun väestöön. Kartasta huomaa alueita, jossa muunkielisiä eli tummempia ruutuja on enemmän kuten Itä-Helsingissä. Osassa tummissa ruuduissa on vain muutama asukas ja osassa tuhansia asukkaita, joten kartta voi antaa väärän kuvan koko pääkaupunkiseudun väestöstä. Tuomaksen blogissa on tehty ruututeemakartta, joka kuvaa pääkaupunkiseudun muunkielisten absoluuttista arvoa, joka antaa hieman enemmän tietoa missä päin pääkaupunkiseutua muunkieliset oikeasti asuvat.

Ruututeemakartalla vois siis esittää absoluuttisia arvoja, koska kaikki ruudut ovat samankokoisia eli yksi neliökilometri. Se ei kuitenkaan ole aina kannattavaa, koska mitä enemmän alueella on ihmisiä, sitä todennäköisemmin siellä esiintyy enemmän erilaisia ilmiöitä kuten tässä tapauksessa muunkielisiä ihmisiä.

Kartasta voisi tulkita, että muunkieliset keskittyvät samalla alueella kuten Itä-Helsinkiin. Pohdin mielessäni pitkään, miksi asia on juuri näin. Onko muunkielisten helpompi integroitua yhteiskuntaa, jos samalla alueella on myös muita muunkielisiä. Etäisyys Helsingistä keskustasta ja palveluista varmasti alentaa Itä-Helsingin asuntojen hintoja ja vuokria, joka houkuttelee alemman sosioekonomisen aseman omaavia maahanmuuttaja taustaisia perheitä asumaan kyseisillä alueilla. Toisaalta Itä-Helsingissä on myös loistavat palvelut kuten kauppakeskus Itis.

Visuaalisesti tekemäni ruututeemakartta on mielestäni selkeä lukea ja asumattomat alueet erottuvat hyvin joukosta. Kartasta näkyy myös pääkaupunkiseudun rajat, joka selkeyttää kartan tulkintaa.

Lopputunnista valmistelimme hieman ensi tuntia varten piirtämällä Pornaisten alueelle asutut rakennukset ja poisvievät tiet. Pornaisten peruskartassa ei ollut korkeuskäyriä, joten yhdistimme siihen toisesta aineistosta ne käyttämällä hyväksi vinovalovarjoste aineistoa. Seuraavalla kerralla palataan taas sorvin ääreen.

Lähteet:

Hartikainen, T. Maa-gis-ta menoa, 4. kurssikerta (2022), https://blogs.helsinki.fi/tuomhart/ (käytetty 15.2.2022)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *