Viikko 7 – Omat seikkailut

Viimeisellä viikolla tehtävänä oli tuottaa kartta itse valitusta aiheesta ja alueesta. Halutun aiheen ja alueen löytämiseen minulla kesti monta tuntia, koska hyviä erilaisia vaihtoehtoja oli todella paljon ja etsimistä olisi voinut jatkaa vaikka muutaman päivän.

Suurena jääkiekon ja NHL:n fanina halusin tutkiskella jotakin siihen liittyvää. Aihetta hieman googlattua halusin selvittää missä päin Yhdysvaltoja, tarkemmin missä osavaltioissa, pelataan eniten jääkiekkoa suhteessa väestöön. Muistan ainakin, että Minnesotasta käytetään nimitystä “State of Hockey”, joten hypoteesina oli, että sieltä löytyy eniten jääkiekon pelaajia. Mietin myös, että selvitän missä osavaltioissa on eniten jääkiekkohalleja, mutta se osoittautui vähän liian työlääksi.

Wikipediasta löytyi hyvä ja mielestäni luotettava taulukko, jossa oli jokaisesta osavaltiosta rekisteröityneet jääkiekon pelaajat. Lopputuloksen näkee kuvasta 1.

Kuva 1. Rekisteröityneet jääkiekon pelaajat osavaltioittain per 1000 asukasta (Wikipedia)

Päätin esittää jääkiekon pelaajat tuhatta asukasta kohden eri osavaltioissa eli käytin suhteellisia arvoja. Absoluuttiset arvot toisivat hieman väärän kuvan osavaltion jääkiekon suosiosta, koska luontevasti väkiluvultaan isommissa osavaltioissa on enemmän jääkiekonpelaajia. Muun muassa Alaskassa jääkiekon suosio näkyy selvästi kuvassa 1, mutta absoluuttisilla arvoilla näky oli aivan toinen.

Kartasta huomaa, että mitä pohjoisemmaksi mennään sitä enemmän jääkiekon pelaajia on suhteessa väkilukuun. Uskoisin, että tähän vaikuttaa ilmasto, koska pohjoisemmassa on kylmempää ja jääkiekkoa pelataan myös ulkona. Myös Kanadan läheisyys naapurina, jossa jääkiekko on erittäin suosittua, on vaikuttavana tekijänä. Hypoteesina oli, että Minnesotassa on eniten jääkiekonpelaajia suhteessa väkilukuun piti aivan paikkansa.

Toisessa kartassa keskityin NHL-pelaajiin ja heidän syntymä osavaltioihin (Kuva 2).

Kuva 2. Yhdysvaltalaiset NHL-pelaajat osavaltioittain, suhteessa kaikkiin yhdysvaltalaisiin NHL-pelaajiin, %

Kuvasta 2 huomaa, että Minnesotasta tulee myös eniten NHL-pelaajia, joka ei yllättänyt ollenkaan. Olin kuitenkin yllättynyt, että esimerkiksi Montanasta ja Vermontista ei tullut ollenkaan NHL-pelaajia, vaikka rekisteröityjä jääkiekonpelaajia oli 3-6 per tuhat asukasta.

Mielestäni karttojen ulkoasu onnistui hyvin. Alaskan ja Havaijin kohdalle olisi voinut laittaa mittakaavan, jotta niiden todellinen koko olisi tullut paremmin esille, mutta toisaalta se ei ollut näissä koropleettikartoissa pääosassa. Toiseen karttaan en ollut aivan tyytyväinen ja olisin halunnut tuoda jotain mielenkiintoisempaa esille, mutta aikataulut eivät antaneet armoa. Myös lähteet puuttuvat toisesta kartasta ja en tietenkään muistanut ottaa niitä ylös, mutta näistä opitaan.

Aluksi ideana oli, että vertaisin jääkiekonpelaajia osavaltioittain esimerkiksi koripallon tai amerikkalaisen jalkapallonpelaajien kanssa, koska ne ovat paljon suositumpia urheilulajeja Yhdysvalloissa, mutta ongelmaksi osoittautui kunnollisen datan puute. Dataa löytyi kyllä NBA- ja NFL-pelaajista, mutta ei yleisesti niiden lajien pelaajista. Joten visio jonka näin kurssikerran alussa ei aivan toteutunut ja siitä olen hieman pettynyt.

Katselin hieman muiden viimeisiä töitä ja kaikilla jota oli erittäin mielenkiintoisia aiheita ja toteutuksia. Muun muassa Tuomaksen blogissa käsiteltiin Yhdysvaltojen laskettelukeskuksia ja niiden suhdetta onnellisuuteen. Aletan blogissa oli mielenkiintoinen kartta pääkaupunkiseudulta, jossa käsiteltiin työpaikkojen saavutettavuutta pyörällä. Eeva oli tehnyt hienon kuvasarjan Etelä-Amerikan metsäkadosta.

Jää hieman haikeat fiilikset viimeisestä kurssikerrasta, koska kurssi oli erittäin palkitseva, mielenkiintoinen ja silmiä avaava. QGIS oli ennen kurssia vielä hieman peikko, jota pelättiin, mutta nyt kurssin jälkeen siitä jäi yllättävän kattava kuva, että mitä ohjelmalla pystyy tekemään. GIS seikkailut jatkuvat varmasti tulevaisuudessa.

Lähteet:

Hartikainen, T. Maa-gis-ta menoa, 7.kurssikerta (2022), https://blogs.helsinki.fi/tuomhart/, käytetty 25.3.2022

Friman, A. Aletan GIS-blogi, Viikko 7: Luovuus valloilleen (2022), https://blogs.helsinki.fi/alfriman/, käytetty 25.3.2022

Raki, E. Oppimassa geoinformatiikkaa, Kurssikerta 7: Lopputaistelu (2022), https://blogs.helsinki.fi/eevaraki/, käytetty 25.3.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *