Protonisuihku kiertää LHC:ta 10. syyskuuta

(tekstiä muokattu 27.8.2008)

LHC:n käynnistyspäivämääräksi on päätetty 10.9.2008. CERN julkisti tämän päätöksen torstaina 7.8. Tuolloin protonit saadaan ensimmäisen kerran kiertämään täyttä ympyrärataa LHC-kiihdyttimen ympäri. Seuraa LHC:n lähtölaskentaa täältä!

LHC-kiihdyttimen komentokeskus

LHC:n kaltaisen laitteen käynnistäminen ei tapahdu yhdellä rysäyksellä. Syyskuun 10. päivä harjoitellaan protonien kierrättämistä aluksi myötäpäivään. Vastapäivään kierrättäminen on vuorossa seuraavaksi. Mikäli kaikki sujuu ongelmitta, protonit kiertävät LHC:ta tuolloin 450 GeV:n energioilla. Tapahtumaa voi seurata televisiosta sekä myös CERNin webcast-linkistä.

12 Replies to “Protonisuihku kiertää LHC:ta 10. syyskuuta”

  1. Mahtavaa! Kuulin tuossa viikko sitten hiukan ristiriitaista tietoa tuon ensimmäisen törmäyksen ajankohdasta, mutta nyt ilmeisesti on melko varmaa tietoa, että törmäyksen ajankohta on 10.9.

    Tätä onkin odotettu, vaikka tietenkin odotankin enemmän koetuloksia sekä Atlas, että CMS kokeista kuin itse kojeen käynnistymistä.

    Se ennustettu Higgsin-bosoni kun olisi niin mielenkiintoinen nähdä, tai oikeastaan sen hajoaminenhan siellä pitäisi näkyä, vaikka sen näkemiseen taidetaan aika monta törmäytystä tarvita ja silloinkin vain saatetaan yksi Higgsin-bosoni sinne saada.
    Tosin saattaahan sieltä löytyä joukko muita eksoottisia partikkeleja, ainakin mielenkiintoista informaatiota pitäisi olla odotettavissa.

  2. Tarkistin asian vielä suoraan CERNin tiedottajalta; törmäyksiä ei itsessään tapahdu vielä 10. päivä, vaan ainoastaan saadaan suihku pyörähtämään koko kehon ympäri. Tiedettävästi menee nelisen viikkoa vielä tuon jälkeen, kunnes ensimmäiset törmäykset tehtaillaan. Jännittävää myös nähdä aiheuttaako Tri. Rainer Plagan viimeisin paperi mitään lisätoimia/viivästyksiä saavuttaessaan LSAGin.. Onko blogin pitäjillä mitään mielipiteitä asiasta?

  3. Juska on aivan oikeassa, 10.9. saadaan suihku kiertämään
    LHC:n ympäri. Alkuperäisen kirjoituksen tieto törmäytyksistä ei pitänyt paikkaansa, ja se on nyt korjattu. Kiitos huomiosta! Varsinaisia protoni-protoni-törmäyksiä saadaan 10.9. jälkeen tosiaankin odottaa vielä ehkä kuukauden verran, ja sittenkin niitä saadaan verraten harvoin. Aivan täyteen luminositeettiin ei päästä edes ensi vuoden aikana, mutta se ei varmasti estä ensimmäisten tieteellisten artikkelien julkaisemista. Potentiaaliset artikkelit on jo kirjoitettu, ja ne ovat koetuloksia vaille valmiit lähetettäviksi. 🙂

  4. Juskan toiseen kommenttiin Rainer Plagan paperista [arXiv:0808.1415v1]: LHC Safety Assesment Group eli LSAG on lukenut Plagan paperin ja vastannut sen väitteisiin juuri julkaistussa vastineessa [arXiv:0808.4087v1]. Mustista aukoista ei edelleenkään ole mitään vaaraa LHC:llä.

    Plagan alkuperäisessä väitteessä hyvin pienen mustan aukon Hawking-säteily voisi olla vaimentunut aukon useampiulottuvuuksisen geometrian takia siten, että aukon elinikä kasvaa sekunteihin ja se ehtii kerätä merkittävän määrän ainetta ennenkuin Hawking-säteilyn teho jälleen kasvaa ja tasapainottaa sisään putoavan aineen määrän. Tässä mallissa vaarallista ei olisikaan niinkään aukon syömän aineen määrä kuin sen tuottama suuri määrä energiaa tasapainotilassa.

    Plagan paperiin oli eksynyt parikin virhettä: Hawkingin säteilyn teho oli laskettu kertoimella 10^20 liian suureksi ja lisäksi oli oletettu aukon massakertymän olevan Eddington-rajoitettu valkoisissa kääpiötähdissä. Niinpä (a) pienet mustat aukot eivät säteile riittävästi ollakseen vaarallisia ja (b) ne olisivat jo ehtineet syödä havaitut valkoiset kääpiöt mikäli niitä olisi olemassa, kuten Manganon ja Giddingsin alkuperäinen raportti [arXiv:0806.3381v1] perustelee.

  5. Mistä tämän tieto että 10.9 ei tehdä törmäyksiä löytyy?

  6. Mistä löytää tietoa tuosta 10.9 tapahtuvasta suihkun kokeilusta vai onko silloin joidenkin uusien tietojen mukaan jo törmäytyksiä?

  7. Hei Juuso, alkuperäinen lehdistötiedote on nähtävissä englanniksi täällä:

    http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR06.08E.html

    Kuten tiedotteessa mainitaan, 10.9. yritetään saadaa kiertämään ensimmäinen protonisuihku 450 GeV energialla (menestyskään ei siis vielä ole 100% taattu). Tiedotteessa ei ihan suoraan mainita, että protoneita ei vielä 10.9. törmäytetä, mutta tästä käytännössä on kuitenkin kyse.

    Kiihdyttimen käyttöönotto on pitkä prosessi, ja seuraavana vuorossa on kahden suihkun yhtäaikainen vakaa kierrätys, sitten törmäytys tällä matalalla 450 GeV energialla. Kyseinen 450 GeV on muuten vasta puolet siitä törmäysenergiasta, jolla Yhdysvaltalaisen Fermilabin Tevatron-kiihdytin on toiminut viimeiset parikymmentä vuotta.

    Viimeisessä vaiheessa suihkujen energia nostetaan kertoimella kymmenen 5+5 TeV energiaan. Tähän voi mennä viikoista kuukausiin. Todennäköinen aikataulu korkean energian törmäyksiin on lokakuun lopulla. Maksimaalista 7+7 TeV törmäysenergiaa saadaan odottaa vielä ensi vuoteen asti.

  8. Jotenki outo tää ku tulee kahteen kertaan eka ei mee.

  9. Hei Juuso,

    Mustista aukoista ei ole huolta, kuten tästä CERNin lehdistötiedotteesta käy ilmi:

    http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR07.08E.html

    Lyhyt perustelu on se, että avaruudesta tulee jatkuvasti korkeaenergisiä hiukkasia, jotka ilmakehään törmätessään synnyttävät samanlaisia törmäytyksiä kuin LHC:ssä, tai jopa energisempiäkin. Maapallo on ehtinyt altistua jo sen verran pitkään näille hiukkaisille, että jos jonkinlaista vaaraa olisi, niin jotain olisi jo ehtinyt tapahtua.

    Pidempi perustelu ja siitä tehdyt tieteelliset artikkelit löytyvät tuosta CERNin tiedotteesta.

Comments are closed.