Kategoriat
Uncategorized

Viikko 5 & harjoitus 5; alkaako väsymys painamaan?

Pari viikkoa kulunut, eikä tekstiä näy. Elämä on ollut liian kiireistä, mutta täältä alkaa tulemaan!

Viikko käynnistyi buffereilla ja niiden harjotteilla, joka oli itseasiassa yllättävän kivaa! Tuntuu, että pystyin tekemään QGIS:llä jotain hyödyllistä sekä konkreettista. Mutta vaikka alku tuntui helpolta, saivat itsenäiset tehtävät mieleni vielä vaihtumaan… ja monesti.

Harjoitukset alkoivat lentokentillä, ensin Malmin (Taulukko 1) ja sitten Helsinki- Vantaan (Taulukko 2).

Aluksi tehtävät menivät helposti, oltiinhan niitä tehty jo jo tunnilla harjotteina. Mutta kun piti ruveta soveltamaan, rupesi aivot vääntämään solmulle. Onneksi meitä oli monta, eihän siihen tarvittu kuin 5 ihmisen apu, että päästiin etiäppäin.

Kuva 1. Kuvaa Malmin lentokentästä, jossa näkyy kiitoradat (punainen risti) sekä 1 ja 2 km säteiden vyöhykkeet sekä niiden sisään jääneet asukkaat.

Kotona itsenäistehtävät jatkuivat ja niitä oli itselle aika paljon, kun aikaa menee vielä hahmottamiseen mitä pitää tehdä. Usein käy niin, että tiedän mitä pitää tehdä, mutta en osaa asiaa käytännössä vielä toteuttaa QGIS:ssä… ja sekös turhauttaa.

Seuraavaksi tuli tarkastella asemia sekä taajamia (Taulukot 3 &4). Suoraan sanottuna, sain taistella näiden kanssa yhden päivän verran. En edes tiedä mikä näistä teki vaikeita. Yksinkertaisia kysymyksiä ja loppujen lopuksi helppo toteuttaa, mutta kesti kauan ennen idean ymmärtämistä.

Minulla on ollut aina vaikeuksia matikan sanallisissa tehtävissä ja uskon osan vaikeuksista johtuvan siitä. Osa näistä tehtävistä on mielestäni ns. sanallisia, matikan tehtäviä ja se lyö melkein heti aivot lukkoon: ”Apua, en voi osata tehdä tätä.” Olen myös, niin kuin varmasti moni muukin, niin ankara omille töille. Omista töistä pitäisi saada täydellisiä, mikä ei aina ole mahdollista: Aina ei taidot tai aika riitä.

Sain kumminkin, ihme kyllä, taulukot täytettyä ja opinkin jotain! Jälleen joudun viittaamaan Tatun blogiin ja sieltä kurssikerta 5. Tajusin tämän tekstin myötä, kuinka Select by Value- toimintoa käytetään ja kuinka se helpottaa elämää!

Vaikka harjoitus olikin vaikea itselle, ei tämä masentanut liikaa. Välillä se oppi pitää vaan tulla kantapään kautta.

 

Lähteet

Tatu Jentze. MAA202- Tatu- Blogi. Teksti: Itenäistehtäviä olevinaan.  https://blogs.helsinki.fi/jentze/                   (Luettu 8.3.23)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *