Tietoa medialle

Taiteen kuviteltuja maailmoja tulkitaan sadan tutkijan voimin

Kansainvälinen konferenssi Imagined Worlds – Worldmaking in Arts and Literature Helsingin yliopistolla 21.–23.8.2013

Kuvitteelliset maailmat kuuluvat ihmisten kokemuksiin aivan lapsuudesta saakka. Niiden avulla käsitellään monia mahdollisuuksia ja vaaroja sekä testataan uusia ajatuksia. Taiteissa kuvitelluilla maailmoilla on tärkeä rooli. Usein niiden avulla etsitään uusia näkökulmia reaalimaailmaan, toisinaan vakavasti, toisinaan huumorin sävyttämin keinoin.

Imagined Worlds Worldmaking in Arts and Literature -konferenssin teemana on taiteen ja kirjallisuuden luomat kuvitellut maailmat ja niiden suhde todellisuuteen. Konferenssissa esitellään kuviteltujen maailmojen tutkimuksen uusia ulottuvuuksia. Tapahtuma kerää yhteen noin sata eri humanististen alojen tutkijaa eri puolilta maailmaa.

Konferenssin pääpuhujat:

Professori Isabel Capeloa Gil, Universidade Católica Portuguesa, on kulttuurintutkimuksen ja modernin saksalaisen kulttuurin asiantuntija. Hänen viimeisin tutkimuksensa käsittelee visuaalista fetisismiä.

Lehtori Markus Lammenranta, Helsingin yliopisto, on tutkinut erityisesti metafysiikkaa, tietoteoriaa ja estetiikkaa. Lammenranta on käsitellyt tutkimusjulkaisuissaan myös kuvitteellisten maailmojen luomista symboleiden avulla.

Professori Carol Mavor, University of Manchester. Kuvataiteiden professori Mavor yhdistää tutkimustyössään usein oppineisuuden ja performanssin. Hänen tutkimusaiheitansa ovat muun muassa sininen väri, seksuaalisuus ja sukupuoli sekä sadut.

Professori Bo Pettersson, Helsingin yliopisto, on julkaissut laajasti narratologiasta, metaforateorioista ja anglo-amerikkalaisesta kirjallisuudesta.  Hän on Yhdysvaltain kirjallisuuden professori.

Englanninkielinen konferenssi on maksullinen ja se pidetään Yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33). Konferenssin järjestävät Kirjallisuudentutkimuksen ja taidehistorian valtakunnalliset tohtoriohjelmat. Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan esityksiä. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Paula Arvakseen tai Sami Syrjämäkeen.

Konferenssin www-sivut: https://blogs.helsinki.fi/imagined-worlds/

Lisätietoja: Paula Arvas (paula.arvas@helsinki.fi, puh. 09 – 191 21660) ja Sami Syrjämäki (sami.syrjamaki@helsinki.fi, puh 09 – 191 23302)