Viides kurssikerta

Voiton puolella, 5/7!

Jällen kerran rämmittiin kohti Kevon kansallispuistoa ja sen retkeilyreittejä. Alueelta etsittiin sopivan mittainen vaellusreitti, joka digitoitiin kartalle. Tämän jälkeen tarkasteltiin reitin matkapuhelinverkon kantavuutta ja mahdollisia katvealueita, joita reitin varrelle jää. Lisäksi pohditaan sitä, minne kannattaisi pystyttää uusi GSM-masto, jotta verkon kuuluvuus reitillä paranisi.

Vaellusreitti Kevon luonnonpuistoon

Kaikki tämän kerran data on peräisin maanmittauslaitoksen tietokannoista, myös GSM-mastojen sijainti sekä 10m korkeusmalli.

Kuva 1. Valittu vaellusreitti Kevon luonninpuistossa

Ensin tuli siis visualisoida korkeusmalli sopivaksi kyseiselle alueelle. Tämän jälkeen alueelle digitoitiin haluttu vaellusreitti. Valitsin digitoitavaksi vaellusreitiksi Kevon reitin, joka on “virallinen” vaellusreitti alueella. Sen pituus on noin 63km.

GSM-verkon kuuluvuus

Oletuksena kuuluvuuden osalta on, ettei verkko kuulu maastoesteiden taakse, vaikka todellisuudessa kuuluvuus ei rajoitu pieniin maastoesteisiin. Kuuluvuuden tutkimiseen kartalle lisättiin dataa, joka esittää rasterimuodossa GSM-verkon kuuluvusaluueet (kuva 2). Mitä tummempi väri, sitä useammalta mastolta on estoton yhteys alueelle.

Kuva 2. välitilanne, jossa kartalla reitti ja kuuluvuusalueet

Tämän jälkeen työstettiin itse reittiä ja sen lähialueelle (2m) ulottuvalta alueelta selvitettiin GSM verkon kuuluvuutta. Koska reitti kulkee osin kanjonissa ja muissa syvänteissä, reitinvarrella ei ole jatkuvasti hyvää yhteyttä. Muutamalla helpolla työvaiheella saatiin erotettua reitinpätkältä ne alueet, jolla verkon kuuluvuus on hyvä ja ne, joille ei ole kuuluvuutta, eli jotka jäävät katvealueelle. (kuva 3)

Kuva 3. GSM-veron kuuluvuus valitun reitin alueella

Kuten huomataan, suurin osa reitistä on loppujenlopuksi verkon katvealueella. Lilalla merkitty osa reitistä on merkitsee siis katvealuetta, jopa 70%. Itse olisin arvioinut suuremman osan olevan verkollisella alueella, mutta yllättävän suuri osa matkasta on siis katvealueella.

Tästä päästäänkin siihen, onko tulos realistinen. Tällä hetkellä varmasti kyllä, sillä kuten alussa mainitsin oletuksena on se, ettei verkko kuulu maaesteiden läpi. Todellisuudessa luonnossa verkko kattaa varmasti vähintään 50% matkasta, sillä puusto tai matalampi painanne ei ole este verkon kuulumiselle.

Analyysiä voisi parantaa juurikin sillä, että selvitetään oikeasti se, mihin verkon kuuluvuus riittää, eli minkä esteen lävitse se pääsee ja minkä ei. Se antaisi todellisen kuvan siitä, kuinka hyvin matkan varrella GSM-verkkoa voisi hyödyntää.

Tässä kohtaa vielä kaikki hyvin : )

Uuden maston asentaminen

Tässä osiossa yritetään roikkua kiinni viimeisessä oljenkorressa ja varoa taittamasta nilkkaa louhikkoisella alustalla, lopulta hataroiden totaaliseen suohon, josta nouseminen kestää varmasti pitkälle seuraavaan viikkoon…

Kuva 4. Näkyvyys analyysin tulos

Aloitin pohtimalla hyvää sijaintia uudelle mastolle ja päädyin sijoittamaan sen kuvan (kuva 4) mukaisesti reitin vasemmalle puolelle, jollekin korkeammalle nyppylälle, jonka kartalta tulkitsin. Koordinaatit pisteelle; N 7716214,080 ja E 3484016,771. No arvaushan ei sitten mennyt ihan nappiin.

Kuten kuvasta näkee, mitä tummempi alue, sitä heikompi kuuluvuus aluella on. Näin ollen uuden maston sijainti olisi järkevin tummemmilla alueilla. Jotta saatiin edes kyseisen lainen karttatuloste, vaadittiin monen pitkän minuutin ja muutaman uuden yrityksen verran hikeä ja tärinää. Modelbuilder tuntui toimivan kuitenkin moitteettomasti, joten ongelmien oli pakko olla jälleen kerran käyttäjissä eikä niinkään ohjelmistossa.

Kuva 5. taidonnäyten modelbuilderin osalta

Mielestäni resoluution koon pienentämisellä ei ollut juurikaan vaikutusta alueen tarkasteluun. Alue on melko iso ja verkon kuuluvuuden tutkiminen näkyy hyvin tältäkin tasolta. Toki jos haluttaisiin oikeasti tietää kymmenen metrin tarkkuudella, kuinka hyvin verkko kattaa vaellusreitin, voisi suuremmalla koolla saada tarkempia tuloksia.

Seuraavassa tehtävässä olisi pitänyt tehdä kuuluvuusanalyysi uuden maston ollessa jo pystytettynä. Sen avulla nähteisiin kuinka paljon uuden maston asentaminen vaikuttaa vaellusreitin GSM-verkon kuuluvuuteen. Tehtävää varten pystytimme uuden maston niille kohdin, jolle se olisi alunperinkin tullut pystyttää. Uudet koordinaatit N 7715745,330 ja E 3485052,680. Ei kun kakkoskohdan toiminnot toistamaan jaaaaaa…

Kuva 6. jotain meni pieleen (so wronggg)

No, kukin näkee kuvassa mitä näkee (kuva 6), mutta yhtämieltä ollaan siitä, ettei se nyt ihan nappiin napsahtanut. Tätä vaihetta tehtiin perjantaina klo 17 aikaan erittäin hiljaisen valopihan pimeällä puolen. Auttavia käsiä oli onneksi muutama paikalla. Ainut vain etteivät hekään keksineet mikä meni pieleen : D. Kun vaihe oli toistettu muutaman kerran sekä apukäsien (kiitos niistä Eevalle) että Viccin kanssa kaksin hakkaamalla, jonka lisäksi modelbuilder (kuva 7) oli todettu loogiseksi xD, oltiin umpikujassa.

Kuva 7. modellbuilder viimeisillä vaiheillaan

Tässä vaiheessa alkoi näppäimistö jo kostua kyynelien ja kylmän hien aiheuttamasta suolaliemestä niin, ettei auttanut kuin yrittää viimeistellä kartta tekemällä näkyvyysanalyysi uudelleen ja toivoa parasta. Toiveemme ei toteutunutkaan ja jälleen apukäsien läsnöollessa kysyimme itseltämme, mitä teemme perjantaina klo 18 edelleen siinä pimeässä ja melko viileässä GIS luolassa. Tässä siis lopputulos (kuva 8). Kovasti yritimme, mutta ei se nyt taida olla ehkä ihan sitä mitä haettiin.

Kuva 8. parempaan ei pystytty ja hermotkin meni

Kuvasta pystyy kuitenkin päättelemään, että oikeaan suuntaan oltiin matkalla. Jos nyt vielä vastaan kysymykseen, että kuinka paljon kuuluvuus parani, niin mikäli näkyvyysanalyysiin on uskominen toimii matkapuhelin moitteettomasti koko kartan alueella (: Hyvä paikkavalinta! Jostakin syystä koko kartta siis aktivoitui violetiksi näkyvyysanalyysin toiston jälkeen, eikä sitä siitä enään muokattukkaan. Kokonaisuudessaan kartta on kuitenkin melko selkeä ja harmoninen, värien ja muotojen kokonaisuus, joka ei todellakaan kuvasta tekijöidensä tunteita saati mielentilaa tulevaa tenttiä silmälläpitäen.

#paniikki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *