Seitsemäs (ja viimeinen) kurssikerta

Tosissaan, viimeistä viedään. En tiedä olenko helpottunut vai paniikissa, ehkä kumpaakin, sillä toisaalta kurssi on ohi, mutta taistelu jatkuu vielä tentissä.

Tämän kertainen harjoitus piti toteuttaa itse, ilman erityisiä tarkempia ohjeita. Ensin huolta, sitten tuskailu, tiedon etsimistä ja lopulta valitut aineistot valmiina vietäväksi ArcGisiin. Raportti voi alkaa!

Aineistot

Tälle kerralle valittiin siis omat aineistot, jotka tuli myös itsenäisesti löytää ja ladata. Tavoitteena oli lisätä uusi laskettelukeskus kartalle. Onneksi ei tarvinut pohtia sen tarkemmin sen saavutettavuutta tai kävijämääriä, sillä oma valintanihan on aivan kuusessa, Kilpisjärven erämaa-alueella :D. Esteettisyys voitti!

Valitsin siis Suomen käsivarren lapista aivan paraabelin muotoisen tunturin, Suppivaaran, jolle pystyttäisin pienen laskettelukeskuksen. Alue sijaitsee Kilpisjärveltä kaakkoon, vain muutaman kymmenen kilometriä. (kuva 1) Latasin Paitulista Maanmittauslaitoksen karttapalan, tai oikeastaan karttapalat, sillä tietenkin kyseinen tunturi oli rajattu kahdelle eri karttapalalle. No pieni Mosaic -toiminto ja karttapalat yhteen, jonka jälkeen vielä Clip – ja valmis alue!

Kuva 1. Valittu laskettelukeskuksen tunturi kartalla

ArcGisin kimpuun

Kun aineisto oli valmiina käsiteltäväksi piti miettiä, mitähän tälle nyt lähtisi tekemään. Muisteltiin, että samanlaista harjoitusta on aikaisemminkin tehty, ja päätettiin aloittaa luomalla alueelle korkeusmalli sekä korkeuskäyrät. Tämä helpottaa valitun mäen tarkastelua. (kuva 2) Vähän vaati muistelemista, mutta lopulta sain toteutettua korkeuskäyrät contour toiminnolla.

Kuva 2. valittu laskettelumäki korkeusmallin ja -käyrien avulla esitettynä

Koska korkeusmalli oli tuottanut niin hyvää tulosta niinkin nopeasti, kokeilin tehdä myös vinovalo varjosteen alueesta. (kuva 3) Hillshade työkalu käyntiin ja sopivat kuvakulmat kuntoon. Hyvin näkyy valittu paraabelin muotoinen mäki.

Kuva 3. vinovalovarjoste

Edellisten lisäksi toteutin alueella vielä aspect -työkalun avulla rinteen suuntia kuvaavan työkalun. (kuva 4) Lisäsin kuvaan vielä mahdolliset lasketteluhissit, jolloin kolmen rinteen suunnat aukeavat pohjoiseen, etelään sekä länteen. Mielestäni tällainen kartta on ollut aina sekavan näköinen ja niin se on nytkin. Se on toteutettu kyllä oikein, mutta tulkinta vaatii hiukan keskittymistä ja hahmotuskykyä.

Kuva 4. rinteiden aukeamissuunnat

Valmista!

Koska aikaa jäi ja alue sitä vaati, lähdin toteuttamaan vektorimuotoista dataa alueelle lisäämällä mahdollisen parkkipaikan, sekä uuden tienpätkän, jolla alueelle pääsisi autolla. (kuva 5.) Lasketteluhissien lisäksi alueelta löytyy palvelupisteitä, joissa lipunmyyntiä, ravintolat sekä wc:t.  Valitsin esitystavaksi rinteen jyrkkyyksiä esittävän tason sekä sille vielä korkeuskäyrät kuvaamaan mäen korkeutta.

Tässä aluetta tutkittaessa tuli selväksi, että pitäähän laskettelukeskuksella olla nimi ja sehän syntyy ihan vain rinteen paraabelin muotoisen tunturin, paraabelimäen johdannaisena. Saanko esitellä Paraabelimäen laskettelukeskus!

Kuva 5. Paraabelimäen laskettelukeskus

Viimeinen harjoitus sujui yllättävänkin kivuttomasti. Oli ihan mielenkiintoista ja hauskaa suunnitella omana projektina viimeinen työ. Toki edellisten kertojen harjoitusohjeista jouduttiin pariin kertaan avaamaan ohjeita, muuten tuntui sujuvan melko mallikkaasti. Haastavinta oli miettiä miten saadaan vektorimuotoinen data jollekin kartalle, kun raster to polygon ei ottanut toimiakseen haluttujen kohteiden kanssa. Lopulta päädyttiin itsestäänselvän ratkaisuun, digitointiin.

Mitä jäi käteen kurssista?

Geoinformatiikan salat aukenivat jo selvästi rakoselleen ja mieleen jäi kaiken sen tuskailun ja epätoivon hetkien lisäksi yllättävän positiivinen fiilis ArcGisistä. Vaikka paljon asioita tuli opeteltua niistä jäi mieleen alle 50%. Kaikkea ei pysty kerralla sisäistämään. Ilman hyviä ohjeita ja kuvia harjoitusohjeissa en olisi selvinnyt. Eli toisin sanoen työkalut ovat tiedossa, niiden käyttöä on opeteltu, mutta toimintaperiaate ja sen oikeanlaiseen toimintaan liittyvät parametrit ovat vielä täysin hukassa. Input-output on tiedossa, cell size täysi ?.

Jäin kyllä miettimään, pitäisikö uskaltaa ottaa vielä joskus jonkinlainen gis kurssi. Olisihan näistä tiedoista ja taidoista paljonkin hyötyä tulevaisuudessa. Toisaalta pohdituttaa sekin, onko perusteena seuraavalle kurssille näiden taitojen osaaminen, sillä se ei nyt ihan toteutunut. Täytyy lähteä uhkarohkeasti Sisun syövereihin ottamaan selvää!

Kiitos kurssista, hyvin vedetty!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *