Professori Jaana Hallamaa täyttää 60 vuotta kesäkuussa 2018. Juhlaseminaarissa Hallamaan monipuolisen ja laaja-alaisen akateemisen uran tärkeät teemat nivoo yhteen yksi kysymys: kuinka ihmiseksi tullaan? Hyvän edistämisestä ja pahan välttämisestä keskustelevat ja luennoivat Hallamaan kollegat, oppilaat ja ystävät.

Pääpuhujina seminaarissa ovat filosofian professori Matti Häyry Aalto-yliopistosta sekä ylilääkäri, dosentti Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä. Päivän aikana keskustellaan sukupuolesta ja uskonnosta, bioetiikasta ja ruumiillisuudesta, arjesta ja kirjallisuudesta – sekä tietysti yhdessä toimimisen etiikasta, päivänsankarin tuoreen kirjan innoittamana. Teemojen kautta hahmottuu vastaus kysymykseen, miten ihmiseksi tullaan: yhdessä.

Hallamaa on työskennellyt sosiaalietiikan professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuodesta 2002 alkaen. Akateemisen uransa ohella hän on ollut merkittävä kirkollinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän on toiminut monissa luottamustehtävissä ja osallistunut rohkeasti ja ennakkoluulottomasti yhteiskunnallisiin keskusteluihin. Jaana Hallamaa on myös arvostettu ja pidetty opettaja. Hän on vaikuttanut suuresti monen teologian opiskelijan uraan ja elämään.

Maksuton seminaari on avoin kaikille, joita kiinnostaa, miten elää ihmisiksi. Ilmoittaudu 29.5. mennessä tästä.

Tapahtuman järjestää: Teologinen Julkaisuseura & Helsingin yliopiston sosiaalietiikan oppiaine

 OHJELMA

 Klo 10–11.30 Yhteistoiminnan etiikka

Keynote-luento: Yhteistoiminnan etiikka ja kysymys oikeudenmukaisuudsta. prof. Matti Häyry, Aalto-yliopisto

Dialogi luottamuksesta: prof. Risto Saarinen (Helsingin yliopisto) ja prof. Jaana Hallamaa (Helsingin yliopisto)

 Klo 11.45–13.00 Kirkko, tulevaisuus ja naiset

Tulevaisuuspaneeli: Sukupuoli, tasa-arvo ja huomisen kirkko

TT, asiantuntija Elina Hellqvist (Kirkkohallitus), TT, tutkija Eetu Kejonen (Helsingin yliopisto, Åbo Akademi), TT, tutkija Minna Hietamäki (Helsingin yliopisto), TT, viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala (Vantaan seurakunnat)

TAUKO

Klo 14.00–15.30 Bioetiikka ja kysymys elämisen arvoisesta elämästä

Keynote-luento: ylilääkäri, dosentti Ritva Halila, sosiaali- ja terveysministeriö

Paneelikeskustelu bioetiikasta: TT, dos. tutkija Janne Nikkinen (Helsingin yliopisto), kouluttaja Suvielise Nurmi (Nuori Kirkko ry), TT, asiantuntija Eeva Nyrövaara (Helsingin yliopisto), TT, projektipäällikkö Karoliina Nikula (Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu)

paneelin puheenjohtajana TT, dos. Ville Päivänsalo

Kahvitarjoilu

Klo 16.10 – 17.00 Arki on ihmisen parasta aikaa

Välähdyksiä arjesta, ystävyydestä ja elämästä. Raine Haikarainen ja Liisa Björklund

Kulttuuri arjen keskellä – Kulttuurivaikuttajien kirjallisuuspiiri

Päätoimittaja emerita Reetta Meriläinen, opetusneuvos Veikko Pöyhönen, päätoimittaja emeritus Tapani Ruokanen ja prof. Jaana Hallamaa. Keskustelun lähtökohtana ja taustana on Rosa Liksomin romaani Everstinna.

 

Kuva: Heli Hirvelä.