Johtajan katsaus 

Vuosi 2023 osoittautui merkittäväksi Kielikeskukselle monellakin tavoin. Vuosi oli ensimmäinen kokonainen vuoteni Kielikeskuksen johtajana, ja oli suuri ilo jatkaa yksikön toimintaan syventymistä. Pyrin aktiivisesti tapaamaan kaikki uudet työntekijät, tutustumaan opetukseen sekä seuraamaan käännös- ja kielentarkistuspalvelujen toimintaa, kun se oli mahdollista. Lisäksi järjestimme kuukausittaisia johtajan kahvitilaisuuksia henkilökunnalle, mikä on ollut erinomainen foorumi vapaamuotoiselle tutustumiselle, keskusteluille ja vuorovaikutukselle. 

Vuonna 2023 valmistauduimme myös organisaatiomuutokseen pitkäaikaisen ja pidetyn kehittämispäällikkömme ja varajohtajan, Sinikka Karjalaisen, tulevan eläköitymisen johdosta. Vuoden lopulla pidetyissä eläkejuhlissa korostui koko yhteisön laaja arvostus Sinikan tekemää työtä kohtaan, kuten myös hänen pitkäaikainen kokemuksensa, osaamisensa ja taito lämminhenkiseen ihmisten kohtaamiseen. 

Keskustelimme runsaasti kielten ja viestintätaitojen oppimisen merkityksestä, ja tunnistimme useita muutostekijöitä toimintaympäristössämme. Kansallisen kielivarannon köyhtyminen, opiskelijoiden hyvinvoinnin polarisoituminen, tekoälyn vaikutukset, koulutustarpeiden kasvu sekä yliopiston ja yhteiskunnan kansainvälistyminen ovat vain muutamia niistä tekijöistä, jotka tulevat muokkaamaan toimintaamme. 

Nämä tekijät haastoivat meitä pohtimaan entistä syvällisemmin kieli- ja viestintäopintojen sekä käännös- ja kielentarkistuspalvelujen merkitystä ja tulevaisuuden suuntaviivoja. Erityisesti kieliteknologian, digitaalisen osaamisen, tekoälyn ja jatkuvan oppimisen vaikutukset ovat tulleet selvästi esiin. Yhteisömme on myös tehnyt merkittävää työtä jatkuvan oppimisen mahdollistamiseksi ja opetuksen laajentamiseksi eri kohderyhmille. Tässä uudistuvassa ympäristössä on tärkeää, että otamme teknologiat ja uudet toimintatavat käyttöön opiskelijoiden kanssa yhdessä suunnitellen.  Samalla huolehdimme siitä, että muun muassa digitalisaatiota edistetään sivistyksen, eettisyyden, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin lähtökohdista.  

Edellä mainituista toimintaympäristön muutoksista johtuen aloitimme Kielikeskuksen vision pohtimisen tuleville vuosille. Vision keskiössä ovat muun muassa Kielikeskuksen asema korkeakoulujen kieli- ja viestintäopintojen sekä käännös- ja kielentarkistuspalvelujen toteuttajana sekä vahvana yhteiskunnallisena toimijana, tutkimusperustainen opetus, opiskelijaystävällinen opiskelu, yhteistyö sidosryhmien kanssa sekä teknologian hyödyntäminen. Olen iloinen siitä, että vision luomiseen osallistui laajasti yhteisömme jäseniä, mikä takaa visiolle monipuolisen, kattavan ja kestävän perustan. 

Taloudellisesti olemme vakaalla pohjalla, ja olemme saavuttaneet hyvän taloudellisen riskipuskurin. Työkyky- ja esihenkilöindeksimme sekä työtyytyväisyysmittarimme ovat erittäin korkealla tasolla, mikä kertoo sitoutuneesta ja motivoituneesta henkilöstöstä. On kuitenkin tärkeää huomioida, että tulevina vuosina taloudellinen tilanteemme muuttunee epävarmemmaksi. Siksi on ensisijaisen tärkeää varmistaa toimintamme kestävyys ja koko yhteisömme hyvinvointi myös jatkossa. 

Lopuksi haluan kiittää koko henkilökuntaa tekemästänne erinomaisesta työstä, hyvän ilmapiirin edistämisestä ja yhdessä tekemästämme merkityksellisestä arjesta myös opiskelijoille. Olemme luoneet Kielikeskuksesta hyvän työyhteisön ja työpaikan, jossa jokainen voi kokea olevansa arvokas ja osaava jäsen. 

Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta! Odotan innolla yhteistä matkaamme ja uusia mahdollisuuksia, joita tulevat vuodet tuovat mukanaan. 

Katja Bergbacka
Kielikeskuksen johtaja