Selviänkö? Valintoja QGIS:in parissa

Toinen kurssikerta käynnistyi mukavasti, koska olin päättänyt että tällä kerralla en putoa kärryltä. Kaikki meni ihan hyvin, kunnes putosin taas kärryltä, eikä mikään toiminut ja epätoivo iski.

Asiaan. Kurssikerran tarkoituksena oli harjoitella valintojen tekemistä, tietokantojen perushallintaa sekä tarkastella projektion vaikutusta karttaan ja sen mittoihin. Ensimmäisenä toimme Tilastokeskuksen vekroriaineistoa WFC-palvelujen avulla QGIS:iin, joka osoittautui todella helpoksi. Aineisto tuli tallentaa kopiona itselleen, jotta sitä pystyi muokkaamaan. Ladattua aineistoa pystyi ainoastaan tarkastelemaan, koska se oli linkitetty palvelun tietokantaan, eikä olisi mielekästä että sen tietoja pystyisi kaikki muokkaamaan.

Toimme aineistosta kuntien 2019 1: 4 500 000 tiedot tarkasteltavaksi, joille laskimme pinta-alat. Pinta-alojen laskussa tuli ottaa huomioon se, että $area-funktio laskee projektion mukaisen pinta-alan, ja koska mittayksikkö on valitussa koordinaattijärjestelmässä neliömetrin, on tulos jaettava miljoonalla, jotta yksiköksi saadaan neliökilometri. Oletus koordinaattijärjestelmänä oli siis EPSG:3067 – ETRS89 / TM35FIN(E,N). Tarkistin wikipediasta, että laskemani pinta-alat ovat edes jollain tasolla oikeas, ja Akaan PA:ksi wikipediassa ilmoitettiin 314,38 neliökilometriä, kun itse sain tulokseksi 315,01 neliökilometriä. Seuraavaksi harjoittelimme erilaisten valintojen tekoa aineistosta. Kuvassa 1 on valittu alueet, joiden pinta-ala on suurempi kuin 5000 neliökilometriä.

Kuva 1. Kuntien valinta pinta-alojen perusteella

Kuvaa 2 varten koordinaattijärjestelmä vaihdettiin EPSG:53004 – Sphere_Mercator:ksi, jonka jälkeen laskettii uudet pinta-alat. Tämän jälkeen verrattiin näiden kahden pinta-aloja, ja kuinka mercator-projektio vääristää niitä, etenkin Suomen pohjoispuolella. Vääristymä näkyy selkeästi mentäessä kauemmas päiväntasaajalta, kuten Tiina Aaltokin blogissaan toteaa. (2020) Hän kertoo myös tarkemmin, kuinka oikeakulmainen ja oikeapituinen projektio eroavat toisistaan.

Kuva 2. Pinta-alojen vääristymät mercator-projektiossa.

Viitteet

Tiina Aalto, 26.1.2020, Rajapinnalta pinta-alaksi

https://blogs.helsinki.fi/tidaalto/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *