Viikko 1 – Selviytyjät Suomi QGIS edition

Hyvä luoja ja oikein hyvää sunnuntai-iltaa, kun tätä kirjoittelen. Maanantaina oli ensimmäinen kurssikerta tämän aiheen parissa, eikä se alkanut parhaalla tavalla. Väsytti ja ärsytti ja tuntui, että kaikki meni ohi. Sain kuitenkin jotain tehtyä!  Onnekseni sain myös huomata, etten kamppaile kurssin kanssa aivan yksin, kun luin Aapo Keinäsen blogitekstiä samalta kurssikerralta (Keinänen, 2020).

Ensimmäisellä kerralla pääsimme siis tutustumaan QGIS-ohjelmistoon. Wikipedian mukaan QGis on vapaa paikkatieto-ohjelmisto,  joka sisältää mahdollisuuden tiedon selaamiseen, muokkaamiseen ja analysointiin.Ja näin teimmekin, kun pääsimme harjoittelemaan tiedon siirtoa ohjelmaan, tietojen selailua, sekä sen muokkausta erilaisten työkalujen avulla. Tomi kirjoittaa blogissaan, kuinka tärkeää geomedian lukutaito on ja sanookin osuvasti, että se onnistuu parhaiten kun tietää kuinka aineistoa on tuotettu (Kiviluoma, 2020).

Teimme tunnilla ensin yhdessä ohjeistuksen avulla karttaesityksen Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöistä (kuva 1). Menimme todella nopeasti eteenpäin ja uusien asioiden tulvan seurauksena oli välillä hankalaa pysyä perässä. Olen kuitenkin kiitollinen yhteisestä aloituksesta, koska sen avulla ohjelmisto tuli hyvin tutuksi kaikkine työkaluineen.

Kuva 1. Valtioiden prosentuaaliset typpipäästöt

Seuraavaksi saimmekin soveltaa oppimaamme, kun tehtävänä oli laatia teemakartta Suomen kuntien avainlukuaineistoista. Tiedot olivat Tilastokeskukselta vuodelta 2015. Päätin yksinkertaisuuden nimissä tutkia ruotsinkielisyyden osuutta väestöstä, jonka tuloksena sain teemakartan, joka on esitetty kuvassa 2. Muutin ensin absoluuttiset luvut suhteellisiksi prosenttiluvuiksi, jonka jälkeen pystyin laatimaan haluamani kartan. Tarkoituksenani oli esittää ruotsinkielisten osuus väestöstä kunnittain, mutta lukiessani Aapon blogia huomasin, että olin tehnyt saman virheen kuin hän ja esittänyt ruotsinkielisten osuuden kunnissa koko maan ruotsinkielisistä. Mutta ei se oikeastaan haittaa, kun tarkoituksena oli harjoitella käyttämään ohjelmaa.

Kuva 2. Ruotsinkielisten osuus väestöstä

Vaikka kaikki ei onnistunutkaan täysin, niin tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kurssia eteenpäin. Hieman ahdistaa, että mitähän kaikkea sieltä on vielä tulossa kun ensimmäinen kerta oli jo näin intensiivinen.

Lähteet

Keinänen, A 14.1.2020 “geoinfomatiikan ihmelapsi” (blogipostaus) luettu 19.1.2020    http://blogs.helsinki.fi/kebaapo/2020/01/14/hello-world/

Kiviluoma, T 16.1.2020 “Johdanto kurssille ja QGIS:in perusominaisuudet” luettu 19.1.2020  https://blogs.helsinki.fi/tomingeoblogi/2020/01/16/johdanto-kurssille-ja-qgisin-perusominaisuudet/

 

One thought on “Viikko 1 – Selviytyjät Suomi QGIS edition”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *