Geoinformatiikan menetelmät

Ensimmäinen QGis-harjoitus koululla oli kovaa tekemistä, jossa kädet laitettiin saveen samantien, ja hyvä niin. Vesistöt ottavat kartassa hieman liian suurta roolia, jolloin kuvan tarkoitus osoittaa typpipäästölähteet epäselvenee. Jostain syystä myös kartan oikean alakulman kehys jää vajaaksi.

Aikamoista painia on ollut ensimmäiset viikot QGisin parissa. Kotioloissa työtunteja on kulunut ja hieman jäljessä ollaan aikataulusta mutta eteenpäin on menty. Ensimmäisessä kotiharjoituksessa tuli laadittua koropleettikartta, joka kuvaa alle 15-vuotiaiden prosentuaalista määrää eri kunnissa. Suurimmat jakaumat sijoittuvat vähemmän yllättäen suurimpien kaupunkien kasvukeskuksiin ja Pohjanmaan maakuntiin.

Itse karttaa laatiessa oli haasteita saada oikeanlaista mittakaavajanaa näkyviin. Mittakaava 500km on liian suuri skaala Suomen kartalle mutta katsotaan myöhemmin josko selviää, miten sen säätäminen luonnistuu laadukkaammin. Minulla oli myös samoja haasteita kuvatiedostojen tuonnissa blogiin, kuin Katjan blogissa ”Mappikoo”. Blogi ei kelpuuttanut ainakaan tällä kertaa kuvia suoraan tekstiin ollenkaan pdf-muodossa ja jpg-muodossa kuva kopioitui postimerkin kokoisena ruutuun. Liitin lopulta karttakuvan blogiin kuvakaappauksen kautta.

Lähteet:

”Mappikoo”, 27.1.2023. MappiKoo – Katjan mantsa-blogi (helsinki.fi)

 

2 vastausta artikkeliin “Geoinformatiikan menetelmät”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *