Harjoitusviikko 3

Kuva 1. Afrikan strategiset kohteet.

Kuva 2. Valuma-alueiden tulvaindeksi.

Kolmannella harjoituskerralla tutustuttiin lisää tietokantojen käsittelyyn ja siihen miten ne visualisoidaan kartalle. Muistaakseni tarkoituksena oli myös tuoda tietokantoja yhteen samalle attribuuttitaulukolle helposti luettavaan muotoon. Kuvassa 1 toimme Afrikan mantereelle näkyviin kyseenalaista ja mahdollista epävakauttavaa aiheuttavaa toimintaa. Harjoittelimme attribuuttitaulukon käyttöä siinä määrin, kuinka esimerkiksi alueet, jossa sijaitsevat timanttikaivokset korreloivat usein kasvavasti konfliktialueiden kanssa.

Joanna blogissaan Geoinformatiikan menetelmät I – Tässä blogissani julkaisen Geoinformatiikan menetelmät I -kurssin tuotoksia ja pohdin oppimiani asioita. (helsinki.fi) pohtii ”Timantteja ja tulvaindeksejä” kirjoituksessaan Afrikan kartan timanttikaivosten ja konfliktien korrelaatiota ja itse yhdyn myös samanlaisiin päätelmiin, ettei timanttikaivosten ja konfliktien välille voi tehdä suoraa kausaatiota mutta selvästi ne korreloivat keskenään ja vaikuttavat toisiinsa.

Kuvassa 2 Suomen ja Pohjois-Ruotsin ylettyvällä valuma-aluekartalla pyrittiin samantapaiseen harjoitukseen, kuin kuvan 1 Afrikkakartalla. Tarkoituksena visualisoida tulvaherkimmät alueet sekä laskea yhteen pylväsdiagrammit kuvaamaan järvisyyttä. Hankalinta oli juurikin saada pylväsdiagrammit ajettua läpi ominaisuusvalikon kautta fiksusti kartalle näkyviin. Jostain syystä en saanut karttakuvaa selkeämmin näkyviin tähän blogialustalle. Kuvakaappaus kartasta on kyllä ihan selkeän näköinen mutta liittäessä kuvakaappaustiedoston blogiin se sumenee.

Lähde: Nuutinen, Joanna. Geoinformatiikan menetelmät I – Tässä blogissani julkaisen Geoinformatiikan menetelmät I -kurssin tuotoksia ja pohdin oppimiani asioita. (helsinki.fi). ”Timantteja ja tulvaindeksejä, 6.2.2023”.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *