Luentoharjoitusviikko 4

Tässä karttaharjoituksessa tutustuttiin ruutukarttoihin ja pistemuotoisiin aineistoihin. Tässä tehtävässä pyrin visualisoimaan pääkaupunkiseudulla asuvien muunkielisten jakaumaa lukumäärällisesti. Vaikka se ei ole tarkoituksessaan ja informatiivisuudellaan paras kartta, saa siitä jotain osviittaa, mihin muunkieliset sijoittuvat pääkaupunkiseudulla. Mielestäni paras mittari kuvaamaan muunkielisten jakaumaa olisi suhteuttaa muunkielisten lukumäärä samalla ruudulla oleviin suomea äidinkielenä puhuviin. Eli parempaa informatiivisuutta tarjoaisi muunkielisten prosentuaalinen jakauma verrattaen suomea äidinkielenä puhuviin, jolloin voitaisiin esimerkiksi tutkia, onko pääkaupunkiseudulle syntymässä rypäsalueita, johon muunkieliset sijoittuvat asumaan keskenään.  Kokeilin tuota prosentuaalista luokittelutapaa muunkielisten kanssa mutta en saanut sitä järkevän näköiseksi.

Iina blogissaan Iinan QGIS Blogi (helsinki.fi) on toteuttanut juurikin prosentuaalisilla asteikoilla samanlaisen kartan samoilla muuttujilla eli muunkielisten osuuksilla pääkaupunkiseudulla.

Kun kysytään: ”onko absoluuttisia arvoja järkevä esittää ruutuaineistolla?” niin mielestäni näin voidaan tehdä, jos ruudukon ruudut ovat samankokoisia keskenään. Tällöin ruutujen sisällä olevia muuttujia, esimerkiksi absoluuttisia asukaslukuja voidaan esittää uskottavasti eri värisävyin, jos halutaan nähdä, missä sijaitsee enemmän tai vähemmän asukkaita.

Lähde: Kiikeri, Iina. Iinan QGIS blogi. Iinan QGIS Blogi (helsinki.fi). (viitattu 28.2.2023).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *