Harkka5

Viidennellä harjoituskerralla tutustuttiin bufferivyöhykkeiden laadintaan ja niiden käyttöhyötyyn. Omalla kohdallani huomaan, että harjoituksissa on pakko olla paikan päällä, jotta pysyy kärryillä jollain tasolla. Tunneilla myös seuraaminen on niin intensiivistä, että välillä tuntuu robotilta, joka toistaa QGis-komennot ja hetken kuluttua huomaan etten välttämättä kuitenkaan ymmärtänyt komentojen tarkoitusta. Kokemus tämäkin. Kerran viikossa QGis-harjoitukset eivät myöskään omalta kohdaltani välttämättä riitä koska huomaan, että jos olen oppinut tunnilla paikan päällä päivän aiheen niin viikon päästä opit ovat jo mahdollisesti unohtuneet.  Oppimista on toki tapahtunut ja QGis-varmuutta löytyy pääpiirteittäin mutta harjoitusta tämä vielä vaatii runsaasti.

Joka tapauksessa bufferointimenetelmiä on mielekkäintä toteuttaa, kun pohditaan eri paikkojen ja alueiden saavutettavuutta. Joanna blogissaan https://blogs.helsinki.fi/joznuuti/ ja Mikko https://blogs.helsinki.fi/mcheiska/ pohtivat osuvasti, kuinka bufferointimenetelmiä voi käyttää, kun tarkastellaan esimerkiksi yhteiskunnallisesti kriittisten infrastruktuurikohteiden sijainteja suhteessa esimerkiksi ympäröivään asutukseen ja liikenneyhteyksiin. Uskoakseni esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa bufferointia harjoitetaan runsaasti eri kohderyhmille tarkoitetuissa hankkeissa. Esimerkiksi bufferoimalla lapsiperhealueita, voidaan näin pohtia leikki- ja urheilupuistojen kannattavuutta lähialueille.

Kuva 1. Helsinki-Vantaan lentoaseman  55 desibelin pinkillä bufferivyöhykkeellä olevat asukkaat (tummempi keltaiset pallot) sekä 65 desibelin vyöhykkeellä olevat 6 asuntoa (kirkkaan keltaiset pallot).

Kuva 2. Malmin edesmenneen lentokentän lentomeluvyöhyke. Punaisella vyöhykkeellä 799 asuntoa ja vaalean sinisellä vyöhykkeellä 4902 asuntoa.

Lähteet:

Nuutinen, Joanna (2023). Geoinformatiikan menetelmät I – Bufferointia ja lentokenttiä. (20.2.2023). Geoinformatiikan menetelmät I – Tässä blogissani julkaisen Geoinformatiikan menetelmät I -kurssin tuotoksia ja pohdin oppimiani asioita. (helsinki.fi)

Heiskanen, Mikko (2023). Mcheiska’s blog – Viides harjoituskerta. (13.2.2023). mcheiska’s blog (helsinki.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *