Harkka6

Kuudennella harjoitusviikolla päästiin ulos nauttimaan raikkaasta pakkaskelistä. Tarkoituksena oli kerätä kampuksen lähialueelta kohteita  pisteaineistona, jossa mitataan viihtyvyyttä ja turvallisuuden kokemusta. Pisteaineiston keräämisessä työkaluina puhelin ja epicollect-sovellus, johon pisteaineisto kerättiin. Noin tunnin ulkoilun jälkeen palasimme luokkaan visualisoimaan kerättyä pisteaineistoa, josta luotiin kuvan 1 kaltainen Kumpulan lähialueen kokemuskartta.

Loppuajan harjoituskerrasta työstimme maailmanlaajuisia hazardikarttoja. Outona kuriositeettina mainittakoon, ettei maailmankarttoihin saanut jostain syystä mittakaavaa näkyviin. Kartan taittovaiheessa mittakaava tulee kyllä näkyviin metatietoihin muttei varsinaiselle kartalle.

Kuva 1. Kumpulan kampus viihtyvyys ja koettu turvallisuus.

Kuva 2. Yli 5.5 magnitudin maanjäristykset vuodesta 1400 lähtien.

Kuva 3. Maanpäälliset ja vedenalaiset tulivuoret.

Löysin myös Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) ylläpitämän karttasivuston, jossa on tarjolla monipuolisesti erilaisia karttamallinnuksia esimerkiksi ilmastosta, merigeologiasta, luonnonvaroista, hazardeista ja ekosysteemeistä. Toki aineisto painottuu paljolti luonnollisesti Yhdysvaltain maaperälle mutta myös globaalisti merkittävää aineistoa on tarjolla.

Linkki: Maps and Geospatial Products | National Centers for Environmental Information (NCEI) (noaa.gov)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *