Harkka 7

Viimeistä harjoituskertaa viedään. Tässä vikassa harjoituksessa oli tarkoituksena kerätä oma-aloitteisesti aineistoa ja laatia siitä kartta. Tuntui, että viimeisellä kerralla tuli omaksuttua QGisiä perustavanlaatuisesti. Oli kiinnostava huomata, kuinka paljon avointa paikkatietoaineistoa on tarjolla eri tuottajilla. Kahlasin pääosin suomalaisten tutkimuslaitosten ja virastojen tuottamia paikkatietoaineistoja, vaikka aluksi selasin myös Natural Earth Data-sivustolta maailmanlaajuisia kartta-aineistoja, jotka olivat myös hyviä ja kiinnostavia.

Päätin lähteä tekemään suuntaa antavaa karttaa tieliikenneonnettomuuksista vuodelta 2021. Tilastokeskuksella oli tarjota aineistoa tieliikenneonnettomuuksista mutta harmillisesti heidän karttapalvelunsa ei ollut toiminnassa kahteen päivään niin latasin tilastot sitten URL-kyselyllä ja toin ne QGisiin vektoriaineistona. Suomen maakunnat-aineiston latasin Maanmittauslaitoksen sivuilta mutta jostain syystä heidän maakuntarajoihin tuli mukaan myös aluevesirajat, joten suomineito hieman näyttää totuttua erilaisemmalta. Saatiinpahan Ahvenanmaankin tilastot mukaan täten. Olisin myös halunnut ladata Suomen valtateiden verkoston mutta en löytänyt mistään kyseistä matskua. Traficomilla on kyllä liikenneverkostoihin liittyvää avointa paikkatietoaineistoa mutta ne rajoittuivat lähinnä vesi- ja lentoliikenteeseen. Eniten vakavia tieliikenneonnettomuuksia tapahtui ymmärrettävästi vilkkaasti liikennöidyssä Etelä-Suomessa ja suurimpien kaupunkikeskuksien lähettyvillä.

Kaiken kaikkiaan tuntui siltä, että paljon jäi vielä opittavaa QGsin käytössä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista mutta ensiaskeleet on nyt otettu. Ja tosiaan tämä kurssin viimeinen itsenäinen harkkatyö tuntui avaavan eniten QGisin sielunmaisemaa koska nyt ei voinut vaan klikata ja toistaa robottimaisesti komentoja harjoitusluokassa.

Lataa paikkatietoaineistoja – Maanmittauslaitos

Avoimet paikkatietoaineistot | Tilastokeskus (stat.fi)

Yksi vastaus artikkeliin “Harkka 7”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *