Toinen kurssikerta

Uusi viikko ja uudet kujeet. Jatkoimme QGISsin toimintojen läpikäymistä ja tutkimme erilaisia valikoita. Tämän kerran aiheena olivat rajapinnat ja ja niiden käyttö QGISsissa. Lisäksi tutustuimme erilaisten karttaprojektioiden käyttäytymiseen käytännössä.

Kävimme kurssikerran aluksi luentotyylillä läpi mitä rajapinnat ovat ja minkälaisia niitä on. QGIS muistui hiljalleen paremmin ja paremmin mieleen samalla kuin sitä käsitteli ja käytti. Taas muistui vuoden takaisia työvaiheita ja keinoja mieleen.

Tällä kerralla pääasia oli tehdä karttoja siitä, kuinka paljon eri projektiotyypit vääristävät ja eroavat toisistaan Suomen alueella. Aluksi teimme yhden kartan yhdessä vaihe vaiheelta opettajan selittäessä ohjeita. Tämän jälkeen tehtävänä oli tehdä vielä kaksi muuta karttaa. Tein kartat vahvasti yhteistyössä Jesperin kanssa. Ajan loppumisen takia sain aikaiseksi vain kaksi karttaa, mutta olen tyytyväinen tekeleisiini.

Ensimmäinen kartta vertailee ETRS TM35FIN projektion vääristymiä verraten Robinsonin maailmankarttaprojektioon. Kuten kartasta näkyy, pohjoista kohti vääristymät ja heitot lisääntyvät. Sama ilmiö esiintyy myös toisella kartalla, joka vertailee ETRS TM35FIN projektiota ja Mercatorin maailmankarttaprojetkiota, mutta virheet ovat vain paljon suuremmat. Mielestäni kummatkin kartat ja niiden tekeminen onnistui vaivattomasti ja olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen.

Yllä yhdessä opettajan johdolla tehty kartta ja alapuolella täysin oma tuotos.

Lähteet:

  • Grönberg, J. 2024. Jesperin GIS Kärsimys. Viitattu 29.1.2024.

Jesperin GIS Kärsimys – Saadaan tästä jotain aikaiseksi (helsinki.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *