Viides kurssikerta

Kurssikerta alkoi viimekerralla työstettyjen Pornaisiin liittyvän aineiston käsittelyssä. Harjoittelimme aineistolla puskurivyöhykkeiden tekemistä. Tämä harjoitus tehtiin opettajan johdolla, jotta pääsimme mukaan ja opimme tarvittavat asiat. Kyseiseltä kurssikerralta ei tarvinnut tuoda tänne blogiin mitään visualisointia tai karttaa. Tärkeintä oli harjoitella ja pähkäillä QGISsia. Kyseessä oli harjoituskerta, jossa sai itse soveltaa kaikkea oppimaansa. Alkutehtävän lisäksi itse sai tehdä sen lisäksi kolme tehtävää.

Tehtävän 1 alku onnistui helposti, mutta jäin nopeasti jumiin ja apu tuli tarpeeseen. Lopulta meni täysin motivaatio ensimmäiseen tehtävään, joten siirryin kokeilemaan seuraavaa. Kuten Saara blogissaan toteaa, ei yhteisen osuuden harjoitusten avulla voinut suoraan ratkaista kaikkea. Toinen tehtävä vaikutti helpolta ja yksinkertaiselta, mutta sen viimeinen kohta voitti minut, enkä kurssikerralla kerennyt enempää tehdäkään.

Alla tehtävän yksi vastauksia. Tehtävässä tutkittiin Malmin ja Helsinki-Vantaan lentokenttien melualueita ja paljonko niillä asui ihmisiä.

Malmin lentokenttä:

  • 1km säteellä asui 9736 ihmistä
  • 2km säteellä asui 60966 ihmistä

Helsinki-Vantaa:

  • Asukkaita asuu 2km päässä lentokentältä 15110 henkilöä
  • 65desibelin melualueella asuu 23 ihmistä – 0,15% 2km säteellä asuvista
  • Vähintään 55db alueella asuu 2537 asukasta

 

Tehtävän 2 vastauksia. tehtävässä tutkittiin kuinka paljon eri ihmisryhmiä asuu taajamissa. Tehtävässä piti tehdä puskurivyöhykkeitä.

  • Taajamissa asuu 496555 asukasta/ 516193 – eli noin 96,2%
  • Kouluikäisiä on 70047 taajamissa niistä 67372 noin 96,2%

 

Tämä kurssi on kokonaisuutena haastava, koska joka kerta tulee uutta jonka kanssa leikitään se kerta, mutta seuraavalla kerralla saatetaan tehdä jotain aivan muuta. Välillä kurssin edetessä jotkin vanhat toiminnot ja työkalut tulevat taas esille. Minulle on vaikeaa muistaa kaikkia työkaluja ja toimintoja. Ne eivät tule uutena, mutta olen aina unohtanut jotain ja en täten onnistu tekemään haluttua hommaa. QGISsin minulle tällä hetkellä tärkeimmät ja keskeisimmät työkalut, joita osaan käyttää ovat filed calculator ja kartan visualisointi. Näiden käytön hallitsen hyvin ja muissa saattaa esiintyä jotain ongelmia. Esimerkiksi muistan kyllä vielä buffer työkalun käytön, mutta todennäköisesti parin viikon jälkeen en. QGIS on todella monipuolinen työkalu, mutta sen järkevä ja tehokas hyödyntäminen edellyttäisi ohjelman parempaa osaamista.

Puskurivyöhykkeet ovat kyllä hyvä ja mielenkiintoinen työkalu, koska niillä voi tehdä kaikenlaista. Esimerkiksi niillä voi tutkia eri kohteiden etäisyyksiä jostain, voidaan rajata vaikutusalueita ja tutkia vaikka keskusten tavoitettavuutta.

Lähteet:

  • Torvi, S. 2024. Saara’s blog. Viitattu 19.2.2024.

Saara’s blog – MAA-202 Geoinformatiikan menetelmät 1, 2024 (helsinki.fi)

Yksi vastaus artikkeliin “Viides kurssikerta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *