Seitsemäs kurssikerta

Kurssikerran tarkoituksena oli tuottaa omatoimisesti karttoja vapaasti valitsemista aiheista. Aiheet ja aineistot piti itse valikoida ennen kurssikertaa valmiiksi, jotta pääsee saman tien asiaan. Tietysti apua sai tarvittaessa.

Valitsin aineistokseni Jesperin tavoin Suomessa asuntokuntien tulot ja tulojen rakenne alueittain tilastokeskuksen sivuilta. Tein kaksi karttaa: ensimmäinen kuvaa asuntokuntien määrää kunnittain ja toinen kartta kuvaa keskimääräisiä tuloja kunnittain. Nämä kartat pohjautuvat samaan tietokantaan, mutta käsittelivät eri muuttujia.

Kartan aloittaminen oli vaikeaa, tuntui että en taas muista paljoakaan siitä, miten QGIS toimii. Löysin onneksi pohjakartakseni kurssi ensimmäisellä kerralla käytetyn Suomen kunnat aineiston, mutta ensimmäinen ongelma tulikin jo tilastokeskuksen aineiston kanssa. En tiennyt mihin tiedostomuotoon tilastot oli tullut tallentaa. testasin ensiksi itse ja epäonnistuin, sitten pyysin apua. Apua tarvitsin myös tilastokeskuksen aineiston järjestelyssä, sillä se väitti numeroita tekstiksi. Minulle myös muistutettiin kuinka joint toiminto toimi, koska senkin olin unohtanut. Lopulta pääsin kartan visualisointivaiheeseen, jonka muistan hyvin. Toinen kartta onnistui helposti ja nopeasti, koska käytin samanlaista metodia kartan tekoon.

Perhekuntien määrä alueittain on minusta tarpeeksi onnistunut kartta ja kuvaa sitä mitä halutaankin. olisin kyllä voinut muokata luokkien kokoa ja välejä hieman paremmiksi. Kysymysmerkiksi jäi miksi jotkut kunnat puuttuvat kokonaan Vaasan seutumilta, sillä valitsin aineistosta kaikki Suomen kunnat.

Keskimääräiset tulot kartassa meni minusta kaikki putkeen. Visualisointivärini ovat toki hieman rajut, mutta minusta kuvaa osuvasti tuloeroja. Vähän rahaa -> synkempi väri. Tähän karttaan tulikin onneksi kaikki kunnat ja lopputulos minusta tarpeeksi mainio.

Tämä kurssi on opettanut todella paljon QGISsin käytöstä ja ollut todella hyödyllinen. Kuitenkin uskon että, jos en tule sovellusta käyttämään paljoa, unohtuu monet toiminnot nopeasti. Kurssista on ollut paljon hyötyä ja osaan nyt jotenkin käyttää QGISsia.

Lähteet:

  • Grönberg, J. 2024. Jesperin GIS Kärsimys. Viitattu 1.3.2024.

Jesperin GIS Kärsimys – Saadaan tästä jotain aikaiseksi (helsinki.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *