Kuudes kurssikerta

Tällä kertaa aluksi lyhyen tehtävän annon jälkeen menimme ulos keräämään Epicollect5 sovelluksella erilaisia sijainteja. Arvioimme erilaisia paikkoja esimerkiksi niiden turvallisuuden perusteella. Luokassa havainnoimme koko ryhmän keräämiä aineistoja harjoitellen interpolointia QGISsilla. Opettajan johdolla harjoitukset sujuivat hyvin.

Seuraavaksi annettiin tehtäväksi luoda kolme karttaa hasardeista oman mielen mukaan. Tein kaksi karttaa tulivuorista ja yhden meteoriittiosumista. Ensimmäinen kartta kertoo Italian tulivuorien korkeuden merenpinnasta interpoloinnin avulla. Toinenkin kartta on tehty samoin, mutta kuvaa islantia. Kyseiseen karttaan en osannut vielä tehdä taustaa läpinäkyvämmäksi. Halusin tehdä kartat interpoloinnilla, jotta tekniikka jää mieleeni edes vähäksi aikaa aivan kuten Jesperi. Kuitenkaan en liiemmin innostunut interpoloinnista, enkä kunnolla tajunnut miksi sitä tuli välttämättä edes käyttää. Kolmannessa kartassa en ole interpoloinut vaan esitän rehdisti missä pin Eurooppa on ollut meteoriitti-impakteja ja minä vuosina ne ovat tulleet.

Harjoituksessa oli tehtävänä pohtia, kuinka kyseiset tekemäni kartat sopisivat opetukseen. Riippu toki mitä opettaa, mutta kartat yksi ja kaksi, eivät minusta ole todellakaan hyvä opetukseen. Niistä ei saa kunnolla selvää, eikä välttämättä tajua mitä niillä yritetään esittää. Tulivuorten korkeuksia merenpinnasta olisi voinut selvemminkin esittää. Minusta ne eivät ole päteviä opetuskäyttöön, halusin vain harjoitella interpolointia. Kolmas kartta sen sijaan voisi olla ihan kelpo. Siinä näkyy selvästi Eurooppa ja eri vuosia tulleet impaktit. Sitä voisi käyttää opetukseen, Euroopan meteoriiteista.

Tässä linkki Euroopan meteoriittikarttaan. Mielestäni minun karttani on paljon informatiivisempi. Lisäksi kartassani näkyy enemmän meteoriitin osumia, sekä ne on jaoteltu eri vuosiluvuille.

Lähteet:

  • Grönberg, J. 2024. Jesperin GIS Kärsimys. Viitattu 26.2.2024.

Jesperin GIS Kärsimys – Saadaan tästä jotain aikaiseksi (helsinki.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *