Viimeinen rutistus

Tällä kurssikerralla saimme vapaat kädet työskentelyn suhteen. Ainoa ohje oli aloittaa aineistojen etsiminen alussa. Hyvä, että tämä ohje annettiin (vaikka ”ajoissa” minun tapauksessani tyypillisesti tarkoittaakin edellistä iltaa), sillä kuten Tiina Aaltokin toteaa, vaikeinta oli löytää sopivia aineistoja. Kun aihepiiri voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, oli vaikeaa alkaa rajaamaan, mistä haluaisi tehdä. Toisaalta pyrin myös miettimään, minkälaisen datan esittäminen on järkevää, ja miten useasta eri datasta saisi yhdistettyä toimivan kokonaisuuden.

Päädyin käyttämään Natural Earth Datalta lataamaani maailmankarttaa ja tutkimaan syntyvyyden ja koulutuksen yhteyttä. Ei siis mitään kovin uutta ja ihmeellistä sisällöllisesti, mutta QGIS-tasolla pääsin itseäni haastamaan. Suurin osa keräämistäni tiedoista oli Excel-muodossa (ja loput sitten suoraan csv), joten tarvittiin hermojaraastavaa kikkailua, jotta sain tiedot näkymään kartalle. Suurimmaksi ongelmaksi osoittautui eri tavoilla kirjoitetut paikkojen nimet. Vei aikansa ennen kuin ymmärsin, että Venäjä ei näy kartalla siksi, että csv -tiedostossa se on nimetty Russian Federationiksi ja kartan attribuuttitaulukossa pelkäksi Russianiksi. Loppujen lopuksi sain kuitenkin nämäkin kommervenkit setvittyä. Sillä halusin vielä harjoitella tietojen laskemista ja taulukoiden liittämistä, valitsin koulutusta kuvaaviksi tekijöiksi korkeakoulujen ja valtion asukkaiden välisen suhteen. Tietenkin mitattaessa väestönmuutosta ja syntyvyyttä olisi erityisesti naisten koulutus tärkeässä asemassa. Tätä kartta ei erikseen näytä. Lisäksi karttaa tulkittaessa on muistettava, että korkeakoulut ovat erikokoisia. Se, että Virossa on jokaista korkeakoulua kohden vähän ihmisiä, ei oikeastaan tarkoita, että korkeakoulujen saavutettavuus olisi huomattavasti huonompi.

Kartta 1., kansalaisten suhde valtion korkeakoulujen määrään 2018
Kartta 2., hedelmällisyysluku 2017
Kartta 3., väestönmuutos 2018

Kartoista huomataan, että Keski-Afrikassa ja Lähi-Idässä syntyvyys on korkeaa ja korkeakouluja vähän suhteessa ihmisten määrään. Näillä alueilla väestönkasvukin on voimakkainta. On muistettava, että syntyvyyden/kuolleisuuden lisäksi väestönmuutokseen vaikuttaa myös muuttoliike. Esimerkiksi Australiassa ja Kanadassa syntyvyys on matalaa, vaikka väestö näyttäisikin kasvavan huomattavasti.

Samoin kuin Anna Avellan, mietin pitkään, onko tekemäni työ tarpeeksi haastava. Hän toteaa kuitenkin ”että ehkä tärkeintä olikin huomata, että en tarvinnut näiden karttojen tekemiseen sanallista tai kirjallista apua, vaan muistin ja löysin tarvittavat toiminnot itsenäisesti”. Tähän haluaan luottaa. Oli palkitsevaa huomata kurssin aikana tapahtunut kehitys. Varsinkin silloin, kun tekstitiedosto ei aluksi siirtynyt oikein, vaan näytti pelkkää tekstin sekamelskaa. Ratkaisu oli hengittää sisään ja ulos ja muistella opittua päättömän klikkailun ja lopulta avunanomisen sijaa.

Lähteet:
Aalto, T.  ”Oppiminen jatkukoon”
Luettu 2.3.2020
https://blogs.helsinki.fi/tidaalto/

Avellan, A. ”Lento QGIS 3.4.1 laskeutuminen”
Luettu 2.3.2020
https://blogs.helsinki.fi/avellana/

Ylös, ulos ja lenkille

YLÖS, ULOS JA LENKILLE

Tällä kerta päivä alkoi poikkeuksellisissa tunnelmissa, kun hylkäsimme luokkahuoneen ja jalkauduimme hyhmäiseen tihkusateeseen. Tarkoituksena oli kerätä Epicollect5 -puhelinsovelluksen avulla tietoa Kumpulan ympäristön jalankulkijaviihtyisyydestä. Käytännössä hajaannuimme ympäristöön pienissä ryhmissä vastaamaan kysymyksiin ”Oleskeleeko täällä ihmisiä?” (hullukaan tässä säässä ulkona oleskele) ja ”Onko ympäristö kävellen helposti saavutettava?”. Ohjelma oli varsin näppärä ja vaikka olosuhteet eivät kannustaneet kovin pitkiin kävelyretkiin, keräsi ryhmämme mielestäni varsin kattavat tiedot. On kuitenkin muistettava se, mitä Heini Mäkelä huomauttaa blogissaan: keräämämme tiedot eivät tietenkään ole kovin objektiivisia, vaan hyvin subjektiivinen kokemus. Yhtenäistä monen ympäristökokemuksesta hänen mukaansa on, että risteysalueet koetaan keskimääräistä turvattomampina alueina. Erityisesti subjektiivisesta turvallisuudenkokemisesta kertoo kaikista turvattomimpana koettu Chemicumin sisäpiha, joka ei varmaan yleisillä objektiivisilla mittareilla värjääntyisi noin punaiseksi.

Kartta 1., interpoloitu kuvaus Kumpulan ympäristön koetusta turvallisuudesta

Reippailuosuuden jälkeen harjoittelimme keräämiemme tietojen visualisointia kartalla interpoloinnin avulla. Väreillä pystyimme näyttämään, erilaisten ominaisuuksien vahvuutta. Esimerkiksi alueen turvallisuudesta kertoessa väriskaala vihreästä punaiseen on hyvä: punainen on huomioväri ja kertoo vaarasta, vihreä taas turvallisuudesta. Jaottelu on varsin luonnollinen.

Kotitehtävänä tein kartat maanjäristyksistä viimeisen viikon aikana (kartta 2.), 1964 jälkeen purkautuneista tulivuorista (kartta 3.) sekä yhteen karttaan ennen ajanlaskun alkua sekä 1700 -luvulla viimeisen kerran (tiedettävästi) purkautuneista tulivuorista (kartta 4.). Maanjäristyskartta havainnollistaa, kuinka paljon mannerlaatat ovat liikkeessä päivittäin ja miten paljon tämä vaikuttaa ympäristöömme. Toisaalta sitä voi verrata karttaan tämän hetken aktiivisista tulivuorista, ja huomata yhteyden mannerlaattojen reuna-alueisiin. Kartta epäaktiivisista tulivuorista 1700 -luvulta ja ajanlaskua edeltävältä ajalta kuvaa muun muassa kuumien pisteiden liikettä, jonka myötä merellä syntyy saarikaaria. Karttojeni havainnollistavuutta olisi huomattavasti parantanut mannerlaattojen ääriviivojen lisääminen, kuten Joonatan Reunanen oli tehnyt. Hän toteaa myös, että mannerlaattojen liikesuuntien lisääminen voisi olla hyödyllistä.

Kartta 2., yli 2,5 mag maanjäristykset 14.-21.2.2020

 

 

 

 

Kartta 3., tulivuoret, jotka aktiivisia 1964 jälkeen
Kartta 4., tulivuoret, jotka aktiivisia viimeisen kerran 1700- luvulla ja ennen ajanlaskun alkua

LÄHTEET

Mäkelä, H. ” Epicollect5-sovellus, interpolointi ja cvs-muotoisen aineiston lataaminen internetistä”
Luettu 2.3.2020
https://blogs.helsinki.fi/mcheini/

Reunanen, J. ”Mun päähän sattuu.”
Luettu 2.3.2020
https://blogs.helsinki.fi/reunajoo/