Viikko 7: Last Christmas on paras biisi, muttei kuin gis

Kirjotan tätä postausta junassa kotiin keskiviikko yönä kello 0.52 kuukausikokouksen jatkojen jäljiltä. Taustalla soi Last Christmas ja mietin muotoutuiko tämän kurssin myötä gissistä yhtä rakas asia kuin kyseinen koko vuoden kuulokkeissa soiva joululaulu. Vastaus: ei todellakaan, mutta potentiaalia tulisen parisuhteen rakentamiseen on.

Tutemukseni gissistä ja QGIS:stä ovat vielä hyvin ristiriitaiset ja aaltoilevat. Tuntuu, että QGIS:n peruskäyttö on jo aika hanskassa. Silti huomaan kaiken tekemisen vaativan hirveän paljon ajattelua, vaikka olisin tehnyt saman asian aiemmin. Ajattelin, että olisin ollut tämän kurssin jälkeen ihan erilailla valaistunut. Että yhtäkkiä päässäni olisi vain napsahtanut, ja sitten olisin tajunnut gissin. No eihän siinä ihan niin käynyt. Koen kuitenkin, että osaamiselle on lannoitettu ravinteikas pohja tulevaisuutta ajatellen. Olisi ollut mukava jo seuraavassa periodissa päästä käyttämään näitä opittuja taitoja, mutta se taitaakin venyä seuraavaan vuoteen.

Kartta asiaan

Kaikki lähti hypoteesista: Mietin olevan todennäköistä, että muunkielisissä ja maahanmuuttajataustaisissa perheissä olisi enemmän lapsia. Lähdin luomaan tämän oletuksen perusteella postinumeroalueiden mukaista karttaa, joka valaisisi asiaa.

Lähdin kuitenkin asenteella, että melkeinpä sama, mikä karttani tulos on, jos olen oppinut jotain. Käytin kuvan 1 kartan tekemiseen monia eri kurssin aikana opeteltuja työkaluja. Aluksi hyödynsin jo kurssilla aiemmin käytettyä kiinteistöjen tunnuslukuaineistoa. Latasin HRI:n kautta postinumeroalueiden mukaisen aluejaon. Kartan tekemisen jälkeen kuitenkin osa-aluejako tai jokin muu laajempi jako olisi voinut toimia paremmin. Viimeiseksi valitsin taustalle ESRI:n vaalean taustakartan.

Kuva 1: Viimeinen karttatuherrukseni 🙂

Näiden pohjalta aloin hommiin. Ensin kiinteistö/väestöatribuutit täytyi saada liitettyä postinumeroalueiden mukaisiksi. Tein tämän rakkaan ystäväni Join attributes by location summaryn avulla (heti, kun olin käynyt muokkaamassa asetukset sopiviksi). Yhdistämisen jälkeen kiinteistöt olivat attribuutissa edelleen erikseen, vaikka niihin oli nyt liitetty postinumeroalue. Niimpä hyödynsin seuraavaksi Dissolve-toimintoa, joka yhdistää haluttuja kohteita, jonkin yhdistävän koodin mukaan. Laitoin koodiksi postinumeron, ja näin arvot laskeutuivat kaikista kiinteistöistä yhdeksi tiedoksi postinumeroalueille.

Karttaesitystä varten tarvitsin atribuuttitaulukkoon muunkielisten ja lapsien (0-18 vuotiaat) prosentuaalisen osuuden väestöstä. Muunkieliset vain jaoin kokonaisväestöllä ja lapsille piti ensin tehdä summasarake laskemalla ikäluokat yhteen. Sitten oltiinkin jo valmiita visualisointi puoleen. Koin, että pääsin hyödyntämään aika hyvin oppimiani taitoja tässä kartassa.

Tuloksien osalta selvää yhteyttä ei löytynyt. Mutta onhan sekin tulos. Pitää muistaa, ettei alueellinen tulos ole sama, kuin ihmisryhmän sisäinen tulos. Esimerkiksi alueilla, joilla on paljon muunkielisiä saattaa olla tasapinottamassa lapsettomia suomen- tai ruotsinkielisiä.

Aleta Friman kiteyttää hyvin blogissaan tämän kurssikerran opetuksen: ”Pääpaino kurssikerran tehtävissä oli siinä, että osasi etsiä ilmaista ja käyttökelpoista, sekä hyvin sovellettavissa olevaa dataa internetin loputtomasta valikoimasta.” Tässä koen onnistuneeni suhteellisen hyvin, vaikka hyödynsinkin jo aiemmin käytettyä aineistoa osittain. Puolustuksekseni voin myös mainita, että yritin alunperin väsäillä lataamillani HSL-aineistoilla juttuja, mutta loputon bufferointi ei inspiroinut.

Valaistuminen?

Tämän kurssin ensimmäisessä blogipostauksessa siteerasin mestari Kunfutsea seuraavasti:

Mestari sanoi: ”Opiskelu ilman omia ajatuksia johtaa petetyksi tulemiseen, ajatukset ilman opiskelua vievät vaaraan.” [Keskustelut I: 1]

Olenko valaistunut? Onko mietiskely ja gissin vääntäminen tehnyt minusta yli-ihmisen? Valitettavasti joudun sanomaan, että ei. Toisaalta realistisuuden nimissä ei entisaikojen suuret ajattelijatkaan valaistuneet yhden yliopistoperiodin aikana.

Positiivista tässä kurssissa:

-Olen oppinut asioita (Join attributes by location summary)

-Olen vielä järjissäni

-En vihaa gissiä

-Otan ehkä gissiä lisää

-Artulla on hyvä huumorin taju

Mutta nyt päästän teidät jaaritteluistani. Se on heipsuti hei!

Viittaukset:

Friman, A. (2022). Viikko 7: Luovuus valloilleen, Aletan GIS-blogi. Saatavilla: https://blogs.helsinki.fi/alfriman/, (Viitattu 10.3.2022)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *