Ensimmäinen harjoituskerta

Ensimmäisellä harjoituskerralla opettelimme QGIS-ohjelman käytön perusteita ja yksinkertaisten visualisointien tekemistä. Olin ilmeisesti käyttänyt QGIS:iä joskus aikaisemminkin, sillä se oli asennettuna läppärilleni, mutta lähtötasostani kertoo ehkä kaiken oleellisen se, että en edes ollut tietoinen tästä. QGIS ei kokemattomuudestani huolimatta ole tähän mennessä tuottanut harmaita hiuksia, mutta sen sijaan tämän blogialustan käyttäminen tuntuu sitäkin turhauttavammalta.

Ensimmäisenä harjoituksena tehtiin kurssikerran aikana kartta HELCOM-maiden suhteellisista typpipäästöistä Itämereen. Sain kartan tehtyä ongelmitta, mutta näköjään sen liittäminen tähän blogiin kelvollisen laatuisena osoittautui ylitsepääsemättömän vaikeaksi tehtäväksi. Toivon mukaan kartasta saa kuitenkin sen verran selvää, että katselija pystyy hahmottamaan siitä edes jotain.

Kuva 1. HELCOM-maiden suhteelliset typpipäästöt Itämereen.

Kuvan 1 kartasta voidaan nähdä, että suurin typpipäästöjen aiheuttaja Itämerellä on Puola, jonka jälkeen seuraavaksi suurimmat päästöjen aiheuttajat ovat Venäjä ja Ruotsi.

Toisena harjoituksena visualisoimme kunta-aineistoa itse valitsemamme muuttujan mukaan. Itse valitsin ruotsinkielisten asukkaiden osuuden, sillä minua kiinnosti nähdä jakautuvatko vahvasti ruotsinkieliset kunnat kuten ennakkoon odotin. Ruotsinkieliset kunnat sijoittuivat odotusteni mukaisesti Pohjanmaalle ja Etelä-Suomeen sekä tietysti Ahvenanmaalle. Muokkasin luokkavälejä manuaalisesti QGIS:in automaattisesti asettamista väleistä siten, että erotin yli 75 prosenttisesti ruotsia puhuvat kunnat muista kunnista, sillä ajattelin, että on kuitenkin suuri ero, onko kunnassa 25 prosenttia ruotsia puhuvia vai 80 prosenttia. Toiseksi luokaksi asetin 25-75% ja sen jälkeen 5-25%. Viimeiset kaksi luokkarajaa olivat QGIS:in automaattisesti asettamia, jotka päätin säilyttää. Lopputuloksen voi nähdä kuvassa 2.

Kuva 2. Ruotsinkielisten asukkaiden osuus kunnittain (%).

Päällimmäiset fiilikset ensimmäisestä kurssikerrasta ja sen tehtävistä ovat ehkä vähän tylsistyneet. Luonnollisesti on pakko lähteä perusteista liikkeelle, mutta valmiin datan visualisoiminen tuntuu kyllä tylsältä. Odotan innolla, että pääsemme tekemään mahdollisesti jonkinlaista analyysiä QGIS:iä käyttäen.

Blogin kirjoittamisessa vaikeinta oli saada kuvat liitettyä tekstiin kelvollisen laatuisina. Täytyy ilmeisesti tutkia parempia vaihtoehtoja viedä kuvat QGIS:istä.