Harjoitus 2

Tällä kurssikerralla harjoiteltiin tietokantojen hallitsemista ja esimerkiksi eri tietokantojen yhdistelemistä. Opimme myös avaamaan tietokantoja rajapinnan kautta, mikä oli itselleni ihan uusi asia.

Harjoituksena tutkimme eri karttaprojektioiden välisiä eroja ja visualisoimme niistä karttoja. Ensimmäisenä vertailimme Mercatorin projektion ja TM35FIN projektion välisiä pinta-alaeroja. Mercator on oikeakulmainen projektio, mutta se vääristää pinta-aloja radikaalisti etenkin lähellä napa-alueita. Alla olevassa kartassa on visualisoitu Mercatorin ja TM35FIN:in pinta-alojen suhdetta. Vertaillessani tuloksiani muiden vastaaviin tuloksiin huomasin, että monen muun laskemat suhdeluvut olivat huomattavasti suurempia. Esimerkiksi Kiia Korpisen blogissa hän saa suhdeluvuksi suurimmillaan yli 8, kun itselläni suhdluku on suurimmillana vain vähän yli 3. Olen selvästi tehnyt jonkun virheen laskuissani 😀

Toisena projektiona vertasin Robinsonin projektiota samaan TM35FIN-projektioon. Tulokset näkyvät alla olevassa kartassa. Suhdeluvuista nähdään, että myös Robinsonin projektio vääristää pinta-aloja ylöspäin, joskin huomattavasti maltillisemmin kuin Mercator. Tämän projektion osalta lukemat vaikuttavat saman suuntaisilta kuin muilla, joten ne ovat luultavasti oikein.

Itse en ehtinyt tutkia muita projektioita, mutta esimerkiksi Anna Liljeforsin blogissa hän vertailee mm. Equal earth -projektiota, jonka pinta-alat ovat hyvin lähellä TM35FIN:in pinta-aloja kaikkialla.

Lähteet

Anna Liljefors (2023). Harjoitus 2. Anna’s Blog. https://blogs.helsinki.fi/annalilj/2023/02/01/harjoitus-2/

Kiia Korpinen (2023). Kurssikerta 2. Geoinformatiikan menetelmät 1, 2023. https://blogs.helsinki.fi/kiiakorp/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *