Harjoitus 7

Viimeisellä kurssikerrralla tehtiin itse valittuja projekteja. Luin kurssikerran ohjeet tietysti vasta kurssikerran jälkeen, joten tekemäni projekti ei ehkä ihan vastaa annettuja ohjeita, mutta ehkä se kelpaa :))

Tutkin hetken, mitä dataa on helposti saatavilla ja löysin koralliriuttoja kuvaavan aineiston. Otin sitten selvää, koralliriuttojen suojelusta ja hain inspiraatiota, miten voisin analysoida aineistoa.

Reef Resilience Networkin mukaan merien suojelualueita (Marine Protected Areas, MPA) suunnitellessa olisi painotettava koralliriuttoja ja atolleja, jotka ovat yli 20km päässä muista vastaavista kohteista.

Otin tavoitteekseni erotella sellaiset koralliriutat tai atollit, jotka täyttävät yllämainitun kriteerin. Tehtävä kuulostaa helpolta ja helppo se varmaan onkin, mutta se osoittautui ainakin itselleni yllättävän haastavaksi. Koin kurssikerran aikana samanlaisia fiiliksiä kuin Joonas Lipponen kertoo omassa blogissan kokeneensa nimittäin sain koko kerran aikana tehtyä vain tämän yhden ainoan kartan, vaikka uskoin tehtävän olevan helppo.

Ongelmaksi osoittautui samaan layeriin kuuluvien vektorien erotteleminen toisistaan. Tein ensin kaikille kohteille 20km bufferin ja yritin sitten valita sellaiset kohteet, jotka ovat päällekkäin toisen kohteen kanssa. Googletukseni mukaan tämän olisi pitänyt onnistua helposti, mutta eipä onnistunutkaan. Lopulta sain muistaakseni Clip-työkalun avulla luotua oman layerin bufferien  leikkaavista alueista, joiden päällekäisyyttä analysoimalla sain valittua ne kohteet, jotka ovat 20km kilometrin säteellä toisesta kohteesta. Tätä kautta sain luonnollisesti valittua myös ne kohteet, jotka ovat yli 20km päässä muista kohteista ja tulos on nähtävillä alla olevassa kuvassa.

Vihreällä koralliriutat ja atollit, jotka sijaitsevat yli 20km päässä toisesta lähimmästä. Harmaalla muut koralliriutat ja atollit.

Vihreällä merkityt kohteet ovat sellaisia, minkä suojelua tulisi priorisoida.

Kokonaisuutena tästä projektista jäi vähän huono maku, kun tuntui, että tein yksinkertaisen asian tarpeettoman monimutkaisesti, mutta tulipahan lopulta ainakin tehtyä.

Lähteet

Lipponen, Joonas (2023). Viikko 7: Lopetus blogille. Joonaksen blogi. https://blogs.helsinki.fi/joblippo/

Reef Resilience Network. Critical Areas. https://reefresilience.org/management-strategies/marine-protected-areas-2/resilient-mpa-design/critical-areas/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *