Ensimmäinen kurssikerta

Tervetuloa blogiini 😀

Ensimmäisellä kurssikerralla pääsimme heti käytännön toteutukseen Qgis:iä. Qgis vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta myös vaativalta ohjelmistolta. Ominaisuuksia on sen verran, että ohjelmiston täydellinen oppiminen vie aikaa. Toivon, että kurssin jälkeen Qgis osaamisen olisi sillä tasolla, että voi sanoa osaavansa käyttää ohjelmistoa ja tekemään omia analyysejä.

Ensimmäisellä kurssikerralla täytyi seurata opetusta tarkasti, jotta pysyi Qgis:in vaiheissa mukana. Harjoituksena tutuistuimme ja laadimme kartan Itämeren valtioista typenkäytön mukaan. Qgis vaikuttaa tarjoavan kattavan työkalun karttojen pyörittelemiseen – kunhan ohjelma ei pääse kaatumaan kesken kaiken! Tällä kertaa käyttämäni vakaa versio ei onnekseni näin tehnyt. Tuloksena seuraavanlainen kartta (PDF-versio tarkempi):

 

PDF-muodossa tarkempi: Layout1

 

Laatimani teemakartta kuvaa yli 64-vuotiaiden prosentuaalista osuutta kunnittain. Kuten kuvasta voidaan huomata, isoimpien kaupunkien seuduilla yli 64-vuotiaiden osuus on pienin ja puolestaan perifeerisillä alueilla osuudet ovat suurimpia. Nuoret ja työikäiset hakeutuvat isompiin kaupunkeihin opiskelupaikkojen ja työpaikkojen takia, jolloin muuttotappiokuntiin vanhusten osuus kasvaa.

Kartassa luokkien värit ovat hieman huonot, sillä kaksi suurinta luokkaa eivät keskenään erotu kovin hyvin. Toisin on Joel Schülen blogissa, jossa korkein luokka erottuu todella selkeästi. Tästä jää oppi, joten ensi kerrallla blogini käppyrässä on selkeämmin erottuvat värit!

 

Lähteet:

J. Schüle, Viikko 1, [blogikirjoitus] 24.1.2023, Schülen blogi.  https://blogs.helsinki.fi/jschule/ (luettu 25.1.2023)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *