Viikko 4

Hellurei ja hohhoi!

Tänään on taas tullut tapeltua Qgissin kanssa ihan tarpeeksi. Loppujen lopuksi pari tuntia vääntöä ja työtä meni hukkaan, kun ei vain onnistunut. Atribuuttitaulukot näyttivät nullia ja tulokset kartalla olivat hieman sekalaisia.

Tunnilla harjoittelimme tekemään teemakarttaa Helsingin seudun väestötiheydestä. Sen on kyllä tällä kurssilla huommanut, että jos keskittyminen väärällä hetkellä herpantuu hetkeksi, niin siinä vaiheessa on voinut jo pudota kärryiltä pahemman kerran. Tänään mokoma sattui pari kertaa, mutta onneksi vieruskaverille kuiskuttelu toi junan takaisin raiteilleen. Qgisin perustoiminnot alkavat pikkuhiljaa hahmottua, mutta silti monet asiat ovat hiukan epäselviä ja välivaiheet tuppaavat unohtua.

Asiasta viidenteen! – tapasi sanoa sukulaiseni Lapinlahdelta. Puolet tämän blogin lörpötyksistä taitaa olla vähän mitä sattuu jaaritteluja, mutta näin pitkän raataamisen jälkeen aivot tuppaavat pehmentyä sille tasolla, että kohta alkaa pissa-kakka-jutut jo lähteä laukalle! Noh, voisin sen sijaan esitellä vaikka karttaani.

Kartta esittää 1-vuotiaiden määrää . Eikös olekin hassua – kyllä, ei osuutta vaan määrää! Tarkoituksena oli luoda kartta 1-10-vuotiaiden lasten osuudesta 1,5 kilometrin ruuduilla, mutta toista mieltä oli Qgis, joka pilasi pyrkimykseni. Jostain syystä en vain saanut prosenttiosuuksia toimimaan, vaikka tein välivaiheet useamman kerran uudestaan. Tai sitten sain onnistumaan, mutta epäilen sen tuotoksen oikeellisuutta. Eipäs se mitään, sillä välillä on hauskaa tehdä hieman tyhmempiä karttoja, varsinkin näin harjoitusmielessä. Tai sitten tämä aate on minun osaamattomuudelle vain Viljonkan kiertoilmaistu lainaten: “tökerö veruke”.  Joka tapauksessa, kartta on siinä komeudessaan, joskin otsikko meni pieleen, sillä ruudut eivät ole neliökilometrejä, vaan 1,5 kilometriä kanttiinsa. Itseasiassa en tiedä onko kuntien rajatkaan nyt ihan korrekteja, sillä esimerkiksi espoon ja Helsingin välillä ei ole rajaa, mutta kantakapungin ja Itäisen Helsingin väillä jokin raja menee – outoa.

 

kuva1. 1-vuotaiden määrä Helsingin seudulla 1,5×1,5 km ruuduittain

 

Jos tästä epäilyttävästä teoksesta voi jotain tulkita, niin ainakin sen, että asukasmäärältään suurilla alueilla on myös paljon 1-vuotiaita lapsia. Lauttasaari ja Aurinkolahti ovatkin oman kokemuksen mukaan lapsiperheiden suosimia, mutta Töölön, Punavuoren ja Kallion korkeimpia osuuksia selittää varmasti se, että tämän aluerajauksen puitteissa aikalailla näilla kolmella ruudulla on koko seudun korkein väestötiheys. Vähiten 1-vuotiaita asuu harvaan asutuilla tai asumattomilla alueilla. Helsingissä ja Espoossa keskuspuiston alueilla on pari valkoista ruutua, jotka siis ovat lähes täysin itse keskuspuistoa.

Tämä jäi nyt toistaiseksi tämän blogin ainoaksi esitettäväksi tehtäväksi, sillä toisenlaisessa korkeusprofiiliin liittyvässä karttatehtävässä oli hieman hämminkiä. Katsotaan josko tohdin myöhemmin korjata tämän blogin sisältöä asiallisemmaksi tai lisätä vielä tekemättömiä tehtäviä.

Päivitystä seuraavalta viikolta: Tatun blogi paistoi silmään otsikon perusteella (https://blogs.helsinki.fi/jentze/2023/02/09/viikko-4-ruudun-takaa/).  Asukastiheydestä tehty kartta komeilee kauniina väreineen. Omassa kartassani on kutakuinkin samat luokkien välit. Tatun blogissa on myös hyviä pointteja Qgissin ominaisuuksista – pitäisi hieman kertailla näitä, jotta säilyy muistin syövereissä viikkoa pidempään.

Kuulemiin!

Lähteet:

T. Jentze, Viikko 4 – 9.2.2023, [blogikirjoitus], MAA-202 TATU.  https://blogs.helsinki.fi/jentze/2023/02/09/viikko-4-ruudun-takaa/

One Reply to “Viikko 4”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *