Viikko 6

Morjens!

Taas on kulunut parisen viikkoa edellisestä blogistani. Tällä kertaa käyn läpi tulivuoria ja maanjäristyksiä – oikein sitä perustavanlaista maantietoa, jota tieteenalasta tietämättömät olettavat. Tämä oli ainoa kurssikerta, joka jäi minulta välistä. Kurssikerralla tehty tehtävä jää nyt suosiolla tekemättä, sillä nyt tenttiviikkolla ei ole motivaatiota lähteä hortoilemaan kampusta ympäri. Kolme karttaa sain silti tehtyä:

Ensimmäinen kartta kuvaa Turkin ja Syyrian alueella tapahtuneita maanjäristyksiä viimeisen kuukauden ajalta. Samalla kun tein karttaa, rupesin muistelemaan 6.2 tapahtunutta tragediaa. Asiasta uutisointi on mediassa vähentynyt, mutta tänään 7.3 tarkistamani urhiluku oli pysäyttävät 41 020. Kartalla (Kuva1) punaiset pallerot kuvaavat yli 7 magnitudin maanjäristyksiä, jotka tapahtuivat kohtalokkaana päivänä 6.2. Keltaiset pallerot kuvaavat yli 5 magnitudin maanjäristyksiä, joista pieni osa tapagtui 6.2. Alunperin tarkoitus oli tehdä kartta juurikin 6.2 tapahtuneista maanjäristyksistä, mutta en osannut rajata arvoja Qgis:issa attribuutin time perusteella.

Kuva1. Turkin ja Syyrian alueella ilmenneet maanjäristykset viimeisen kuukauden ajalta

 

Toinen kartta (Kuva2) esittää Etelä-Amerikan alueella tapahtuneita maanjäristyksiä edellisen kuukauden ajalta. Andien vuoristo on syntynyt litosfäärilaattojen alityöntövyöhykkeelle. Laattojen takia alueella esiintyy myös runsaasti maanjäristyksiä. Valitsin tarkemmaksi alueeksi Etelä-Amerikan, sillä tein samalle alueelle keskittyy maailman korkeimmat tulivuoret.

Kuva2. Etelä-Amerikan alueella tapahtuneet maanjäristykset viimeisen kuukauden ajalta

 

Viimeisin kartta kuvaa yli 5000 metriä korkeiden tulivuorten jakautumista maapallolla. Andien vuoristossa on todella paljon kyseisiä tulivuoria, mutta muaalla huomattavan vähän. Ohessa kuva suurennus Andien korkeista tulivuorista. Edelliiseen karttaan (Kuva2) verraten, maanjäristykset ja tulivuorten sijainti korreloivat voimakkaasti. Pohjoinen rypäd, joka sijtaisee Kolumbiassa ja suurempi rypäs Chile, Perun, Bolivian ja Argentiinan alueella.

Tyyne Turusen blogissa (https://blogs.helsinki.fi/ttyyne/2023/02/22/6-harjoitus-22-2-2023/) on käsitelty myös tulivuorten korkeuksia. Turunen on tehtävässään jaotellut tulivuoret korkeuksien perusteella. Kartalta nousevat esiin samat alueet, joita olen rajauksellani myös saanut näkyville.

Kuva3. Yli 5000 metriä korkeat tulivuoret maapallolla. Oikeassa alareunassa suurennut Andeilta, jossa korkeita tulivuoria on todella paljon.

 

Kiitos ja näkemiin.

 

LÄHTEET

T. Turunen,6. Harjoitus – 22.02.2023, [blogikirjoitus] 22.02.2023, TTYYNE’S BLOG. https://blogs.helsinki.fi/ttyyne/2023/02/22/6-harjoitus-22-2-2023/ Luettu 7.3.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *