Raskas paluu arkeen

Maanantaina Utrecht Universityssä alkavan kevätlukukauden kunniaksi on ehkä aika jälleen puhaltaa pölyt kirjoituskoneelta ja palata näpyttelyn pariin. Edellisen kirjoituksen lähetin jalat tukevasti Suomen maaperällä, jossa kolme viikkoa kului nopeammin kun tajusinkaan ja lopulta löysin itseni Madridiin suuntaavasta lentokoneesta. Kyllä, joulun alla lentoja varatessani tuntui hyvältä idealta hieman matkustella Utrechtiin palatessani ja hetkeä myöhemmin lento Madridiin olikin jo varattu.

Templo el Debod, Madrid

Viikon reissu sisälsi neljä kohdetta; Madrid, Barcelona, Bordeaux (Ranska) sekä Luxemburg. Utrechtiin paluuta seuraavana aamuna edessäni odottaisi vaihtovuoteni ensimmäinen tentti, joten ensimmäisellä yksin tehdyllä reissullani oli kuitenkin mukana ”kaverina” paksu nippu luentoprujuja. Espanjan kohteet tarjosivat pienen turistipyörimisen jälkeen loistavat puitteet tenttiin valmistautumiselle: lämpötila oli (poikkeuksellisen?) korkea, melkein 20 astetta, joten Subista patonki evääksi ja t-paita päällä puiston nurmelle lukemaan!

Huom. Teekkarikurssin prujussa ei tietenkään turhaan todistella lauseita.

Sateisen Ranska-episodin kohokohdat olivat lähinnä 40min junanvaihto Espanjan ja Ranskan rajalla sijaitsevassa piskuisessa Hendayessa sekä ruokakaupan uskomattoman hyvät valikoimat sekä halvat hinnat; ravintolassa ei tarvinnut tuhlata rahojaan, kun ruokakaupasta sai (ilman keittiötä) poimittua itselleen maittavan aterian. Junanvaihdon aikana ehdin käydä kylän ainoassa(?) ravintolassa herkuttelemassa pienen kielimuurin jälkeen paikalliselta tädiltä tilattua pika-kanankoipea, ostaa matkakortteja, sekä hieman evästä loppumatkalle.

Park Güell, Barcelona

Matkan ehdoton kohokohta oli kuitenkin itseni yllättänyt Luxemburg. En ennakkoon tiennyt maasta tahi pääkaupungista juurikaan mitään ja vielä junasta pois hypätessäni kaikki näytti melko tavalliselta. Kuitenkin noin kilometrin hostellia kohti käveltyäni avautuivat henkeäsalpaavat näkymät; huomasin seisovani sillalla ja alhaalta löytyi veden sijaan rakennuksia, joiden keskeltä kohosivat parikymmentä metriä korkeat muurit. Pikajuna tupsahtaa ulos muurin sisältä ja kiitää kaupungin yllä siltaa pitkin kaukaisuuteen. Muurien päällä sijaitsee kaupungin keskusta vanhan Luxemburgin linnan alueella. Suosittelen ehdottomasti käymään!

Luxemburg, kameralla on vaikea kahlita paikan tunnelmaa. Varsinkin kun päivällä satoi kaatamalla.

Matkalla Luxemburgista Utrechtiin Belgian alueella junaan nousi nippu poliiseita huumekoirineen ja ainakaan meidän vaunusta ei löytynyt muuta kiinnostavaa kuin minä. Pitkän tenttaamisen jälkeen poliisit halusivat vielä koluta yhteensä lähes 30kg painavan rinkkani + laukkuni läpi ja ollessaan tyytyväisiä katosivat he junasta ennen kuin tajusin suuttua siitä, että he jättivät kaikki tavarani lojumaan junan penkeille.

Luxemburg

Päästyäni vihdoin Utrechtiin ja nukuttuani yön yli oli aika valua hoitamaan ensimmäinen tentti pois alta. Vaikka tiesinkin aikalailla etukäteen mitä odottaa, koin lievän kulttuurishokin kokeen alkaessa; proffat joutuvat itse valvomaan tentit ja tentissä oli huomattavasti yli kolmen tunnin (=koeaika) verran tekemistä. Käytössä oleva arvosteluasteikko on 1-10, joista 1-5 ovat hylättyjä, 9 on varattu ”opettajalle” sekä 10 ”jumalalle”, joten tentit ilmeisesti suunnitellaan niin, että parhaat suoritukset sijoittuvat noin kasin paikkeille. Kun tenttiä oli tehty noin 2h 30min, alkoi proffa ihmettelemään ääneen kun kukaan ei ole vielä palauttanut paperia. Kun kaikki nyökyttelivät ajan loppuvan kesken päätti proffa antaa 30min lisä-aikaa, joka lopulta venyi 45 minuuttiin. Silti jäi jotain pientä vielä kokonaan tekemättä.. Viikon toinen tentti sujui suurinpiirtein samaan malliin ja olo tenttien jälkeen on huomattavasti epävarmempi kuin yleensä Suomessa. Jään jännityksellä odottamaan tuloksia.

Park Güell, Barcelona

Tenttien jälkeen lukukausi ei toki vielä ollut ohi, vaan yhdessä kurssissa tentin sijaan täytyy tehdä parityönä tehtävä loppuprojekti. Viimeiset pari viikkoa elämästäni vienyt projekti alkaa olla pikkuhiljaa viimeistelyvaiheessa ja muodostuu luultavasti kandintyötäni laajemmaksi. Olisin ehkä mielummin tehnyt vain sen tentin.

Barcelonan kuuluisat rannat

Lukukauden vaihtuessa syksystä kevääksi luonnollisesti lähtivät myös vain syksyn täällä viettävät vaihtarit (=70% vaihtareista) takaisin kotimaihinsa lukuisten läksiäisbileiden saattamina. Vastaavasti perjantaina 1.2. kampuksen valtasivat erittäin hukassa olevan näköiset ihmiset käsissään kasat matkalaukkuja sekä short stay solutionsin kasseja etsiessään uusia kotejaan. Illalla kävimme muutaman kaverin kanssa ihmettelemässä uusia naamoja yliopiston järjestämässä ”Internationals Greet & Meet” -kahvihengailutilaisuudessa. Käyminen kannatti, sillä uudet tulijat tuntuivat pursuavan kysymyksiä mm. käytännön asoihin ja pyörän hankintaan liittyen. Löysin myös yhden tulevan kurssikaverin, jolle lupasin toimia oppaana matkalla ensimmäiselle (Amsterdamissa pidettävälle) luennolle!

 

P.s. Täälläkin oli 2 viikkoa kestävä talvi, mutta nyt on taas maa märkänä ja vihreänä.