Kategoriat
Uncategorised

Osa 2 Lähempänä GIS velhoksi tulemista

Hommat jatkuivat samalla positiivisella asenteella eteenpäin. Tulin huonosti nukkuneena ja erittäin hyvin voivana tunnille. Odotin innolla sitä hetkeä, kun kuulisin taas mitä kivaa tällä kertaa tehtäisiin. Yllätyksekseni huomasin miten Artun sanat ja esimerkit uppoutuivat pääni sisään ja kaikki ei enää kuulostanutkaan täydeltä heprealta, aloin oikeasti ymmärtämään jotain! Tai näin ainankin aluksi luulin.

Toisella kurssikerralla opettelimme aluksi käyttämään JOPA neljää eri Qgis-ohjelman työkalua tutkittavan kohdealueen rajaamiseen. Meidän ei tarvinnut siis käyttää kokonaisia tietokantoja vaan pystyimme valikoimaan haluamamme joukon kohteita tarkastelua varten. Sitten aloimme vertailemaan eri projektioiden pinta-aloja keskenään. Tämä osoittautui kurssikerran kohokohdaksi. Jouduin herättämään sisäisen matemaatikkoni talviunilta. Tarvitsin sopivan ”yhtälön”, jotta oikeanlainen karttamuodostuisi atribuuttitaulukon sarakkeista ja tiedoista. No, tässä kului oletettavasti hetki ennen kuin tein läpimurron ja sain kartan valmiiksi.

Kuva 1. Pinta-alan muutos %, TEM35FIN verrattuna Robinsoniin

Kerkesin tekemään jollain ihmeen tuurilla kaksi kokonaista karttavertailua, mikä on jo saavutus minulle. Ensimmäisessä kartassa (kuva .1) vertailun kohteena olivat ETRS89 TEM35FIN ja Robinsonin karttaprojektiot sekä niiden välinen suhteellinen pinta-alan muutos prosentteina ilmoitettuna. Toisessa kartassa (kuva 2.) vertailin puolestaan LAEA projektiota Robinsoniin ja tulos olin jokseenkin samanlainen kuin edellisessä vertailussani. Pinta-alan muutos on ollut alueilla noin 75% -88% luokkaa.

Kuva 2. LAEA:n pinta-alan muutos verrattuna Robinsoniin

Huomasin, kun katselin esimerkiksi Alex Nylanderin tekemiä karttoja, että olen tehnyt huomattavasti eri tavalla vertailua. En ollut käyttänyt hyödyksi jonkun tietyn alueen skaalaamista karttojen välillä. Tämä olisi helpottanut vertailun tekemistä visuaalisessa mielessä. Sama juttu Annan Nuutisen blogin kanssa. Lisäksi Annan kuvissa ilmenee samanlainen ongelma kuin minullakin, että karttojen vääristymät vaikeuttavat tulkintaa, mutta hyvät legendat ja kuvatekstit kuitenkin auttavat siinä.

Tällaista tällä kertaa, nähdään ensi kerralla.

LÄHTEET:

Nuutinen, A. Luettu 27.1.2020, https://blogs.helsinki.fi/annanuut/

Nylander, A. Luettu 27.1.2020, https://blogs.helsinki.fi/alny/

2 vastausta aiheeseen “Osa 2 Lähempänä GIS velhoksi tulemista”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *