Kategoriat
Uncategorised

Osa 3 matkalla GIS-velhoksi

Kolmas kerta toden sanoo, vai sanooko?

Olen kerännyt itseni viime kerran järkytyksestä ja päättänyt aloittaa puhtaalta pöydältä. Apuna tässä olen käyttänyt minun uutta harrastustani mediaatiota, jolla pyrin luomaan mielenrauhan ja poistamaan kaikki ikävät muistot liittyen geoinformatiikkaan.

Okei eli itse asiaan mars! Kävimme kolmannella kerralla läpi Afrikan mantereen konflikteja, veritimantteja ja öljyntuotantoalueita. Hukkasin oman taideteokseni tässä, joten minulla ei ole nyt näyttää teille mitään, mutta voin toki yrittää selittää mitä teimme. Eli siis harjoittelimme QGIS:llä yhdistämällä eri tietokantoja suoraan karttojen kanssa, toimme Excel-tiedostoja QGIS:iin ja niistä muodostettiin atribuuttitaulukkojen sarakkeita. Lisäksi liitimme projektiin ulkoista tietoa muista ohjelmista. Näistä vaiheista muodostui kuvankaunis karttani.

Kuva 1. Suomen valuma-alueiden tulvaindeksikartta

Toinen tekemäni kartta (kuva 1) ilmentää Suomen valuma-alueiden tulvaherkkyyttä. Valitsin värimaailmaksi eri sinisen sävyt, koska ne kuvaavat aina hyvin kaikkea veteen liittyvää. Kun tulkitaan karttaa, huomataan miten paljon Lapissa ja erityisesti Pohjanmaalla on korkeaa tulvariskin aluetta. Nämä alueet ovat keskittyneet pääosin suurien jokien varsille. Tulvaindeksin voimakkuutta kuvataan prosentteina 0-100. Keski- ja Itä-Suomen alueilla tulvariski on matalaa, koska tällä alueella esiintyy enimmäkseen järvisyyttä. Kolmas tunnin karttatyö (kuva 2) kuvastaa alueiden suhteellista järvisyysprosenttia. Tässäkin on nähtävissä miten järvialueet painottuvat suurelta osin Järvi-Suomen sekä Itä/ Pohjois-Suomen alueille. Pohjanmaa ja muiden suurten jokien alueet paistavat kartalla tyhjinä ilman järvisyyspylväitä.

Kuva 2. Alueiden järvisyysprosentti

Ja näin kolmas kurssikerta ja blogipostaus on saatu päätökseen. Huomaan miten taitoni ovat kehittymässä ja olen entistäkin lähempänä GIS-velhoksi tulemista. Lainaan tähän loppuun kommenttia, jonka huomasin Miklas Kuoppalan postauksesta. Se kuvailee hyvin fiiliksiäni ja varmasti muiden myös, kun saavuttaa voiton jokakertaisesta GIS- monsterista. ”Oikea koukku, väistö, roundhouse kick ohimoon ja RKO, OUTTA NOWHERE. Niin helppo voitto”. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin GIS-velho out.

LÄHTEET:

Kuoppala, M. Kurssikerralta 3: käytetty 3.2.2020

https://blogs.helsinki.fi/kmiklas/

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *