Kurssikerta 4: ruututeemakartta

Ruututeemakartta kuvaa jotakin ilmiötä tietyllä alueella, joka on jaettu yhtä suurin pienempiin alueisiin. Ruututeemakartalla on hyväksyttävää käyttää absoluuttisia arvoja, koska alueiden koko on vakioitu (Sarkun blogi 2007). Näin saadaan myös paremmin alueiden todelliset erot esiin. Jos arvot olisi suhteutettuja, olisi lukijan vaikeampi esimerkiksi omassa kartassani havaita naisten määrää alueella. Naisten ja miesten välinen suhde on aina suurin piirtein 50-50, joten lukujen ollessa suhteutettuja ei eroja alueiden välillä välttämättä esiintyisi laisinkaan. Mielestäni ruututeemakartan informaatioarvo on tarkempi kuin koropleettikartalla, mutta toisaalta koropleettikartta on ehkä luettavampi ja selkeämpi kuin ruututeemakartta.

Ruututeemakartan haasteena on löytää oikean kokoinen ruudukko. Kartan tekijän on pohdittava, paljonko yhden ruudun koko saa olla. Tehtävänämme oli luoda samasta aineistosta kaksi eri teemakarttaa kahdella eri ruutukoolla, ja vertailla näiden kahden kartan paremmuutta sekä valita parempi julkaistavaksi. Tein kaksi ruututeemakarttaa aiheesta pääkaupunkiseudun naisten määrä. Ensimmäisen kartan ruutukooksi valitsin 500 metriä ja toisen kartan ruutukoko oli 1000 metriä. Aineistoni on vinoutuneesti jakautunut ja valitsin luokitteluperustaksi kvantiilit.

Kuva 1. Naisten määrä pääkaupunkiseudulla 500 metrin kokoisella alueella.

Mielestäni 500 metrin ruudukko on havainnollistavampi, koska suurin piirtein 50 % väestöstä on naisia, karkeasti arvioitaessa, joten 500 metrin alue kuvastaa paremmin alueellisia eroja naisten määrässä. Kartasta voidaan havaita, että naiset ovat keskittyneet Helsingin keskustan alueelle ja Espoossa eniten naisia asuu Olarin alueella. Vantaalla naisia asuu eniten Myllymäen alueella. Naisia saattaa näissä kaupungin osissa kiehtoa palveluiden läheisyys. Keskustassa ruoka-, vaate- ja liikennepalvelut ovat monipuolisia ja hyvin lähellä. Olarista löytyy puolestaan kauppakeskus Iso Omena sekä Länsiväylän hyvät kulkuyhteydet Helsingin keskustaan.

Karttaani lisäinformaationa voisi laittaa pääkaupunkiseudun alueiden nimistöä. Näin lukijan olisi helpompi tunnistaa poikkeukselliset alueet. Tosin nimistön lisääminen olisi suhteellisen hankalaa. Nimistölle tarvittaisiin tilaa, enkä usko, että kartan luettavuus säilyisi nimistön lisäämisen jälkeen. Nimistön lisäämistä voisi kokeilla vain alueisiin, jotka korostuvat kartalta.

Mielestäni karttani onnistui suhteellisen hyvin. Kartasta voidaan havaita alueet, jotka poikkeavat muista alueista. Minua itseäni tosin hieman häiritsee alueiden pienuus ja näin ollen kartan selkeys, mutta isommalla ruutuvälillä ei olisi saatu alueellisia eroja niin selkeästi esiin kuin pienemmällä.

Sarkun blogi (2007). < http://blogit.helsinki.fi/sakaalho/post-8.htm>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *