Mikä on HYMS?

Helsingin yliopiston musiikkiseura perustettiin v. 1989  kun valmistauduttiin alma materin 350-vuotisjuhliin. Musiikki on aina ollut olennainen osa yliopiston toimintaa kautta aikojen alkaen jo Turun akatemian vihkiäisistä  ja Fredrik Paciuksen kaudesta vuosina 1835-1869. Yli 20-vuotisen  toimintansa aikana HYMS on pyrkinyt paitsi edistämään yliopiston omaa musiikkielämää myös tuomaan pääkaupunkiiin harvinaisia tilaisuuksia, teemoja, joihin ei muuten olisi kiinnitetty huomiota. HYMSin järjestämistä sarjoista muistetaan  Japanin musiikin viikko 1993, esitelmäsarjat Soitinten salat,  Musiikin kansallisia erikoisuuksia, Romantiikan sukupolvi, esillä on ollut harvinaisia ranskalaisia säveltäjiä, Liettuan Ciurlionis, yliopiston omia nuoria säveltäjiä.

Yksi  HYMSin toiminnan kohokohta oli  kevään 2012  konsertti- ja esitelmäsarja teemana  Soivat kaupungit, Cités sonnantes, Sounding Cities, Le Città suonanti, Tönende Städte. Sen aiheita olivat sellaiset musiikin metropolit kuin Wien, Milano, New York, Pariisi ja Helsinki, mutta myös Alger ja vaeltavat säveltäjät eri puolilla Eurooppaa. Samalla esiteltiin myös meillä harvemmin kuultuja säveltäjiä ja heidän musiikkiaan. Sarja liittyi Helsingin kaupungin 200 vuotis-juhlaan. Konsertteihin liittyi aina myös esittelyjä, esitelmiä ja puhetta, mutta itse musiikkia häiritsemättä. Tilaisuudet järjestettiin historiallisissa paikoissa, Yliopiston juhlasalissa, jossa mm. Jean Sibelius itse johti Kullervo-sinfoniana tasan 120 vuotta sitten, ja Fabianinkadun musiikkisalissa

HYMS ylläpitää omaa kuoroa,  joka konsertoi aktiivisesti Kati Pirttimaan johdolla; toimintaan kuuluu myös aktiivinen kamarimusisointi ja sen ensemble on professori Eero Tarastin johdolla kiertänyt Eurooppaa esittämässä suomalaista ja ranskalaista ohjelmistoa (Ranskassa, Italiassa, Kreikassa mm); edelleen toimintaan kuuluu  Eila Tarastin johtama pianopiiri. HYMS  tekee yhteistyötä muiden akateemisten musiikkiyhteisöjen kanssa – ja järjestää aina jotain yllättävää ja hauskaa. Tervetuloa mukaan  HYMSin toimintaan, kuka tahansa voi liittyä. Tilaisuutemme ovat yleensä ilmaisia.

Eero  Tarasti
professori,  musiikkitiede, Helsingin yliopisto
HYMSin puheenjohtaja