Tietoa tutkimuksesta

Tutkimuksen tausta ja tavoitteet

Projektin tavoitteena on tutkia naisyrittäjien suhtautumista omaan yritykseensä. Tutkimusmenetelmänä käytämme mm. aivojen toiminnallista magneettikuvausta (fMRI).

Minustako koehenkilö?

Haemme tutkimuksen kokeisiin yli 20-vuotiaita naisyrittäjiä, joiden yritys on ollut toiminnassa 2-10 vuotta. Koehenkilöiden tulee olla terveitä, suomenkielisiä (hyvä luku- ja kirjoitustaito) eikä heidän kehossaan saa olla metallia (esim. ei hammasrautoja). Kokeeseen osallistuvien henkilöllisyys on vain tutkimusryhmän tiedossa. Kokeen aikana kerätyt tiedot myös analysoidaan anonyymisti ja tulokset julkaistaan ainoastaan ryhmätasolla.

Mitä kokeeseen osallistuminen tarkoittaa käytännössä?

Ensimmäiseksi pyydämme kaikkia osallistumisesta kiinnostuneita täyttämään ilmoittautumiskaavakkeen. Kaikkia ilmoittautumisen yhteydessä jätettyjä tietoja käsitellään luottamuksellisesti, eikä annettuja tietoja käytetä muissa yhteyksissä. Koehenkilöt valitaan satunnaisesti ilmoittautuneiden joukosta.

Tutkimus koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa kestää noin puoli tuntia ja sen aikana koehenkilö täyttää nettikyselykaavakkeen. Kun olemme valinneet koehenkilöt, lähetämme heille linkin kyselykaavakkeeseen ja tarkemmat ohjeet tutkimusta varten.

Tutkimuksen toinen osa eli varsinainen aivokuvaus järjestetään Otaniemessä noin 1-2 viikon kuluttua ensimmäisestä tilaisuudesta ja se kestää enintään 1,5 tuntia. Ennen toista osaa koehenkilöiden tulee valita 2-4 kuvaa sekä omasta että yhdestä muusta tuntemastaan yrityksestä. Toisen osan ajankohta sovitaan kunkin koehenkilön kanssa henkilökohtaisesti.

Tutkimuksen molemmat osat toteutetaan alkusyksyllä 2018.

Kokeeseen osallistuminen on vapaaehtoistoimintaa, eikä siitä voida maksaa merkittäviä rahallisia korvauksia. Ensimmäisestä koetilaisuudesta koehenkilöille annetaan palkkioksi kaksi elokuvalippua. Toisesta osasta maksetaan pieni rahallinen korvaus sekä korvaamme matkakustannukset Otaniemeen halvimman vaihtoehdon mukaan (julkisen liikenteen matkakortin mukainen korvaus). Osallistujien kesken arvotaan myös 500 euron arvoinen Stockmannin lahjakortti.

Tietoa tutkimusmenetelmästä

Tähän tutkimukseen liittyvät magneettikuvaukset tehdään Otaniemessä, Aalto-yliopiston AMI-keskuksen 3 teslan magneetilla (https://www.aalto.fi/aalto-neuroimaging-infrastructure/aalto-neuroimaging-infrastructure). Mittauksen aikana koehenkilö lepää tutkimusvuoteella magneettikuvauslaitteen sisällä. Tutkimuksen aikana koehenkilölle esitetään erilaisia näköärsykkeitä. Toiminnallisen magneettikuvauksen avulla voidaan havaita hyvin tarkasti ärsykkeisiin ja tehtäviin liittyviä pieniä verenvirtausmuutoksia eri aivoalueilla.

Nykytiedon perusteella magneettikuvaus on täysin kivuton ja turvallinen terveille koehenkilöille, kunhan turvallisuustekijöistä huolehditaan. Mittalaite tuottaa magneettikenttiä, jotka vetävät puoleensa magnetisoituvia metalliesineitä. Näiden magneettikenttien vuoksi mittaushuoneeseen ei voi viedä metalliesineitä. Koehenkilöt, joiden kehossa on metalliesineitä, eivät voi osallistua tutkimukseen, sillä tällainen metalliesine voi joko liikkua tai kuumentua magneettikentässä. Tutkimukseen osallistumisen estäviä metalliesineitä voi olla esimerkiksi keinonivel, leikkauksen jälkeiset magneettiset klipsit, hammasproteesi, sydämen tahdistin, jne. Myös etenkin vanhoissa tatuoinneissa on voitu käyttää väriaineita, jotka magnetisoituvat. Ahtaanpaikankammosta kärsivät henkilöt voivat tuntea olonsa epämiellyttäväksi magneetin sisällä. Magneettikuvauslaitteen voimakkaiden toimintaäänien vaimentamiseksi koehenkilöt käyttävät tutkimuksen aikana hänelle tarjottuja korvatulppia ja/tai kuulosuojaimia. Mikäli olet kiinnostunut osallistumisesta, mutta epäilet soveltuvuuttasi magneettikuvauskokeeseen, voit ottaa yhteyttä projektin vastuulliseen tutkijaan.

Kiitos mielenkiinnostasi!

Yhteystiedot

Projektin vastuullinen tutkija Marja-Liisa Halko, VTT

Helsingin yliopisto

Taloustiede, PL 17 (Arkadiankatu 7), 00014 Helsingin Yliopisto

Puhelin: 050 448 9033 Sähköposti: marja-liisa.halko@helsinki.fi

Tutkimusavustaja Juho Halonen, Helsingin yliopisto

Sähköposti:  juho.halonen@helsinki.fi

Muut tutkimusryhmän jäsenet

Yliopistonlehtori Tom Lahti, Hanken tom.lahti@hanken.fi

Professori Joakim Wincent, Hanken joakim.wincent@hanken.fi

Apulaisprofessori Iiro Jääskeläinen, Aalto-yliopisto iiro.jaaskelainen@aalto.fi

Yliopettaja Kaisa Hytönen, Laurea-ammattikorkeakoulu kaisa.hytonen@laurea.fi