Viikko 2

Moikka kaikki!

Tällä viikolla harjoittelimme aineistojen lisäämistä QGISiin rajapintojen kautta, sekä vertailimme pinta-aloja eri projektioissa ja visualisoimme niitä kartoiksi. Kurssikerran tehtävät olivat sinänsä helppoja, mutta sisälsivät monta välivaihetta, joten ohjeita kuunnellessa sai olla tarkkana. Minulla oli itsenäisesti kotona vaikeuksia aluksi muistaa, miten tunnilla opetellut asiat oikein tehtiinkään, mutta muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen ne muistuivat mieleen.

Vertailin kolmea projektiota ETRS-TM35FIN-projektioon. Vertailussa on siis tarkasteltu, kuinka moninkertainen on projektion ilmoittama pinta-ala. Vertailuprojektioina käytin Mercatorin, Van der Grintenin ja Winkel tripel-projektioita. Kuvassa 1 vertailen Mercatoria TM35-projektioon. Kuvasta näkee, että vääristymät ovat suurimpia pohjoisessa.

Kuva 1. Kuinka paljon Mercatorin projektio vääristää ETRS-TM35FIN-projektion pinta-aloja?

Kuvassa 2 vertailukohteena on Van der Grintenin projektio. Olen käyttänyt samoja värejä ja samaa luokkamäärää kuin Mercatoriin verratessa, mikä ei ehkä ole se kaikkein havainnollisin tapa, sillä Van der Grintenin vääristymät ovat paljon pienempiä kuin Mercatorin. Tästä syystä kartat näyttävät hyvin samalta, vaikka todellisuudessa Van der Grintenin suurimmat vääristymät ovat pienempiä kuin Mercatorin pienimmät vääristymät.

Kuva 2. Kuinka paljon Van der Grintenin projektio vääristää ETRS-TM35FIN-projektion pinta-aloja?

Winkel tripel-projektion vääristymät ovat sitäkin pienempiä (kuva 3). Tämän vuoksi kokeilin erilaista karttaa: siinä on vain neljä luokkaa ja värit ovat sinisen sävyjä sen kuvaamiseen, että erot TM35-projektioon ovat hyvin pieniä.

Kuva 3. Kuinka paljon Winkel tripel -projektio vääristää ERTS-TM35FIN-projektion pinta-aloja?

Nämä kartat eivät siis ole kovin vertailukelpoisia keskenään, koska luokat ovat niin eri kokoisia. Yksistään ne antavat kuitenkin kuvaa siitä, miten projektio muuttaa pinta-alaa, ja miten ero kasvaa Suomen kohdalla etelästä pohjoiseen.

Mielenkiintoista oli lukea Kiian blogista sinusoidaalisesta projektiosta ja nähdä, miten kyseinen projektio vääristää pinta-aloja hyvin eri näköisesti kuin minun tutkimani projektiot (https://blogs.helsinki.fi/kiiakorp/). En ollutkaan tullut ajatelleeksi projektioita, jotka vääristävät vertikaalisessa suunnassa, joten Kiialle kiitos tästä mielenkiintoisesta esimerkistä.

Opin tällä viikolla paljon QGISin uusia toimintoja, etenkin aineistojen lisäämiseen ja uusien muuttujien tekemiseen liittyen. Tämä oli antoisa viikko, ja jos blogissani löytyi jotakin kiintoisaa niin mielelläni otan kommentteja ja kysymyksiä vastaan!

Lähteet:

Korpinen, K. (2023). Kurssikerta 2. Geoninformatiikan menetelmät 1 -blogi. Verkkosivusto. Viitattu 30.1.2023. https://blogs.helsinki.fi/kiiakorp/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *