Tee oma raketti!

Jippo valmisti raketin, joka lensi hurjan korkealla. Valmista sinäkin oma rakettisi vanhemman avustuksella.

Jippo oli jo pitkään halunnut tehdä ikioman raketin. Hän löysi tiedekirjastaan hyvän ohjeen, jonka avulla pystyi lennätämään raketin todella korkealle. Kokeile Jipon ohjetta ja taiteile sinäkin oma rakettisi! Tässä kokeessa tarvitaan vanhemman apua ja hieman varovaisuutta, vaikka koe ei vaarallinen olekaan.

Tarvitset:

vanhemman apua
keittiömitan
2,5 dl etikkaa
0,5 l muovipullon esim. lidlin pullot sopivat tähän tarkoitukseen hyvin
3 tl ruokasoodaa
kolme grillitikkua
valkoisen paperin
värikyniä
teippiä
pullotulpan tai viinipullon korkin
palasen muovia (hedelmäpussista pala)
suojalasit tai aurinkolasit

Ohjeet:

1. Valmista raketille ensin hieno ulkokuori. Väritä valkoiselle paperille mieleisesi kuvio.

2. Pujota grillitikut pullon etiketin taakse tai teippaa ne kiinni niin, että pullo pysyy tikkujen avulla pystyssä. Teippaa sen jälkeen raketin ulkokuori tikkujen päälle niin, että pullon suu jää näkyviin.

3. Taittele paperista raketille pää. Voit värittää pääosan halutessasi. Teippaa pääosa ja kiinnitä se rakettiin. Muista kiinnittää pääosa pullon pohjaan, eli ei korkkiosan päälle. Voit pujottaa pääosan grillitikkujen lävitse tai teipata sen kiinni.

4. Mittaa rakettiin 2,5 dl etikkaa “polttoaineeksi”. Rakettia pitää pitää väärin päin, jotta mittaus onnistuu.

5. Mittaa muovipalasen päälle 3 teelusikallista ruokasoodaa ja taittele muovi niin, että ruokasooda jää muovin sisälle. Älä laita ruokasoodaa vielä rakettiin.

6. Vie raketti ja ruokasoodapussi varovasti ulos sellaiseen paikkaan, jossa raketin voi turvallisesti lähettää lentoon. Laita suojalasit silmille. Pujota muovinpalan sisällä oleva ruokasooda pullon sisälle ja laita korkki pullonsuuhun. Ravista pulloa varovaisesti muutaman kerran ja asettele raketti ripeästi maahan odottamaan lähtöä ja peräänny itse kauemmas. Jos rakettia ravistaa liikaa, se saattaa lähteä aikaisemmin liikkeelle ja etikkaa voi lentää vaatteisiin. Kun käytät suojalaseja, ei haittaa, vaikka etikkaa hieman lentäisikin vaatteille. Se ei ole vaarallista, mutta haisee hieman suolakurkuille.

Raportoi Jipolle, mitä raketille tapahtui! Mistä se mahtoi johtua?

Yksi vastaus artikkeliin “Tee oma raketti!”

  1. Ohjeessa pitäisi korostaa korkin tärkeyttä.

    Eikä olisi pahitteeksi kertoa miksi raketti lentää! Rakettitermi antaa käsityksen että olisi kyse raketista, vrt. ilotulitusraketti, jossa työntövoima syntyy pitkään palavan polttoaineen synnyttämän kaasun purkautumisesta. Tässähän on kyse ”ammuksesta” joka lentää yhden hetkellisen purkauksen johdosta.

    Kiva juttu muuten.

Kommentit on suljettu.