Nenä maistaa

Oletko pannut merkille, että nuhaisena ruoat saattavat menettää makuaan? Usko tai älä, tuoksut ovat voimakkaasti yhteydessä maistamiseen. Nyt tutkimme, mikä merkitys nenällä on makuelämyksessä!

Tarvitset:

Peruna
Omena
Kurkku
Kahvia
Kaakaojauhetta

Ohjeet:

1. Tutkimukseen tarvitset avuksi koemaistajan. Pilko omena, kurkku ja peruna samankokoisiksi kuutioiksi. Älä näytä koemaistajalle ruoka-aineita.

2. Pyydä koemaistajaa sulkemaan silmänsä ja nipistämään sormilla sieraimensa tiukasti kiinni. Anna hänelle maistettavaksi yksitellen pala kurkkua, omenaa sekä perunaa ja pyydä maistajaa nimeämään ruoka-aineet.

3. Pystyikö maistaja nimeämään kaikki ruoka-aineet oikein? Anna hänen seuraavaksi tehdä maistaminen ilman nenän sulkemista. Onko tulos erilainen?

4. Aseta kuppiin hieman kahvia ja toiseen kuppiin kaakaojauhetta. Anna koehenkilön edelleen silmät sidottuina haistaa ensin kaakaota ja pyydä häntä nimeämään ruoka-aine.

5. Anna seuraavaksi haistettavaksi kahvi ja pyydä aineen tunnistusta. Anna koehaistajan nuuhkaista vielä kaakaota ja pyydä kertomaan, mikä ruoka-aine on kyseessä.

Mitä havaitset?