Maailman joet

Oletko koskaan miettinyt kuinka tärkeitä joet ovat ihmisille ja miten ne ovat mahdollistaneet ihmisten liikkuvuuden sekä ravinnon saannin historian aikana? Entä oletko koskaan tutkinut jokien mahtavia muodostumia?


Kuva: MIchael Gwyther-Jones Flickr Creative Commons

Suurimpia maailman jokia ovat Niili, Amazon ja Jangtse. Niilin pituus on noin 6 650 kilometriä. Löydätkö nämä joet kartalta? Muita pitkiä jokia, joita voit tutkia kartalta ovat Mississippi, Keltainenjoki ja Lena. Suomen pisimpiä jokia ovat Kemijoki, Iijoki ja Ounasjoki. Pisin joki Suomessa on noin 550 kilometriä.

Joet ja jokilaaksot ovat olleet tärkeitä kuljetusreittejä sekä viljelysalueita kautta aikojen. Joet ovat mahdollistaneet ihmisten liikkumisen sekä tavaran kuljetuksen pitkiäkin reittejä ja näin kasvattaneet eri kulttuurien sekoittumista sekä kaupankäyntiä. Jokien ja jokilaaksojen varrelta voi löytää maailman suurimpia ihmis- ja kaupunkikeskittymiä. Yhtenä erittäin tärkeänä tekijänä on myös rehevät viljelysalueet, joita jokilaaksot tarjoavat. Jokien tulvavedet kastelevat viljelysalueita ja tämän seurauksena viljelmät pysyvät rehevinä.

Joen muokkaavat luontoa eri tavoin. Eroosion eli maaperän kulumisen seurauksena joen muoto muuttuu. Jokien eri muodoilla on omat nimityksensä. Meanderoiva joki on tarkoittaa mutkittelevaa jokea, jonka mutkat ajan kuluessa irtoutuvat pääjoesta ja muodostavat juoluoita. Delta eli suisto on joen päätepiste, jossa joen mukana kulkeutunut liete muodostaa viuhkamaisen muodostuman järveen tai mereen. Köngäs tarkoittaa vaahtoavaa vesiputousta ja pato puolestaan ihmisen rakentamaa kanavaa, jolla parannetaan vesiliikennettä ja tuotetaan energiaa.

Yritä etsiä omasta karttakirjastasi edellä mainittuja joen muotoja ja ominaisuuksia. Löydätkö kartalta meanderoivia jokia? Minkä joen deltan voit havaita kartalta? Tiedätkö missä esiintyy suuria vesiputouksia?

Seuraavista linkeistä voit tarkastella maailman suurimpia jokia:
http://www.mapsofworld.com/thematic-maps/world-river-map.html
http://www.maps.com/map.aspx?pid=12868

Tämän linkin avulla voit opetella maailman jokien sijainteja:
http://www.euratlas.net/geography/world/rivers/amazon.html