Kolikon puhdistuspartio

Jippo löysi Hippopotamuksen ullakolta kasan vanhoja ja likaisia kuparikolikoita. Mitenköhän niistä saisi taas kiiltäviä ja uudenveroisia?

Jipon tiedekirjassa oli oiva niksi kuparikolikoiden puhdistamiseen. Jipon ohjeiden avulla sinäkin voit puhditaa kodin kuparit hienon kiiltäviksi!

Tarvitset:

vanhoja kuparikolikoita tai muita kupariesineitä
lasikulhon tai laakean lasiastian
1/4 kuppia viinietikkaa
1 tl suolaa
talouspaperin kolikkojen kuivattamiseen

Ohjeet:

1. Sekoita kulhossa suola ja viinietikka.

2. Kun suola on liuennut viinietikkaan (eli et näe enää suolakiteitä) upota kuparikolikko puoliksi kulhoon noin 10 sekunnin ajaksi. Mitä näet?

3. Laita sitten kaikki kolikot kulhoon. Ole tarkkana, sillä voit ensimmäisten sekuntien aikana nähdä, miten väri muuttuu.

4. Anna kolikoiden olla kulhossa vielä 5 minuuttia ja nosta sitten puolet kolikoista talouspaperin päälle kuivumaan.

5. Ota loputkin kolikot pois ja huuhtele ne hyvin vedellä. Laita huuhdellut kolikot kuivumaan toisen talouspaperipalan päälle ja kirjoita viereen “huuhdellut”.

6. Anna kolikoiden kuivua tunti ja tarkastele sen jälkeen muutoksia. Mitä kolikoille on tapahtunut? Ovatko huuhdellut kolikot samanlaisia kuin huuhtelemattomat?

Miksi näin tapahtuu?:

Vanhat kolikot olivat likaisia, sillä ne ovat ajan saatossa reagoineet ilmassa olevan hapen kanssa. Kuparissa olevat pienen pienet hiukkaset, joita kutsutaan atomeiksi, reagoivat hapen atomien kanssa. Tämän seurauksena syntyy uusi yhdiste*, jota kutsutaan kuparioksidiksi.

Kuparioksidi puolestaan hajoaa hapossa. Viinietikan ja suolan liuos on happo, jossa kuparikolikot kirkastuvat. Hapen atomit irtoavat ja jäljelle jäävät taas vain kuparin omat atomit.

Jos kolikoiden pintaa ei huuhdota, kupariatomit reagoivat hapen ja pinnalle jääneen suolan kanssa muodostaen malakiitiksi kutsuttua yhdistettä. Malakiitti on väriltään sinivihreää.

Yhdiste* syntyy silloin kun kahdesta tai useammasta alkuaineesta syntyy kemiallisessa reaktiossa jotain uutta ainetta. Esimerkiksi juuri hapen ja kuparin reagoiminen keskenään on kemiallinen reaktio, jossa syntyy kuparioksidia.