Tästä se alkaa – Kurssikerta 1

Tämä blogi on perustettu kurssille Paikkatiedon hankinta, analyysi ja kartografia 2017. Ensimmäinen kurssikerta lähti käyntiin 17.1.2017 kotoisan lämpimässä GIS-luokassamme Kumpulassa. Erityisen veikeän luokasta tekee se, että jokaisella on käytössään kaksi näyttöä, perin mainiota. Kävimme alussa läpi osittain jo tuttuja asioita muun muassa vektoreista ja rastereista. Otimme myös ensiaskeleet ohjelman MapInfo käytössä. Tämä ohjelma oli itselleni täysin uusi ja olikin siis hyvä, että kävimme sen toimintaa yhdessä läpi. Ohjelma tuntuu suhteellisen ymmärrettävältä ja lupaavalta työkaverilta.

Kun koko joukko oli opastettu MapInfon saloihin, saimme tehtäväksemme laatia teemakartat itse valitsemistamme aiheista. Päädyin laatimaan kartan ulkomaisten kansalaisten osuudesta Suomessa vuonna 2015. Tämän tyyppisen kartan tekeminen oli minulle tuttua jo muutamasta edellisistä kurssista, mutta esimerkiksi luokittelun ja kartassa käytettävien värien valitsemista on hyvä edelleen harjoitella ja kehittää.

 

Kartassa käytän luokitteluna luonnollista luokitteluväliä ja viittä eri luokkaa. Valitsin sen, koska mielestäni tämä luokitus havainnollistaa tavallisesti parhaiten aineiston todellista jakaumaa. Kun nyt jälkikäteen kuitenkin katselen karttaa silmästä silmään huomaan, että erään luokan sisällä on 10,5 prosenttiyksikön väli, kun seuraavaksi suurin väli luokissa on vain 0,7. Mielestäni tälle aineistolle jokin toinen luokitus voisi kuitenkin olla ehkä sopivampi.

Värien suhteen kävelin tällä kertaa turvallisesti pitkin eteeni rakennettua tietä ja valitsin MapInfon valmiin väriskaalan. Olen muuten tyytyväinen väreihin, mutta kahden ylemmän luokan väreillä voisi olla voimakkaampi sävyero, koska tällä hetkellä ne eivät erotu toisistaan tarpeeksi hyvin. Koska tämän kartan idea on se, että värit eroavat toisistaan ja esitetty informaatio liittyy juuri niihin, ei epäselvyyksiä pitäisi jäädä. Tässä on itselläni harjoittelun paikka, kun haluan usein saada tehtävät tehokkaasti pois alta ja en aina huomaa tarkistaa virheitä lopputuloksesta, kuten Ida Lybeckin toteaa blogikirjoituksessaan (Lybeck, 2017). Seuraavaa työtä tehdessäni taidan siis hypätä pois jäniksen selästä, istahdan rauhassa sammalmättäälle ja keskityn työhöni.

 

Lähteet:

Lybeck, Ida (2017). Kurssikerta 1 – Perusteet ja teemakartta (17.1.2017)
<https://blogs.helsinki.fi/lybeckid/> Luettu 21.1.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *